Sidorowicz — okolica Nietupa, parafia Krynki: szukam Leopolda (ur. ok. 1894–1899)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Sidorowicz — okolica Nietupa, parafia Krynki: szukam Leopolda (ur. ok. 1894–1899)
Dzień dobry,
piszę z zagranicy, przepraszam z góry za błędy językowe — korzystam z tłumacza.
1. Co mam potwierdzone dokumentami
Z indeksów Geneteki oraz skanów AP w Białymstoku (zespół
4/983/0
, parafia rzymskokatolicka Krynki) ustaliłam rodzinę mieszkającą w
okolicy Nietupa
, zapisaną jako mieszczanie Grodna:
•
Władysław Sidorowicz
— ojciec Witolda i Adolfa; żona
Józefa z Jodkowskich
•
Adolf Sidorowicz
, ur. 1873 (akt 95), zm. 1923 w Białymstoku (akt 67)
•
Witold Sidorowicz
, zm.
1928
(akt 12), żona
Franciszka z domu Skopiec
• ich dzieci:
Edward
, ur. 13.10.1906 (akt 179), ślub 1932 z Wacławą Kundzicz (akt 32);
Amelia
, ur. 1908 (akt 122), ślub 1928 ze Stanisławem Białokozem (akt 34)
2. Kogo szukam
Leopolda Sidorowicza
, ur. prawdopodobnie
1894–1899
. Jego syn —
Witold Sidorowicz
, ur.
1929
, według sowieckich dokumentów
w Kursku w Rosji
. Witold ożenił się 29.01.1952 w Taszkiencie z Niną Kondraszwili; zmarł w ZSRR. Jestem jego wnuczką.
3. Moja hipoteza
Witold z Nietupy umiera w
1928
, a mój dziadek Witold rodzi się w
1929
— w polskiej tradycji wnuka często nazywano po niedawno zmarłym dziadku. Przypuszczam, że
Leopold był kolejnym synem Witolda i Franciszki
, a rodzina znalazła się w głębi Rosji — być może w wyniku
bieżeństwa 1915 r.
, kiedy z guberni grodzieńskiej wywieziono najwięcej ludzi.
4. Co już sprawdziłam — bez rezultatu
• Chrzty Krynki 1894–1899 (sygn. 4/983/0/-/2), wszystkie 203 skany
oraz skorowidze roczne
—
ani jednego Sidorowicza
• Geneteka: Białoruś (1447 urodzeń), Litwa, podlaskie —
żadnego Leopolda Sidorowicza
• Indeks Represjonowanych — brak Sidorowiczów urodzonych w Krynkach
• Śluby Krynki 1915–1945 — Leopolda nie ma
5. Moje pytania do Państwa
a) Skoro w Krynkach w latach 1894–1899 nie ochrzczono
żadnego
Sidorowicza, choć w 1888–1893 i 1900–1915 chrzczono ich regularnie — czy to może znaczyć, że rodzina na te lata wyjechała? Gdzie wtedy szukać?
b) Rodzina była zapisana jako
mieszczanie Grodna
. Czy dzieci mogły być chrzczone w parafiach samego Grodna (Fara św. Franciszka Ksawerego, Zaniemeńska, bernardynów)? Gdzie są te księgi za lata 1890-te?
c) Czy zachowały się
listy bieżeńców 1915
z guberni grodzieńskiej — i gdzie ich szukać?
d) Czy ktoś spotkał imię
Leopold
w rodzinach Sidorowiczów z Grodzieńszczyzny?
e) Czy warto szukać w
Archiwum Archidiecezjalnym w Białymstoku
lub w LVIA w Wilnie (fond 604, duplikaty metryk konsystorza wileńskiego)?
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę, choćby kierunkową. Chętnie odwdzięczę się tym, co sama zebrałam — mam sporo wypisów oraz
stare zdjęcia rodzinne
, których nie potrafię rozpoznać i którymi chętnie się podzielę.
