Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.2

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Marika

Sympatyk
Podziękował: 10 times

Re: Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.2

Post autor: Marika »

Marika pisze: czw 19 mar 2026, 09:16
Zbig_Kowalski pisze: czw 19 mar 2026, 08:46
poz_marecki pisze: czw 19 mar 2026, 08:18 Dzień dobry,
zaryzykowałem i na razie żyję a poza tym mój internet od dawna nie jest pewny więc mi już nie zależy.
Można wejść przez vpn chiński darmowy , okrężnie przez yandex , akceptując certyfikaty itd.
Znalazłem taką osobę ale jest ich tam ponad 190 i nawet nie wiem czy zapis nazwiska jest poprawny , są różne zbliżone wersje.

Речинский Александр Александрович
Пропал без вести. Картотека потерь
— Картотека потерь —
Должность/Звание прапорщик Воинская часть 123-й пехотный Козловский полк Причина выбытия пропал без вести Дата выбытия 11.09.1915 Тип документа Карточка на прибывших (высшие чины)
Архив Российский Государственный Военно-исторический архив Фонд Картотека бюро учета потерь в Первой мировой войне (офицеров и солдат) Шкаф без номера Ящик 7511-Р
Dla Aleksandra Aleksandrowicza są dwa rekordy z tymi plikami:

Должность/Звание прапорщик Воинская часть 123-й пехотный Козловский полк Причина выбытия пропал без вести Дата выбытия 11.09.1915 Тип документа Карточка на прибывших (высшие чины)
Архив Российский Государственный Военно-исторический архив Фонд Картотека бюро учета потерь в Первой мировой войне (офицеров и солдат) Шкаф без номера Ящик 7511-Р
https://zapodaj.net/plik-T9aiRoHE8Y

Должность/Звание прапорщик Воинская часть 123-й пехотный Козловский полк Причина выбытия оставлен на поле боя Дата события 11.09.1915 Тип документа Именные списки потерь
Архив Российский Государственный Военно-исторический архив Фонд №16196, Особое делопроизводство по сбору и регистрации сведений о выбывших за смертью или за ранами, а также пропавших без вести воинских чинах, действующих против неприятельских армий (1914 - 1918) Опись №1, Именные списки потерь солдат и офицеров 1 мировой войны 1914-1918 гг. (по полкам и бригадам) Дело №1190, Алфавит генералам, штаб и обер-офицерам: убитым, раненым, контуженным, оставшимся на поле сражения, плененным и умершим от ран в бою с неприятелем Документ Именной список потерь
https://zapodaj.net/plik-bRDKd8ylK4
Marku, Zbyszku, serdecznie dziękuję : )

Kasia
Marku / Zbyszku

A dałoby radę jeszcze sprawdzić ostatnią osobę, czy jest na gwar.mil.ru ?

Stanisław Piotr Zapałowicz, urodził się w 27 X 1892r. (w CAW 15 1892) w Warszawie jako syn Piotra i Florentyny Grabowskiej.
5 sierpnia 1915r. wstąpił do Legionów Polskich – do Batalionu Warszawskiego, otrzymując szarżę kaprala. Widnieje na stanie III baonu 1. pp I Brygady. Ranny 4 X 1915r. pod Wielką Miedwieżą, dostał się do niewoli i tam zmarł. Inne źródło mówi, że tylko zaginął w 1915r. Z wojny jednakże nigdy nie wrócił.

Z góry dzięki i pozdrawiam

Kasia
AdamML

Sympatyk
Podziękował: 23 times
Otrzymał podziękowania: 6 times

Post autor: AdamML »

Dzień dobry,

Ja także szukam prapradziadka w wojsku. Był to Grzegorz Paliksza (Григорий Пеликша), syn Tomasza i Wiktorii Hapunowicz, mąż Eudoksji Paliksza. W 1863 roku, gdy urodził mu się syn Jan, był już żołnierzem.

