Brzeziny 1790 (Dłutek, Kaczyński), łacina

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

s17268

Sympatyk
Podziękował: 10 times

Brzeziny 1790 (Dłutek, Kaczyński), łacina

Post autor: s17268 »

Dotarłem do przełomu XVIII i XIX wieku i zaczynam tracić trop. Proszę o pomoc w potwierdzeniu, czy moje odczytanie dokumentów jest prawidłowe i jak dalej szukać osób w nich zawartych!

Na początek akt małżeństwa z 1815 roku (nr 11):
Franciszek Dłutek (urodzony w 1796 roku, ojciec nie żyje (brak imienia), matka Marianna)
Marianna Kacze(y)ńska (urodzona w 1795 roku, rodzice nie żyją, Jacenty i Zofia)
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.34

Następnie więc znalazłem akty chrztu obojga:
Marianna (6 września 1795, Brzeziny, rodzice Hiacent (Jacenty) i Zofia Kacińscy) - lewa strona, wpis #3
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M99W-WZC

Franciszek (30 marca 1796, Brzeziny, rodzice Adam i Marianna Dłótkowie) - prawa strona, wpis #8

Następnie szukałem aktów małżeństw ich rodziców:
Adam Dłutek i Marianna Świątkowna? Szwętkowna? (Brzeziny, 1 października 1782) - lewa strona, wpis #3
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M999-WNS

Hiacent Kaczyński i Zofia Czasniczka (Brzeziny, 3 lipca 1790) - prawa strona na samym dole

Z wpisu wychodzi, że zarówno Hiacent jak i Zofia byli wdowcami, więc nazwisko Czasniczka zapewne miała po pierwszym mężu. Przejrzałem wszystkie skany małżeństw z Brzezin 1769-1789 z tego zbioru: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... on&lang=en
i jedyny pasujący wpis to może być to:
Franciszek Czasnik i Zofia Czeszkowna, 1773 - pierwszy wpis z 1773
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M999-WNS

Bardzo prosiłbym o potwierdzenie, czy gdzieś się nie pomyliłem. Natomiast jeśli wszystko wydaje się być poprawne, jak powinienem postępować w dalszych poszukiwaniach? Przy aktach małżeństw rodziców (Adam Dłutek i Marianna Świątek(?), Hiacent/Jacenty Kaczyński i Zofia (nazwisko?) nie mam ani podanych ich rodziców, ani dat narodzin, ani nawet przybliżonego wieku.

Pozdrawiam,
Szymon
Kukawka_stanisław

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

proszę o odczytanie słów w dokumencie, łacina

Post autor: Kukawka_stanisław »

Witam
Mam problem z odczytaniem dokumentu i to nie tylko ze względu na jego fatalny stan. Chodzi mi o akt zgonu - piąty wiersz od dołu.
Dzięki pomocy chyba udało się ustalić, że zgon nastąpił 5 września 1833; zmarły to Andreas Kukawka, chyba 70 lat. Nie potrafię odczytać zapisów po prawej stronie dokumentu. Nie wykluczam, że w przedostatniej rubryce zapisano Sophia v...(vidua?) oraz słowo filius (dzieci?); w ostatniej rubryce jest chyba data pogrzebu. Ale co oznaczają słowa wpisane w dwóch wcześniejszych rubrykach?

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9H8-PN3

Z góry dziękuję za pomoc

Serdecznie pozdrawiam - Stanisław Kukawka
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 102 times

Re: Brzeziny 1790 (Dłutek, Kaczyński), łacina

Post autor: Grazyna_Gabi »

Tutaj sa tlumaczenia z laciny.
Na pierwszej stronie jest Dzisiaj na Forum
a nizej np: [Tłumaczenia]
viewforum.php?f=43&sid=e1b9d05245122ead5d16eedcc1280835

