Wujek na robotach?
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
- Kublik_Anna

- Podziękował: 9 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Wujek na robotach?
Wieść rodzinna niosła, że wujek był na robotach w Niemczech.
Że się ledwo co ożenił w kwietniu 1942 i jakoś zaraz go wywieźli.
Więc szukałam w Arolsenach i IPN-ach i zamiast robót znalazłam to:
"Aresztowany w 08.1942, osadzony w więzieniu.
Miejsce osadzenia - Koenigsberg.
Zwolniony w kwietniu 1943."
Wieść rodzinna niosła, że go dłużej nie było, niż parę miesięcy. Koenigsberg to Królewiec, nie? Czy to jakaś jeszcze nazwa czegoś, czego nie wiem?
Czy jego mogli po tym więzieniu jeszcze do pracy gdzieś skierować?
Że się ledwo co ożenił w kwietniu 1942 i jakoś zaraz go wywieźli.
Więc szukałam w Arolsenach i IPN-ach i zamiast robót znalazłam to:
"Aresztowany w 08.1942, osadzony w więzieniu.
Miejsce osadzenia - Koenigsberg.
Zwolniony w kwietniu 1943."
Wieść rodzinna niosła, że go dłużej nie było, niż parę miesięcy. Koenigsberg to Królewiec, nie? Czy to jakaś jeszcze nazwa czegoś, czego nie wiem?
Czy jego mogli po tym więzieniu jeszcze do pracy gdzieś skierować?
Pozdrawiam,
Anka K.
Anka K.
Re: Wujek na robotach?
Więzienie czy roboty? Jedno nie przeczy drugiemu.
W końcu jakoś musiał się w tym Królewcu znaleźć.
Przecież nie pojechał tam turystycznie.
Zaś po kilku miesiącach odsiadki władze policyjne uznały, że jest już zresocjalizowany.
I może wrócić do pracy na polu u bauera.
Krzysiek
PS
Czy wujek należał do ZBoWiD? Może w aktach jest jakiś obszerniejszy życiorys?
W końcu jakoś musiał się w tym Królewcu znaleźć.
Przecież nie pojechał tam turystycznie.
Zaś po kilku miesiącach odsiadki władze policyjne uznały, że jest już zresocjalizowany.
I może wrócić do pracy na polu u bauera.
Krzysiek
PS
Czy wujek należał do ZBoWiD? Może w aktach jest jakiś obszerniejszy życiorys?
- Kublik_Anna

No właśnie się zastanawiam, czemu w Królewcu, skoro go zawinęli w Warszawie?
Może faktycznie zabrali na roboty, tam coś nawywijał i go zamknęli?
Wracał podobno piechotą, to by tłumaczyło, że go nie było dłużej.
Szczegółów nie ma, wujek niechętnie opowiadał. Starał się o odszkodowanie, ale nie miał dokumentów na to. Szukał przez tę fundację "polsko-niemieckie pojednanie", ale mu wtedy powiedzieli, że wszystko zginęło i nie ma.
No to się znalazło...
Czy gdzieś jeszcze można szukać szczegółów? Gdzie wywieźli, co się stało?
Może faktycznie zabrali na roboty, tam coś nawywijał i go zamknęli?
Wracał podobno piechotą, to by tłumaczyło, że go nie było dłużej.
Szczegółów nie ma, wujek niechętnie opowiadał. Starał się o odszkodowanie, ale nie miał dokumentów na to. Szukał przez tę fundację "polsko-niemieckie pojednanie", ale mu wtedy powiedzieli, że wszystko zginęło i nie ma.
No to się znalazło...
Czy gdzieś jeszcze można szukać szczegółów? Gdzie wywieźli, co się stało?
Pozdrawiam,
Anka K.
Anka K.
-
PawelKoss

- Podziękował: 7 times
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Historii wojennych może być tysiące i każda inna.
Podaj więcej danych, to może ktoś pomoże poszukać.
Pozdrawiam
Paweł
Podaj więcej danych, to może ktoś pomoże poszukać.
Pozdrawiam
Paweł
- Kublik_Anna

Adam Jan Pleśniak, syn Aleksandra i Anny z domu Kassian, ur. 08 1921 w Rzeszowie.
Rodzina około 1930 przeniosła się do Warszawy. W kwietniu 1942 wujek się ożenił z Romą (Romana Sufter czy Sutter) i jakoś niedługo potem go wywieźli. Jak wrócił, dowiedział się brzydkich rzeczy o żonie (jakich? Każda ciotka mówiła co innego, a on sam o tym rozmawiać nie chciał), rozwiedli się i zaraz po wojnie wyjechał na Śląsk do pracy, żeby być jak najdalej... W pociągu poznał Sabinkę i po dwóch tygodniach się pobrali
.
Rodzina około 1930 przeniosła się do Warszawy. W kwietniu 1942 wujek się ożenił z Romą (Romana Sufter czy Sutter) i jakoś niedługo potem go wywieźli. Jak wrócił, dowiedział się brzydkich rzeczy o żonie (jakich? Każda ciotka mówiła co innego, a on sam o tym rozmawiać nie chciał), rozwiedli się i zaraz po wojnie wyjechał na Śląsk do pracy, żeby być jak najdalej... W pociągu poznał Sabinkę i po dwóch tygodniach się pobrali
Pozdrawiam,
Anka K.
Anka K.
-
PawelKoss

