Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.2

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Bernaciak_Łukasz

Sympatyk
Ekspert

Re: Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.2

Post autor: Bernaciak_Łukasz »

Irena_Powiśle pisze: sob 15 sie 2026, 22:45 Czyli Odechów to w radomskim?

Józef Nitek s. Ignacego, r-k, żonaty, gm. Kozienice, Lejb-gwardii Moskiewski pułk, zaginął bez śladu, 23.VII.15 2 kartki
ale znalazłam jeszcze jedną - trafił do niewoli, obóz w Wormsie, ale imię ojca - Adam. Chociaż pułk raczej ten sam;

Nitek Feliks, 78 Nawagiński pułk piechoty, jeniec, obóz w Heilsbergu, 3 kartki, ale żadnej innej informacji;

Stanisław Nitek s. Józefa, kawaler, 2 pułk strzelców Syberyjskich, został ranny dnia 7.III, trafił do szpitala 15.III.16, l.21, gub.Radomska, wieś Siekireka, gm. Chotcza pow.Iłża;

Władysław Nitek s. Józefa, gub.Radomska, wieś Siekireka pow. Iłża, 72 Tulski pułk piechoty, zaginął bez śladu w nocy z dnia 31.VIII na 1.IX.1914 podczas ataku w Sandomierze;

Karol Nitek, gub.Radomska, 297 Kowielski pułk piechoty, został ranny 11.X.1914 przy Policznie;

Aleksander Nitek s. Teofora, gub.Warszawska, 141 Możajski pułk piechoty, zaginął bez śladu, 2 kartki i 2 różne daty - luty 1915 oraz kwiecień 1915.

Dziękuję Ireno za sprawdzenie.
Tak Odechów jest w powiecie radomskim.
Oboczność nazwiska jeszcze na początku XX wieku występowała, także przy nazwisku Nitak, ale tego Karola, który jest w moim zainteresowaniu niestety, to nie ten z tych podanych. Oczywiście powiat iłżecki, Siekierka, Chotcza to stosunkowo blisko.
Nazwisko Nitek występowało na przełomie XIX i XX w. w sąsiednich parafiach Odechowa.'
Dziękuję.

Pozdrawiam
Łukasz
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Irena_Powiśle »

To była odpowiedź według prośby
Proszę również o sprawdzenie ogólne togo nazwiska Nitak w wyszukiwarkach przez tych, którzy mają dostęp do baz.

Nie ma wspólnych baz osób które miały słuśbę w wojsku carskim.

Trzeba szukać na listach poborowych, w razie ich istnienia i zachowania.
W sieci istnieje baza odznaczonych krzyżem Św. Jerzego, jeśli się nie mylę to strona numizmat.ru lub podobna.
Każdy może samodzielnie tam poszukać.

Sprawdzałam na stronie gwar.mil.ru, ta strona dotyczy generalnie IWŚ, z VPN nie korzystam, czasem mogę wejść do tej strony, czasem nie.
Wczoraj miałam możliwość i sprawdziłam.
Nazwiska są w różnych wersjach, np Józef s. Ignacego jest zapisany raz Nitek, raz Nitik, sprawdzam pułki, miejsca urodzenia oraz inne dostępne dane, dopiero po tych sprawdzeniach piszę.
Nie pisałam o osobach o takim pub podobnym nazwisku z gub. Podolskiej ect.
Pozdrawiam,
Irena
Aredhelaa

Sympatyk
Podziękował: 5 times

Post autor: Aredhelaa »

Dzień dobry

Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu informacji na temat mojego przodka Juliusza Jana Głębockiego (rodzice: Stanisław Głębocki i Bronisława Matter). Urodził się w 1870 r. w Potoku Wielkim (obecnie woj. lubelskie), później mieszkał w różnych miejscowościach na terenie Lubelszczyzny i być może woj. łódzkiego. W akcie małżeństwa z 1894 r. w Warszawie był zapisany jako żołnierz rezerwy.

Czy ktoś z Państwa wie może, gdzie mogę znaleźć listy poborowe z okresu 1889 - 1892 r. lub listę żołnierzy, którzy przeszli do rezerwy w latach 1891 - 1894? Niestety nie znam cyrylicy, co bardzo utrudnia poszukiwania.

Pozdrawiam serdecznie
Sabina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”