Grazyna
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 26 times
Otrzymał podziękowania: 55 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

w aktach z tego okresu rzadko kiedy podawano tak szczegółowe dane, choć zdarzało się.
Poszukiwany przez Ciebie Adam Dłutek (w akcie małżeństwa nazwisko Dłotek, które potem mogło ewoluować do "Dłutka"), to prawdopodobnie Adam Dłotek urodzony w 1758 roku w Brzezinach, syn Wojciecha i Agnieszki Starońskiej (ślub rodziców w 1754 roku). W akcie jego ślubu nie ma wzmianki, jakoby pochodził z poza parafii Brzeziny, więc to najprawdopodobniej Twój przodek.
Pasującą zaś do Marianny Świątek/Świętek jest w mojej opinii urodzona w Brzezinach w 1753 lub 1766 roku - panna Marianna Swietkiewicz/Świętkowicz, córka Franciszka i Reginy. Trzeba sprawdzić dalsze losy obu dziewczynek i wykluczyć jedną z nich.
W 1750 zanotowano ślub Franciszka Smętkowicza i Reginy Bajkówny. To prawdopodobnie ta para. Sprawdź w akcie poprawność zapisu Smętkowicz vs Swiętkowicz, choć zmiana brzmienia/zapisu jest wielce prawdopodobna.

Jak można weryfikować dodatkowo takie niepewne dane? Sprawdzaj chrzestnych, świadków przy zdarzeniach typu chrzest, zgon, ślub u dzieci Adama i Marianny Dłutków pod kątem obecności rodzeństwa Franciszka.
To dotyczy oczywiście pozostałych Twoich przodków z Brzezin.
Przyjemność dalszej eksploracji pozostawiam jednak już Tobie ;)

Pozdrawiam
Aneta
s17268

Sympatyk

Dziękuję, poszukam dalej! :)

A ogólnie czy w księgach z tego okresu często zdarzały się luki, gdzie małżeństwa bądź narodziny nie były zgłaszane lub były zgłaszane, ale ksiądz zapominał zanotować? Pytam, bo przeglądając ww. księgi pary z reguły mają max po 3-4 dzieci, a dwa pokolenia później i zapisach napoleońskich pary miały po 10, 14, nawet 16 dzieci. Tym samym tak jak przykładowo Zofia Czeszek, której szukam, miałaby narodzić się około 1750 roku, i tak jak w latach ~1740-1760 pojawia się parokrotnie nazwisko Czeszek, narodzin Zofii nie ma. Z Jacentym Kaczyńskim jest podobna sytuacja. Jest jego drugi ślub z Zofią, (nawet trzeci ślub w 1810 po śmierci Zofii w 1808) natomiast pierwszego aktu małżeństwa nie ma, chociaż znalazłem akt zgonu jednego dziecka, najprawdopodobniej właśnie jego z pierwszego małżeństwa. Nie ma także jego aktu narodzin, najprawdopodobniej około 1755-1765. Samo nazwisko Kaczyński się w tych księgach nie pojawia - jest Kaczorowski, ale Hiacentego nie ma.
Czy bardziej prawdopodobne jest, że zdarzenia nie zostały po prostu wpisane do ksiąg, czy przybyli skądś indziej, nawet jeśli akt zgonu mówi, że narodziny miały być w Brzezinach i w akcie małżeńskim też nic na to nie wskazują?

Pozdrawiam,
Szymon
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Nie ufaj indeksom ;)
Wg mnie Zofia urodziła się w Brzezinach w 1750 roku:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
i była córką Szymona i Marianny, małż. Czeszek.

Indeksy obarczone są błędami, niekiedy są wręcz niepełne a może to wynikać z niewyraźnego pisma ówczesnego skryby i wątpliwości indeksującego.
Polecam szukać w następujący spósób:
- wybierz parafię
- określ poszukiwany zakres
- wpisz tylko poszukiwane imię lub tylko imię ojca lub imiona domniemanych rodziców

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Jeśli chodzi o Jacentego Kaczyńskiego, wg mnie przybył on z innej parafii.

W owych czasach, nowo przybyłym parafianom nadawano niekiedy przezwiska - Przybylski, Przybysz, Przybyłowicz, etc. i w przypadku Twojego przodka w mojej opinii zaszła taka sytuacja.
W Genetece znajdziesz jeszcze dwa śluby:
- w 1787 roku - z Julianną Plutą
- w 1788 roku - z Katarzyną Stawianą
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Julianna Kaczyńska (tu podano już nazwisko prawidłowe) zmarła w 1788 roku.
Katarzyna Kaczyńska (tu także podano nazwisko po mężu) zmarła w roku 1790 i w tym samym roku Jacenty zawarł małżeństwo po raz trzeci.
To oczywiście tylko hipoteza, ale znając realia tamtych czasów, wielce prawdopodobna.