Tyle wiem, informacji mało z powodu niedokładnej i fatalnej indeksacji Wołkowyska

P.S. Żył we wsi Kołłątaje, pod Wołkowyskiem
Pozdrawiam,
AdamM
Poszukuję informacji o rodzinach: Lewoniewski, Tołkin (Białoruś, Podlasie), Jakubczyk, Ninard, Paliksza, Charuk, Bobryk (par. Wołkowysk), Kępka (par. Łunno, okolice Węgrowa i par. Belsk Duży)
Jabłoński_Jacek

Sympatyk

Post autor: Jabłoński_Jacek »

Dzień dobry. Proszę o sprawdzenie paru osób:
1. Józef Kopania ur.1864 w Smogorzowie powiat puławski syn Sebastiana i Katarzyny, od maja 1886 powołany do służby, w lipcu 1891 był już w Polsce

2. Filip Ciucias / Ciucios ur.1831 Markowola (inaczej Markowa Wola) w powiecie kozienickim syn Szymona i Franciszki z domu Wolna, służbę skończył krótko przed 1870, prawdopodobnie został powołany około 1850 roku.

3. Paweł Jabłoński ur.1874 Kiedrzyn powiat radomski syn Jana i Marianny z domu Pyszczek/Pasek, w 1905 był powołanym do służby żołnierzem rezerwy, w 1908 był z powrotem w Polsce.

Z góry dziękuję.
Jacek
zeppelin

Post autor: zeppelin »

Dzień Dobry,
kiedyś tu pisałem, ale bez rezultatu, więc ponawiam prośbę o pomoc w znalezieniu informacji o pobycie w carskiej armii mojego dziadka Józefa Czajkowskiego, urodzony 28.11.1890 Kaki-Mroczki parafia Krzynowłoga Mała.
Dziadek opowiadał że służył w Czelabińsku, więcej szczegółów nie znam.
Janek
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Irena_Powiśle »

zeppelin pisze: śr 15 lip 2026, 09:59 Dzień Dobry,
kiedyś tu pisałem, ale bez rezultatu, więc ponawiam prośbę o pomoc w znalezieniu informacji o pobycie w carskiej armii mojego dziadka Józefa Czajkowskiego, urodzony 28.11.1890 Kaki-Mroczki parafia Krzynowłoga Mała.
Dziadek opowiadał że służył w Czelabińsku, więcej szczegółów nie znam.
Czy brał udział w IWŚ?
rocznik 1890 to znaczy pobór do wojska to rok 1910-11, zależy od daty urodzenia.
W Czelabinsku stacjonował w tych czasach tylko jeden pułk - 196 Insarski.

Kopiuję w j. rosyjskim:
196-й пехотный Инсарский полк - воинская часть старой русской армии. Расквартирован на территории современной Челябинской области с февраля 1910 года до начала первой мировой войны. Входил в состав 49-й пехотной дивизии 24-го армейского корпуса Казанского военного округа.

Полк дислоцировался:
г. Златоуст - штаб полка и три роты;
г. Челябинск - семь рот;
Миасский завод - две роты;
Юрюзанский завод - две роты;
Катав-Ивановский завод - две роты;

Старшинство Инсарского полка ведется с 27 марта 1811 года (все даты до 1 февраля 1918 года - по старому стилю) с формирования "Рязанского Внутреннего Губернского батальона". Полковой праздник - 6 января Богоявление Господне. Окончательно был сформирован 20 февраля 1910 года путем соединения 216-го пехотного резервного Инсарского полка и 224-го пехотного резервного Скопинского полка.