Z góry serdecznie dziękuję
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
piszę z zagranicy, przepraszam z góry za błędy językowe — korzystam z tłumacza.
1. Co mam potwierdzone dokumentami
Z indeksów Geneteki oraz skanów AP w Białymstoku (zespół
4/983/0
, parafia rzymskokatolicka Krynki) ustaliłam rodzinę mieszkającą w
okolicy Nietupa
, zapisaną jako mieszczanie Grodna:
•
Władysław Sidorowicz
— ojciec Witolda i Adolfa; żona
Józefa z Jodkowskich
•
Adolf Sidorowicz
, ur. 1873 (akt 95), zm. 1923 w Białymstoku (akt 67)
•
Witold Sidorowicz
, zm.
1928
(akt 12), żona
Franciszka z domu Skopiec
• ich dzieci:
Edward
, ur. 13.10.1906 (akt 179), ślub 1932 z Wacławą Kundzicz (akt 32);
Amelia
, ur. 1908 (akt 122), ślub 1928 ze Stanisławem Białokozem (akt 34)
2. Kogo szukam
Leopolda Sidorowicza
, ur. prawdopodobnie
1894–1899
. Jego syn —
Witold Sidorowicz
, ur.
1929
, według sowieckich dokumentów
w Kursku w Rosji
. Witold ożenił się 29.01.1952 w Taszkiencie z Niną Kondraszwili; zmarł w ZSRR. Jestem jego wnuczką.
3. Moja hipoteza
Witold z Nietupy umiera w
1928
, a mój dziadek Witold rodzi się w
1929
— w polskiej tradycji wnuka często nazywano po niedawno zmarłym dziadku. Przypuszczam, że
Leopold był kolejnym synem Witolda i Franciszki
, a rodzina znalazła się w głębi Rosji — być może w wyniku
bieżeństwa 1915 r.
, kiedy z guberni grodzieńskiej wywieziono najwięcej ludzi.
4. Co już sprawdziłam — bez rezultatu
• Chrzty Krynki 1894–1899 (sygn. 4/983/0/-/2), wszystkie 203 skany
oraz skorowidze roczne
—
ani jednego Sidorowicza
• Geneteka: Białoruś (1447 urodzeń), Litwa, podlaskie —
żadnego Leopolda Sidorowicza
• Indeks Represjonowanych — brak Sidorowiczów urodzonych w Krynkach
• Śluby Krynki 1915–1945 — Leopolda nie ma
5. Moje pytania do Państwa
a) Skoro w Krynkach w latach 1894–1899 nie ochrzczono
żadnego
Sidorowicza, choć w 1888–1893 i 1900–1915 chrzczono ich regularnie — czy to może znaczyć, że rodzina na te lata wyjechała? Gdzie wtedy szukać?
b) Rodzina była zapisana jako
mieszczanie Grodna
. Czy dzieci mogły być chrzczone w parafiach samego Grodna (Fara św. Franciszka Ksawerego, Zaniemeńska, bernardynów)? Gdzie są te księgi za lata 1890-te?
c) Czy zachowały się
listy bieżeńców 1915
z guberni grodzieńskiej — i gdzie ich szukać?
d) Czy ktoś spotkał imię
Leopold
w rodzinach Sidorowiczów z Grodzieńszczyzny?
e) Czy warto szukać w
Archiwum Archidiecezjalnym w Białymstoku
lub w LVIA w Wilnie (fond 604, duplikaty metryk konsystorza wileńskiego)?
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę, choćby kierunkową. Chętnie odwdzięczę się tym, co sama zebrałam — mam sporo wypisów oraz
stare zdjęcia rodzinne
, których nie potrafię rozpoznać i którymi chętnie się podzielę.
