Śliwnica poszukuję aktów

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach> Mam informacje o parafii, miejscowości ..

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

mierzyce

Sympatyk
Mistrz

Śliwnica poszukuję aktów

Post autor: mierzyce »

Dzień dobry .
Proszę czy może ktoś wie jak znaleś akta parafi Śliwnica woj. podkarpackie lata 1900 -1930 znalazłam ale po łacinie a bardziej zzależało by mi po polsku albo rosyjsku nazwisko Osiały może ktoś się soptkał z takim nazwiskiem w Geanologach znalazłam ale brak aktów . Jeśli ktoś mógłby mi pomóc będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam . Dziękuję Grażyna
Grażyna Stasiak
lukgunia
Podziękował: 1 time

Re: Śliwnica poszukuję aktów

Post autor: lukgunia »

Dzień dobry Pani Grażyno,

O którą ze Śliwnic chodzi - gm. Dubiecko czy Krasiczyn?
Jeśli chodzi o księgi wyznaniowe to w Galicji dominuje łacina. Rosyjski byłby nie na miejscu, chociaż co do parafii greckokatolickich nie jestem pewien (zwłaszcza na Kresach).
Pozdrawiam
Łukasz
mierzyce

Sympatyk
Mistrz

Post autor: mierzyce »

Dobry wieczór
Ja w sprawie Śliwnicy zapomniałam napisać że chodzi mi o Śiwnicę koło Dubiecka
Dziękuję Grażyna
Grażyna Stasiak
lukgunia
Podziękował: 1 time

Post autor: lukgunia »

Śliwnica koło Dubiecka jest w zakresie moich zainteresowań (jednak nie w głównym ich nurcie). Domyślam się, że chodzi o nazwisko "Osiadły" gdyż nazwiska "Osiały" nie znajduje Geneteka. Dużo wyników jest z Drohobyczki która znajduje się "za lasem", na zachód od Śliwnicy. Do urodzeń od +/- 1888 i zgonów od +/- 1882 wszystkie skany są dostępne w szukajwarchiwach.
Jeśli ma Pani jakieś szczegóły mogę zapytać miejscowych. Niestety wśród rodziny i znajomych brak już raczej osób żyjących w czasach przedwojennych i je pamiętających.

Co do parafii w Dubiecku, do której należy Śliwnica - byłem tam do tej pory raz. Ksiądz proboszcz jest raczej sympatyczny i pomocny, jednak nie wyraził zgody na fotografowanie ksiąg. Myślę, że temat jest do "przepchnięcia", jednak jak już wspomniałem ta parafia nie jest obecnie moim priorytetem.
Pozdrawiam
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”