По военной реформе 20 февраля 1910 года стоявший в Пензе полк был реорганизован в 196-й Инсарский и передислоцирован в Челябинск и Златоуст.
В Челябинске полк первоначально размещался на войсковом остановочном пункте вблизи железнодорожного вокзала (ныне военный городок Челябинского танкового училища), а затем в специально построенных для него "казармах Инсарского полка" (ныне военный городок "Красные казармы", построен в 1911-1914 годах, архитектор А.А. Федоров, введён в строй 26 ноября 1913 года в день праздника ордена Святого Великомученика и Победоносца Георгия с момента освящения полковой церкви - Храма в честь Богоявления Господня).
ect
są jeszcze informacja o tym pułku
źródło
https://vk.com/topic-133711504_35550239

na stronie gwar.mil nie znalazłam odpowiedniej osoby.
Pozdrawiam,
Irena
zeppelin

Post autor: zeppelin »

Dziękuję za informację! O ile pamiętam dziadek nie wspominał o udziale w I WŚ, szkoda że jego nazwisko nie znalazło się...
Janek
Awatar użytkownika
Andrzej_Kowal

Sympatyk
Podziękował: 3 times

Post autor: Andrzej_Kowal »

Dołączam do tematu moje pytanie o dziadka w armii rosyjskiej: Jagiełło Andrzej ur. 1879 w Jankowie pow. Łęczyca syn Stanisława i Marianny. Walczył w Mandżurii ok. roku 1904-1905. Tyle wiem.
Andrzej_
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Andrzej_Kowal pisze: czw 16 lip 2026, 17:35 Dołączam do tematu moje pytanie o dziadka w armii rosyjskiej: Jagiełło Andrzej ur. 1879 w Jankowie pow. Łęczyca syn Stanisława i Marianny. Walczył w Mandżurii ok. roku 1904-1905. Tyle wiem.
jeśli nie zginął, nie był ranny, nie został wzięty do niewoli, nie zaginął bez śladu - szansy znaleźć raczej nie ma.

Wojna w Mandżurii - Jan Jagiełło, ur. we wsi Klepaczka, żonaty, został ranny; Józef Jagiełło, ur. Drwalew, ranny

IWŚ - Andrzej Jagiełło, ur w roku 1879 ale syn Tomasza i z Radomia, 300-ty Zasławski pułk piechoty, został wzięty do niewoli, parę kartek na gwar.mil.ru
Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
Andrzej_Kowal

Sympatyk
Podziękował: 3 times

Post autor: Andrzej_Kowal »

Dziękuję Ireno za kwerendę, dziadek nie zginął - mogę zaświadczyć. :) Z relacji mojej mamy wiem tylko, że bił się tam na bagnety z Japońcami.
Andrzej_
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Andrzej_Kowal pisze: pt 17 lip 2026, 11:48 Dziękuję Ireno za kwerendę, dziadek nie zginął - mogę zaświadczyć. :) Z relacji mojej mamy wiem tylko, że bił się tam na bagnety z Japońcami.
Na bagnety?
wtedy raczej to jeden ze Wschodnio-Syberyjskich pułków strzelców.
Których w tej wojnie brało udział 36.
Pozdrawiam,
Irena
MarcinR

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarcinR »

Dzień dobry,

Poszukuję informacji o dwóch osobach:
1. Ludwiku ( może też być Julian Ludwik) Rychter / Richter, urodzony 2 lipca 1853 roku w Warszawie s. Wilhelma (Jana Wilhelma) i Julii (Julianny) Meyer.
W 1880 roku w Starej Iwicznej zawiera związek małżeński z Barbarą Szwarc i jest opisany jako żołnierz przeniesiony do rezerwy.

2. Wilhelm Rychter / Richter urodzony 26 kwietnia 1885 roku w Warszawie. Syn Ludwika (parz, pkt 1) i Barbary Szwarc.
W 1911 roku w Kościele Św. Augustyna w Warszawie bierze ślub z Emilią Juszczyk. W akcie ślubu opisany jest jako żołnierz przeniesiony do rezerwy.
Prawdopodobnie powołany do wojska z rezerwy w chwili wybuchu I wojny światowej. W akcie urodzenia jego córki Eugenii z 1915 jest zapisany jako nieobecny z powodu odbywania służby wojskowej.

