Dokumentacja pracownicza, ZUS
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Re: Dokumentacja pracownicza, ZUS
Dzień dobry, chciałbym "wydobyć" z ZUSu dokumentację siostry mojego dziadka. Była ona bezdzietną panną, rodzeństwo juz nie żyje, więc wg. ustawy nikomu nie mogą wydać dokumentów. Napisałem do lokalnego inspektoratu pismo, w którym wyjaśniłem wszystkie okoliczności, poprosiłem o choćby kserokopie, ale spotkałem się z odmową
. Zależy mi na tych kwitach, ciotka była nauczycielką (w szkołach, w których uczyła brak jakichkolwiek śladów), prawie nikt w rodzinie już o niej nie pamięta. Czy jest jeszcze jakiś sposób, żeby pozyskać tą dokumentację?
Pozdrawiam, Maciej
- k_skrzyp

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 9 times
Nie próbowałem tego ani nie wiem, czy ktoś wskórał coś tą drogą, można jednak rozważyć, czy dałoby się uzyskać dostęp do dokumentacji z postępowań przed organami rentowymi na podst. Ustawy o narodowym zasobie archiwalnym i po jakim czasie.
ZUS przechowuje ww. chyba przez 50 lat od zamknięcia sprawy (czyli raczej od śmierci emeryta, nie od pierwszej decyzji o przyznaniu świadczenia) i w tym czasie, wg Rozporządzenia z 11.10.2011, dokumenty te może otrzymać tylko (wąsko interpretowana) rodzina.
Po upływie tego okresu, znów chyba, następuje rozstrzygnięcie: niszczarka albo archiwum (niekoniecznie półka AP, może być to dalej półka w budynkach ZUSu, ale skutek prawny powinien być ten sam).
Z niszczarką nie mamy szans, archiwalne powinny zostać udostępnione szeroko, jednak nie każde od razu - względy ochrony danych mogą narzucać ograniczanie dostępu do danego materiału przez kolejne dziesięciolecia.
~Za powyższe rozważania nie ręczę, może biegli doświetlą tę ścieżkę lub zaproponują zupełnie inną.
ZUS przechowuje ww. chyba przez 50 lat od zamknięcia sprawy (czyli raczej od śmierci emeryta, nie od pierwszej decyzji o przyznaniu świadczenia) i w tym czasie, wg Rozporządzenia z 11.10.2011, dokumenty te może otrzymać tylko (wąsko interpretowana) rodzina.
Po upływie tego okresu, znów chyba, następuje rozstrzygnięcie: niszczarka albo archiwum (niekoniecznie półka AP, może być to dalej półka w budynkach ZUSu, ale skutek prawny powinien być ten sam).
Z niszczarką nie mamy szans, archiwalne powinny zostać udostępnione szeroko, jednak nie każde od razu - względy ochrony danych mogą narzucać ograniczanie dostępu do danego materiału przez kolejne dziesięciolecia.
~Za powyższe rozważania nie ręczę, może biegli doświetlą tę ścieżkę lub zaproponują zupełnie inną.
Kamil
Jaki jest czas oczekiwania na odpowiedź z ZUS w kwestii zgody/odmowy na wydanie dokumentacji? Wysłałem prośbę przez eZUS na początku kwietnia i do tej pory cisza...
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
- k_skrzyp

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 9 times
Po wnioskowaniu przez eZUS nie doczekałem się odpowiedzi przez 2-3 mies. i ponowiłem do warszawskiej centrali ZUS-u, ale przez ePUAP (ok. 2024 r., przed wdrożeniem eDoręczeń).
Na ePUAPowy kontakt zareagowali szybko - po kilku dniach zadzwonili dopytać o coś, po kilkunastu dostałem pismo o przekazaniu sprawy do właściwego oddziału, a z oddziału niedługo potem papierowy list z kopiami.
Na ePUAPowy kontakt zareagowali szybko - po kilku dniach zadzwonili dopytać o coś, po kilkunastu dostałem pismo o przekazaniu sprawy do właściwego oddziału, a z oddziału niedługo potem papierowy list z kopiami.
Kamil
- jan2024

- Podziękował: 15 times
- Otrzymał podziękowania: 57 times
W szkołach na pewno nie mają dokumentów. Akta osobowe są w kuratorium oświaty dla danej miejscowości.
A potem przekazują do Archiwum Państwowego.
Poszperaj po AP. Oczywiście wszystko zależy z jakiego to okresu.
A potem przekazują do Archiwum Państwowego.
Poszperaj po AP. Oczywiście wszystko zależy z jakiego to okresu.
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
Na moje pierwsze zapytanie przez PUE/eZUS czekałem dosłownie równe dwa miesiące, żeby otrzymać odpowiedź, że dokumentacji po moim przodku nie posiadają. Postanowiłem się jednak nie poddawać i zadałem ponownie zapytanie do ZUS - tym razem o innych przodków - przez dwie ścieżki, czyli PUE/eZUS i edoręczenia. Niestety minęło już ponad dwa miesiące i cisza. Co w tej sytuacji powinienem zrobić?
Pozdrawiam,
Maciej
Pozdrawiam,
Maciej