Z góry serdecznie dziękuję
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Pozdrawiam
Julia
Julia
- Pobłocka_Elżbieta

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 77 times
Re: Sidorowicz — okolica Nietupa, parafia Krynki: szukam Leopolda (ur. ok. 1894–1899)
Przejrzyj strony:
Ślub:
27.01.1874.roku ślub w Krynkach rolnika
Wincenty Sidorowicz, kawaler 30 lat (metryka urodzenia jest z 1841, a więc w czasie ślubu miał 33 lata) z okolicy Nietupy syn Macieja Sidorowicz i Anny Kundzicz,
z mieszczanką Petronelą Janowicz 22 lat panną ze wsi Ledzianka (Plebanowo)c. Macieja i Katarzyny Sobolewskiej
https://zlamusa.pl/genealogia-sidorowiczow-z-nietupy/
Sidorowicze zamieszkiwali Nietupę (pierwotnie zwaną Osoczniki)
Adolf Sidorowicz ur.24.06.1873r. s. rolnika Władysława i Józefy Jodkowskiej, ożenił się z Marią Kapustow (kiedy i gdzie nie ustaliłem) miał z nią chyba trójkę dzieci: Michała 1916, Jana i Helenę 1920 według przekazu rodzinnego w 1939 uciekł do Suwałk przed sowietami gdzie zginął przez nich zabity.
1875.02.01(09) ur. Witold Sidorowicz, s. rolników Władysława i Józefy Jodkowskiej, z informacji uzyskanej od Franciszka Kundzicza syna Joachima wynika, że Witold miał dwóch synów :
Edwarda, który był sąsiadem Kundzicza i Jerzego, który został później śpiewakiem (występował w radiowym programie „wesoły autobus” oraz córkę Amelię.
Edward Sidorowicz miał cztery córki: Krystynę, Annę, Wiesławę, Danutę.
Edward w latach sześćdziesiątych wyjechał do Białegostoku, gdzie zmarł. Jerzy mieszkał w Warszawie i Łodzi. Franciszek Kundzicz powiedział też, że w wyniku komasacji gruntów wszystko się w Kundziczach i Nietupie pomieszało.
https://zlamusa.pl/biogramy-metrykalne-sidorowiczow/
https://zlamusa.pl/genealogia-sidorowic ... etupy-c-d/
na dole zdjęcie
https://zlamusa.pl/metrykalne-biogramy- ... oprawione/
Ślub:
27.01.1874.roku ślub w Krynkach rolnika
Wincenty Sidorowicz, kawaler 30 lat (metryka urodzenia jest z 1841, a więc w czasie ślubu miał 33 lata) z okolicy Nietupy syn Macieja Sidorowicz i Anny Kundzicz,
z mieszczanką Petronelą Janowicz 22 lat panną ze wsi Ledzianka (Plebanowo)c. Macieja i Katarzyny Sobolewskiej
Sidorowicze zamieszkiwali Nietupę (pierwotnie zwaną Osoczniki)
Adolf Sidorowicz ur.24.06.1873r. s. rolnika Władysława i Józefy Jodkowskiej, ożenił się z Marią Kapustow (kiedy i gdzie nie ustaliłem) miał z nią chyba trójkę dzieci: Michała 1916, Jana i Helenę 1920 według przekazu rodzinnego w 1939 uciekł do Suwałk przed sowietami gdzie zginął przez nich zabity.
1875.02.01(09) ur. Witold Sidorowicz, s. rolników Władysława i Józefy Jodkowskiej, z informacji uzyskanej od Franciszka Kundzicza syna Joachima wynika, że Witold miał dwóch synów :
Edwarda, który był sąsiadem Kundzicza i Jerzego, który został później śpiewakiem (występował w radiowym programie „wesoły autobus” oraz córkę Amelię.
Edward Sidorowicz miał cztery córki: Krystynę, Annę, Wiesławę, Danutę.
Edward w latach sześćdziesiątych wyjechał do Białegostoku, gdzie zmarł. Jerzy mieszkał w Warszawie i Łodzi. Franciszek Kundzicz powiedział też, że w wyniku komasacji gruntów wszystko się w Kundziczach i Nietupie pomieszało.
https://zlamusa.pl/biogramy-metrykalne-sidorowiczow/
https://zlamusa.pl/genealogia-sidorowic ... etupy-c-d/
na dole zdjęcie
https://zlamusa.pl/metrykalne-biogramy- ... oprawione/
Pozdrawiam
Ela
Ela
Re: Sidorowicz — okolica Nietupa, parafia Krynki: szukam Leopolda (ur. ok. 1894–1899)
Bardzo dziękuję — to ogromna pomoc, choć wynik jest dla mnie negatywny.