Po pierwsze, fakt, że był w więzieniu w Królewcu, nie oznacza, że tam musiał być aresztowany. Rzeczywiście w miejscach oczywistych trudno coś znaleźć. Pisałaś wniosek do Arolsen? To, że czegoś nie ma w udostępnionych skanach, nie oznacza, że nie mają dokumentów.
Złożyłaś wniosek o udostępnienie teczki z AAN?
Ciotki to Krystyna i Aleksandra? A jego ojciec Aleksander urodził się w 1891 roku?
Pozdrawiam
Paweł
Złożyłaś wniosek o udostępnienie teczki z AAN?
Ciotki to Krystyna i Aleksandra? A jego ojciec Aleksander urodził się w 1891 roku?
Pozdrawiam
Paweł
- Kublik_Anna

Aleksandra - Oleńka - zginęła we wrześniu 1944.
Oleńka i Danka to przyrodnie siostry Adama.
Krystyna to moja matka osobista i rodzona siostra Adama. To głównie ona i Danka były źródłem informacji.
Była też babcia Pleśniakowa,druga żona dziadka i mama właśnie Oleńki i Danki.
Z tego, co one wszystkie mówiły, wynikało, że wujek się ożenił i zaraz go zwinęli na te roboty. Nic w ogóle nie wiedziałam o więzieniu w Królewcu, nie wnikałam wtedy. Teraz mnie to ciekawi i dowiaduję się rzeczy też od jego córki, ale o a też szczegółów nie zna. Wie, że się starał o odszkodowanie, ale nie miał dokumentów ani świadków. No to widać teraz są...
Krystyna to moja matka osobista i rodzona siostra Adama. To głównie ona i Danka były źródłem informacji.
Z tego, co one wszystkie mówiły, wynikało, że wujek się ożenił i zaraz go zwinęli na te roboty. Nic w ogóle nie wiedziałam o więzieniu w Królewcu, nie wnikałam wtedy. Teraz mnie to ciekawi i dowiaduję się rzeczy też od jego córki, ale o a też szczegółów nie zna. Wie, że się starał o odszkodowanie, ale nie miał dokumentów ani świadków. No to widać teraz są...
Pozdrawiam,
Anka K.
Anka K.
-
PawelKoss

A znasz historię dziadka? Virtuti Militari, szlak bojowy w czasie I WŚ i w czasie wojny polsko-bolszewickiej? Bo jeśli nie to są dokumenty dotyczące jego osoby.Kublik_Anna pisze: pn 10 sie 2026, 23:57 Aleksandra - Oleńka - zginęła we wrześniu 1944.
Pozdrawiam
Paweł
- Kublik_Anna

Znam:)
Dziadek nie ma tajemnic, natomiast wujek i owszem. Cichy i skryty facet był. O bolesnych sprawach nie chciał mówić, teraz dopiero rozgryzamy niektóre...
Dziadek nie ma tajemnic, natomiast wujek i owszem. Cichy i skryty facet był. O bolesnych sprawach nie chciał mówić, teraz dopiero rozgryzamy niektóre...
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2026, 21:49 przez Kublik_Anna, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Anka K.
Anka K.
-
PawelKoss

No to bym próbował z AAN, bo tam powinny być dokumenty z aresztowania, indeks jest podany na straty.pl, i mimo wszystko nie szkodzi spróbować z Arolsen. Odpowiadają często po latach, ale genealogia uczy cierpliwościKublik_Anna pisze: wt 11 sie 2026, 10:40
Dziadek nie ma tajemnic, natomiast wujek i owszem. Cichy i skryty facet był. O bolesnych sprawach nie chciał mówić, teraz dopiero rozgrywany niektóre...
Możesz próbować pisać również tutaj https://www.bundesarchiv.de/en/research ... rs/#c61941
Pozdrawiam
Paweł
- Kublik_Anna

W IPN właśnie znalazłam to więzienie, w Arolsen Archives nie znalazłam właściwego Adama Pleśniaka.
Pozdrawiam,
Anka K.
Anka K.
- Krystyna.waw

- Podziękował: 99 times
- Otrzymał podziękowania: 53 times
Istnieje możliwość, że do więzienia trafił za jakieś zwykłe przestępstwo,
więc nic dziwnego, że ani on, ani rodzina tym się nie chwali.
więc nic dziwnego, że ani on, ani rodzina tym się nie chwali.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.