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Kublik_Anna

Sympatyk
Podziękował: 9 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Kublik_Anna »

To i ja spytam:
Józef Kublik, ur. 07.01.1865 w Wodyniach (siedleckie), ślub w Wodyniach w 1888, potem zamieszkały w Warszawie (Praga)
Wieść rodzinna głosi, że był w carskim wojsku i że opowiadał, jak ich uczyli musztry techniką "słoma - siano".
Nie znalazłam jednak żadnej potwierdzającej to informacji w żadnym dokumencie (urodziło mu się pięcioro dzieci), wszędzie jest opisany jako wozak z Pragi, nie ma ani słowa o wojsku, ale pierwszy syn rodzi się w Warszawie, 9 lat po ślubie, to daje do myślenia..
* edit
Jest jeszcze córeczka, Marysia, żyła 9 m-cy, urodziła się jeszcze w Wodyniach w 1895.
Czyli 7 lat po ślubie... To nadal duży odstęp od ślubu. 🧐
Ostatnio zmieniony śr 12 sie 2026, 20:19 przez Kublik_Anna, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Anka K.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 52 times

Post autor: Krystyna.waw »

AdamML pisze: pt 05 cze 2026, 18:28 szukam prapradziadka w wojsku. Był to Grzegorz Paliksza (Григорий Пеликша), syn Tomasza i Wiktorii Hapunowicz, mąż Eudoksji Paliksza.
Powtarzasz pytanie, bo przegapiłeś odpowiedź?
viewtopic.php?p=769673&hilit=Paliksza#p769673
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Bernaciak_Łukasz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Bernaciak_Łukasz »

Zwracam się z prośbą o sprawdzenie osoby:

Nitak Karol ur. 1817, miejsce urodzenia Wólka Gontarska (Maziarska), par. Odechów, rodzice Karola: Mikołaj i Katarzyna zd. Gliwińska.
W akcie ślubu z 19.07.1865 r. Karol Nitak nazywany jest wdowcem oraz co ważne ,,żołnierzem dymisjonowanym wojsk cesarskich’’
W 1841 r. rodzi mu się ostatni syn z pierwszej żony przed mającą nastąpić dłuższą przerwą w ojcostwie. Dopiero w 1865 r. bierze ślub jako wdowiec i właśnie w tej metryce pisze o tym, że jest żołnierzem dymisjonowanym.

Czy odbył ,,zwykłą’’ służbę wojskową ?

Proszę również o sprawdzenie ogólne togo nazwiska Nitak w wyszukiwarkach przez tych, którzy mają dostęp do baz.

Łukasz
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Czyli Odechów to w radomskim?

Józef Nitek s. Ignacego, r-k, żonaty, gm. Kozienice, Lejb-gwardii Moskiewski pułk, zaginął bez śladu, 23.VII.15 2 kartki
ale znalazłam jeszcze jedną - trafił do niewoli, obóz w Wormsie, ale imię ojca - Adam. Chociaż pułk raczej ten sam;

Nitek Feliks, 78 Nawagiński pułk piechoty, jeniec, obóz w Heilsbergu, 3 kartki, ale żadnej innej informacji;

Stanisław Nitek s. Józefa, kawaler, 2 pułk strzelców Syberyjskich, został ranny dnia 7.III, trafił do szpitala 15.III.16, l.21, gub.Radomska, wieś Siekireka, gm. Chotcza pow.Iłża;

Władysław Nitek s. Józefa, gub.Radomska, wieś Siekireka pow. Iłża, 72 Tulski pułk piechoty, zaginął bez śladu w nocy z dnia 31.VIII na 1.IX.1914 podczas ataku w Sandomierze;

Karol Nitek, gub.Radomska, 297 Kowielski pułk piechoty, został ranny 11.X.1914 przy Policznie;

Aleksander Nitek s. Teofora, gub.Warszawska, 141 Możajski pułk piechoty, zaginął bez śladu, 2 kartki i 2 różne daty - luty 1915 oraz kwiecień 1915.
Pozdrawiam,
Irena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”