Pana dane obalają moją hipotezę i dobrze, że tak szybko.
Skoro Witold ur. 1875 ożenił się z Franciszką Skopiec około 1905 r., a jego dzieci to Edward, Amelia i Jerzy — to Leopold ur. ok. 1894–1899 nie może być jego synem. Zbieżność „zmarł 1928 — urodził się 1929” okazała się przypadkiem. Dziękuję, że oszczędził mi Pan miesięcy pracy w złym kierunku.
Muszę też przyznać, że sama zawęziłam poszukiwania błędnie: przyjęłam rocznik 1894–1899, bo akurat tam była luka w indeksach. Realnie Leopold mógł urodzić się między 1885 a 1910 rokiem. To rozszerza pole, ale w Krynkach i tak go nie ma w żadnym z tych roczników.
Co wiem pewnie:
mój dziadek Witold Sidorowicz, ur.1929 — rok potwierdzony sowieckim aktem małżeństwa z 1952 r., w którym jako miejsce urodzenia wpisano „miasto Kursk” w Rosji.
Imię jego ojca Leopold znam tylko z patronimiku („Leopoldowicz”). Nie wiem ani gdzie, ani kiedy dokładnie Leopold się urodził — szacuję 1885–1910.
Nie wiem też, czy wpis „Kursk” jest prawdziwy. W rodzinie mówi się, że pochodzenie ukrywano — lata 1937–38 dawały do tego mocny powód — ale to tylko przekaz, nie dowód.
Mój problem jest metodyczny: nie znam parafii.
Dlatego pozwolę sobie zadać trzy pytania — takie, na które odpowiedzieć może tylko ktoś z Pana doświadczeniem:
1. Jak się szuka, kiedy nie wiadomo, z jakiej parafii pochodzi rodzina? Czy dla guberni grodzieńskiej istnieją pomoce na poziomie nazwiska, a nie parafii — indeksy zbiorcze, spisy ludności, listy podatkowe, popisy szlachty, księgi meldunkowe? Przeglądanie parafii po kolei to dla mnie droga bez końca.
2. Czy istnieją polskie źródła o Polakach, którzy zostali w ZSRR i nie wrócili — listy repatriacyjne 1944–46 i 1955–59, akta PUR, poszukiwania przez Czerwony Krzyż, kartoteki poszukiwania rodzin? Szukam drogi od strony polskiej, nie rosyjskiej.
3. Czy zna Pan opracowania o polskich koloniach katolickich w guberniach rosyjskich — konkretnie o Kursku? W Kursku była parafia katolicka od 1868 r., ok. 3 300 katolików w guberni w 1885, założona przez zesłańców po powstaniu 1863. Jeśli rodzina siedziała tam od XIX wieku, wpis „Kursk” byłby prawdziwy — i szukałabym w Polsce niepotrzebnie.
I prośba najogólniejsza:
może ma Pan po prostu jakieś przypuszczenie, w jakim kierunku warto by poszukać?
Jakie źródła sprawdziłby Pan na moim miejscu? Chętnie posłucham nawet luźnej intuicji — sama nie mam już pomysłów, gdzie szukać dalej, a Pan zna tę okolicę i te archiwa znacznie lepiej.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję — strona z ośmioma pokoleniami robi ogromne wrażenie.