Pozdrawiam
Aneta
s17268

Sympatyk

Właśnie korzystam i nie tylko patrzę na indeksy, ale też przeglądam księgi, bo z Brzezin dostępne są skany na familysearch aż po początek XVII wieku :d Zofia Czeszek udało się znaleźć - akt chrztu jest zapisany tak, że nie dziwię się, że mi wcześniej umknął.

Apropos Jacentego, teoria z "Przybyszem" jako przydomkiem zanim przyjął nazwisko Kaczyński jest ciekawa i może rzeczywiście tłumaczy dlaczego tego nazwiska wcześniej w ogóle nie ma. Wiem z aktu małżeństwa jednej z córek, że miał brata Wojciecha, którego też nie ma w księgach (jest akt zgonu w Brzezinach, 1826, wpisany jako "Dziad chodzący po żebrackim chlebie", umiera w wieku lat 74. W akcie małżeństwa córki Jacentego 11 lat wcześniej jest opiekunem (stryjem) panny młodej, ma tam lat 50. Zgon zgłasza najprawdopodobniej wujek męża tej córki, dla której Wojciech był opiekunem). Postaram się przejrzeć te księgi jeszcze raz, bo chyba natknąłem się na "Przybyłowicz" parokrotnie, może właśnie przy Jacentym. To bardzo przydatna wskazówka, dziękuję!

EDIT:
Julianna Pluta, z którą w 1787 Jacenty bierze ślub, na akcie zgonu ma wpisane Przybyłowiczowa, tak jak Hiacynt na ślubie. Katarzyna już w 1790 tak, nazwisko Kaczyńska.

Pozdrawiam
Szymon
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

s17268 pisze: czw 13 sie 2026, 09:12 EDIT:
Julianna Pluta, z którą w 1787 Jacenty bierze ślub, na akcie zgonu ma wpisane Przybyłowiczowa, tak jak Hiacynt na ślubie. Katarzyna już w 1790 tak, nazwisko Kaczyńska.
Faktycznie, chyba mi się przewidziało ;)

Takiej sytuacji z nazwiskiem/przezwiskiem sama doświadczyłam, poszukując swoich przodków z podobnego okresu – z tym że u mnie nazwisko Brzezicki/Brzeziński (z obocznościami) przeplatało się z przezwiskiem Ogrodnik. Przodek był hortulanus (zagrodnik/ogrodnik).

Pozdrawiam
Aneta
Ostatnio zmieniony ndz 23 sie 2026, 05:43 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
s17268

Sympatyk

A udało Ci się później odnaleźć miejsce pochodzenia przodka i kontynuować poszukiwania czy raczej jest to ślepy zaułek? Zastanawiam się też czy w moim przypadku Kaczyński było nowoprzyjętym nazwiskiem czy jednak przyniósł je ze sobą, ale nie było początkowo używane. Nie wiem jak wtedy realnie postępowano. Może nawet imię było nowoprzyjęte kiedy się wprowadził, bo nie znajduję żadnych indeksów o parze braci Jacenty + Wojciech.

Pozdrawiam,
Szymon
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

U mnie sytuacja wyglądała nieco inaczej. Miałam wytypowaną rodzinę, tylko nie potrafiłam ulokować w niej swojej przodkini Elżbiety Ogrodnik (nazwisko z aktu ślubu). Dopiero jak odkryłam naprzemienność zapisu tego nazwiska, zrozumiałam, że została ona zapisana zgodnie z noszonym nazwiskiem, a nie przezwiskiem wskazującym na status społeczno-ekonomiczny jej ojca (ogrodnik/zagrodnik).Tu ten wątek:
viewtopic.php?t=106441&hilit=Hortulanus ... ba82742a94

Moim zdaniem nazwisko Kaczyński nie wzięło się znikąd -Twój przodek mógł przybyć z innej parafii.

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”