Płotnicki Bolesław i Salomea

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Ilona111

Płotnicki Bolesław i Salomea

Post autor: Ilona111 »

Dzień dobry Państwu,
Poszukuję informacji o najbliższej rodzinie aktora Bolesława Płotnickiego (1913–1988) i jego żony Salomei Anny z domu Kłus (1911–1991). Z oficjalnych notek biograficznych wiem jedynie tyle, że para miała dwóch synów, jednak nigdzie nie są wymienieni z imienia.Czy ktoś z Was posiada dostęp do jakichkolwiek informacji i byłby w stanie sprawdzić, jak mieli na imię ich synowie? Będę ogromnie wdzięczna za pomoc w rozwikłaniu tej rodzinnej zagadki.Pozdrawiam serdecznie

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Podziękował: 6 times
Otrzymał podziękowania: 77 times

Re: Płotnicki Bolesław i Salomea

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Chrzest 28.12.1910r.Krasne
wg chrztu /urodzenia Salomea Katarzyna Klus urodz.25.12.1910r.Krasne (Rzeszów)
adnotacja o slubie w Janowej Dolinie 1938r. z Bolesławem Płotnickim
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 3b3f9e_max
Geneteka:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Pozdrawiam
Ela
Ilona111

Dziękuję za te informacje, nie wiem jednak jak mam szukać jakichkolwiek informacji o synach, prześledziłam cała biografię Bolesława Płotnickiego, wiem mniej więcej w jakich miejscowościach mieszkał w poszczególnych latach, ale nic poza tym. Gdybym chociaż wiedziała, w którym roku urodzili się synowie, a tu nic.
Z kartki pocztowej z 1979 roku okazuje się, że mój zmarły mąż był spokrewniony z jednym z synów i to tyle.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Marck57

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Marck57 »

Jeden z synów mógł się urodzić tuż przed wybuchem wojny. Może we Lwowie, może w Brześciu Lit. Potem Bolesław ruszył na wojnę i powrócił z niej w 1946r. W kolejnym roku mógł się pojawić na świecie drugi syn - Poznań?
Niewykluczone, że obaj żyją. Sprawdź nekrologi Bolesława i Salomei, może tam znajdziesz jakąś przydatną informację.
Szukaj powiązań z rodziną męża - to będzie najprostsza droga.
Pozdrawiam
Marta
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Al_Mia »

Ilona 11 napisała cyt
" Z oficjalnych notek biograficznych wiem jedynie tyle, że para miała dwóch synów, jednak nigdzie nie są wymienieni z imienia..."
"Z kartki pocztowej z 1979 roku okazuje się, że mój zmarły mąż był spokrewniony z jednym z synów i to tyle."

Ilona czy możesz mi wyjaśnić jak możliwe takie pokrewieństwo ? Nie mogę " rozgryźć"

pozdrawiam

Ala
Ilona111

Al_Mia pisze: sob 15 sie 2026, 23:27

Ilona czy możesz mi wyjaśnić jak możliwe takie pokrewieństwo ? Nie mogę " rozgryźć"

pozdrawiam

Ala
Mój mąż nie znał swojego ojca, a teraz nikt już z jego rodziny nie żyje. Mam kartkę od Państwa Płotnickich adresowaną do mamy mojego męża (podpisano Salomea i Bolesław Płotnicki, nadano ją z Warszawy w 1979, czyli w roku w którym mąż się urodził), że mąż jest ich wnukiem, czyli jeden z synów Płotnickich jest ojcem mojego męża.
Salomea jest tak rzadkim imieniem i jeszcze połączenie z Bolesławem Płotnickim, że nie sądzę żeby chodziło o kogoś innego.
Mama mojego męża nigdy nikomu nie powiedziała, kto jest jego ojcem, a w akcie urodzenia jest zmyślone imię i nazwisko ojca.

Pozdrawiam
Ilona
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 26 times
Otrzymał podziękowania: 55 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

może trzeba by spróbować ścieżki oficjalnej?

Twój mąż może złożyć wniosek do USC o wydanie odpisu zupełnego aktu zgonu Bolesława Płotnickiego oraz Salomei Płotnickiej z wnioskiem o wgląd w dokumenty zbiorowe (tzw. akta zbiorowe rejestru stanu cywilnego). W aktach zgonu rodziców niemal zawsze wpisane są dzieci (zgłaszające zgon) lub w dokumentach spadkowych po nich, które trafiały do sądów.
W urzędzie należy pokazać posiadaną kartkę pocztową i wyjaśnić, że mąż dąży do ustalenia tożsamości zmarłego ojca. Urzędnicy w przypadku poszukiwań genealogicznych i chęci sprostowania historii rodziny wykazują duże zrozumienie.

Płotniccy pochowani są na cmentarzu w Wilanowie. Można spróować złożyć pytanie o to, kto jest dysponentem grobu, wyjaśniając powody zainteresowania. Warto także zostawić karteczkę z prośbą o kontakt.

Można spróbować typować ewentualnych synów Płotnickich i szukać o nich informacji, np.
https://nekrologi.wyborcza.pl/0,0.html

Pozdrawiam
Aneta
Ilona111

Aneta, dziękuję ci za wskazówkę, chyba rzeczywiście tak zrobię (mąż zmarł kilka miesięcy temu).

Pozdrawiam
Ilona
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 26 times
Otrzymał podziękowania: 55 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Ilona,

mam nadzieję, że uda Ci się rozwikłać tę zagadkę.
Bardzo współczuję Ci z powodu straty męża. Życzę dużo siły.

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”