Pozdrawiam
Julia
Julia
-
Arek_Bereza

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 26 times
W ogóle nie bardzo rozumiem czemu łączysz swoich Sidorowiczów z parafią Krynki i Nietupą. Moja babcia była z domu Sidorowicz a jej ojciec urodził się w Nietupie. Indeksowałem część metryk z Krynek. Nie spotkałem się z imieniem Leopold. Genealogia Sidorowiczów jest znana od XVI w. dzięki wywodowi szlachectwa przed heroldią. ale nie tych z Nietupy, bo oni się nie wywiedli. Tylko innych Sidorowiczów, którzy w wywodzie podali, że mają kuzynów w parafii Krynki i ich wymienili. To dość niesamowita historia, bo tamci zachowali szlachectwo a Ci nie. Aby się wyróżnić pisali się mieszczanie z Grodna. Zapewne byli wpisani do ksiąg tamtejszych ale w metrykach z Grodna ich nie ma.
Co do Twoich poszukiwań to przede wszystkim napisz dokładnie wszystko co wiesz o swoich Sidorowiczach.
Trzeba zacząć od tego aktu małżeństwa z 1952, trzeba go zdobyć. Gdzie umarł Witold? Trzeba dotrzeć do aktu zgonu.
Plus taki link
https://zbioryspoleczne.pl/dokumenty/PL ... 49_1027_01
Co do Twoich poszukiwań to przede wszystkim napisz dokładnie wszystko co wiesz o swoich Sidorowiczach.
Trzeba zacząć od tego aktu małżeństwa z 1952, trzeba go zdobyć. Gdzie umarł Witold? Trzeba dotrzeć do aktu zgonu.
Plus taki link
https://zbioryspoleczne.pl/dokumenty/PL ... 49_1027_01
Arek_Bereza
Panie Arku, bardzo dziękuję — Pana odpowiedź jest dla mnie najcenniejsza z dotychczasowych, także dlatego, że burzy moje założenia.
Odpowiadam wprost: nie mam żadnego dowodu łączącego moich Sidorowiczów z Krynkami i Nietupą. Trop wziął się wyłącznie ze statystyki — w Genetece ok. 76% zapisów urodzeń Sidorowiczów przypada na Białoruś, Litwę i Podlasie, a Krynki są najgęstszym punktem. To wszystko; zbudowałam na tym hipotezę i poszłam za daleko. Dziękuję też za wyjaśnienie „mieszczan z Grodna” — to była moja poważna pomyłka: wzięłam tę formułę z metryk rodziny z Nietupy (uwaga indeksatora przy akcie Edwarda z 1906 r.) i błędnie przeniosłam ją na swoją rodzinę, o której nie wiem ani stanu, ani miejsca.
Wszystko, co wiem — a jest tego naprawdę mało. Mój dziadek Witold Sidorowicz, ur. 1929, miejsce urodzenia wg dokumentu: „miasto Kursk” w Rosji. Żona Nina Kondraszwili, ur. 1931 w Namanganie; córka Natalia ur. 7.03.1957 w Taszkiencie. Leopold to imię ojca Witolda, znane wyłącznie z patronimiku — nie znam ani jego dat, ani miejsca, ani nazwiska żony; urodzenie szacuję na 1885–1910. W rodzinie mówi się, że pochodzenie ukrywano, stąd podejrzenie wobec „Kurska”, ale to tylko przekaz ustny.
Jedynym źródłem tych danych jest sowiecki akt małżeństwa nr 84 z 29.01.1952 (Rejon Październikowy USC w Taszkiencie). Załączam skan obu stron wraz z tłumaczeniem, żeby nie musiał Pan wierzyć mi na słowo — to jedyny dokument, jaki mam, i cała moja wiedza o dziadku pochodzi z tej jednej kartki. Wystąpiłam już o pełny odpis aktu, z rubryką narodowości i informacją, jaki dokument o urodzeniu dziadek okazał przy ślubie.
Pana rada o akcie zgonu okazała się trafiona — sama o tym nie pomyślałam. Witold zmarł w Taszkiencie, wniosek już złożyłam. Ma Pan rację, że akt zgonu poda miejsce urodzenia niezależnie od aktu małżeństwa, a to najlepszy sposób sprawdzenia, czy „Kursk” się powtarza.
I pytanie o Pana link, za który dziękuję. Ten Leopold Sidorowicz z kartoteki Sybiraków (Oddział Wrocław) ma w opisie datę 1926 — w 1929 miałby trzy lata, więc to nie mój. Ale naprowadził mnie na zbiór, o którym nie wiedziałam: czy wie Pan, ilu Sidorowiczów jest w kwestionariuszach Sybiraków i skąd pochodzili? Moja rodzina nie wróciła do Polski, ale ktoś z tej samej gałęzi mógł wrócić — a jego kwestionariusz podałby miejsce urodzenia całej rodziny.
Jeszcze raz dziękuję za czas i za to, że oszczędził mi Pan błądzenia.
1. https://drive.google.com/file/d/11HekNh ... sp=sharing
2. https://drive.google.com/file/d/1hf6z_q ... sp=sharing
Załączam akt małżeństwa dziadków — oryginał po rosyjsku, poniżej tłumaczenie.
Świadectwo małżeństwa, blankiet ТЮ nr 282255, z adnotacją „KOPIA”. Obywatel SIDOROWICZ Witold Leopoldowicz, rok ur. 1929, miejsce ur. m. KURSK, i obywatelka KONDRASZWILI Nina Leontjewna, rok ur. 1931, miejsce ur. m. NAMANGAN, zawarli związek małżeński 29 stycznia 1952 r. W księdze aktów stanu cywilnego za 1952 r. dokonano wpisu pod nr 84. Po ślubie nadano nazwiska: mężowi SIDOROWICZ, żonie SIDOROWICZ. Miejsce rejestracji: Rejonowy USC Rejonu Październikowego, m. Taszkient; data wydania 29.01.1952, podpis kierownika biura, pieczęć urzędowa.
Druga strona — poświadczenie notarialne. „Notariusz Państwowy Kancelarii Notarialnej nr 2 Rejonu Kujbyszewskiego m. Taszkientu Uzbeckiej SRR poświadczam zgodność niniejszej kopii z oryginałem… nie stwierdzono poprawek, wyskrobań, dopisków ani skreśleń. Wg rejestru nr 2891.” Data wpisana odręcznie, słabo czytelna.
To jedyny dokument, jaki mam — rok 1929 i „Kursk” pochodzą właśnie stąd.
Pozdrawiam
Julia
Julia
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 9 times
Nie rozumiem, dlaczego nie możesz złożyć wniosek o akt lub dane urodzenia samego Witolda.
Będą tam wymienieni rodzice.
Będą tam wymienieni rodzice.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Arek_Bereza

Wg AI
Akta Parafii Rzymskokatolickiej w Kursku (1859–1918), przechowywane w Państwowym Archiwum Obwodu Kurskiego (GAKO) w Rosji
Akta Parafii Rzymskokatolickiej w Kursku (1859–1918), przechowywane w Państwowym Archiwum Obwodu Kurskiego (GAKO) w Rosji
Arek_Bereza
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 9 times
Arku, rok 1929 to już nie będzie ksiąg, z powodu aktu lub danych z aktu trzeba wracać do USC (rosyjskiego ZAGS) z potwierdzającymi dokumentami.Arek_Bereza pisze: wt 18 sie 2026, 19:39 Wg AI
na stronie vgd.ru pisano że w każdym mieście można złożyć wniosek o akt/zaświadczenie, sporządzony w każdej miejscowości, nawet w republikach byłego ZR. Odpowiedź to kwestia czasu.
Ale w razie "bieżenstwa" podczas IWŚ lub podróży za chlebem/za karierą w czasach wcześniejszych i właśnie do Kurska to akta mogą być odnalezione.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Arek_Bereza

Ireno,
Masz rację. Myślałem raczej o kwerendzie tego Leopolda. Ale trzeba zacząć normalnie od aktu urodzenia Witolda, innych dzieci i ślubu.
Masz rację. Myślałem raczej o kwerendzie tego Leopolda. Ale trzeba zacząć normalnie od aktu urodzenia Witolda, innych dzieci i ślubu.
Arek_Bereza