Weryfikacja miejsca urodzenia Stanisława Madalinskiego (ok. 1802, par. Marzenin)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
franekpatyk

Sympatyk
Podziękował: 48 times
Otrzymał podziękowania: 57 times

Weryfikacja miejsca urodzenia Stanisława Madalinskiego (ok. 1802, par. Marzenin)

Post autor: franekpatyk »

Dzień dobry!

Chciałbym prosić o pomoc w ustaleniu pewnej informacji.

Stanisław Madaliński, syn Kacpra Mądela i Barbary Krawczyk, urodził się około 1802 roku. Według użytkowników portalu MyHeritage Stanisław urodził się w Młodawinie w parafii Marzenin (woj. łódzkie).

Poniżej zamieszczam przykład takiego rekordu:

Imię i nazwisko Stanisław Madaliński h. Larysa
Narodziny 1802
Młodawin parafia Marzenin
Ślub Ślub z: Tekla MADALIŃSKI
1824
parafia Marzenin
Śmierć 4 cze 1830
Bilew parafia Marzenin
Członkowie rodziny
Rodzice
Kacper Madaliński H. Larysa
1778 - 1833
Barbara Madalińska (z d. Krawczyk)
1779 - ?
Żona
Tekla MadaliŃski (z d. Brzezińska H. Doliwa)
1805 - 1869
Rodzeństwo
Wojciech Madaliński H. Larysa
1799 - 1862
Balbina Olejniczak (z d. Madała)
1819 - ?
Elżbieta Radwańska (z d. Madalińska)
1808 - ?
Franciszka Włodarczyk (z d. Madalińska)
1821 - 1908
Dzieci
Józef Madaliński H. Larysa
1828 - 1872
Piotr Madaliński H. Larysa
1830 - ?

Wiem na pewno, że informacja o herbie tych Madalińskich jest błędna, dlatego zastanawiam się, czy miejscowość urodzenia Stanisława również nie została podana pomyłkowo. Przejrzałem zarówno jego akt małżeństwa, jak i akt zgonu – w żadnym z nich nie znalazłem wzmianki o urodzeniu w Młodawinie.

Będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś mógłby mi pomóc w zweryfikowaniu tej informacji lub odnalezieniu właściwego aktu.

Pozdrawiam serdecznie!
Krawczyk Patryk
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 48 times

Re: Weryfikacja miejsca urodzenia Stanisława Madalinskiego (ok. 1802, par. Marzenin)

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Patryk,
W AM jest napisane, że złożył metrykę chrztu wyjętą z ksiąg kościoła parafialnego marzeńskiego, czyli urodził się w parafii Marzenin, linkuj:
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... 0000000003
Zdaje się, że pierwotne nazwisko to Madała.
Pozdrawiam.
Elża
Awatar użytkownika
franekpatyk

Sympatyk

Re: Weryfikacja miejsca urodzenia Stanisława Madalinskiego (ok. 1802, par. Marzenin)

Officinalis_Paeonia pisze: śr 19 sie 2026, 09:17 Patryk,
W AM jest napisane, że złożył metrykę chrztu wyjętą z ksiąg kościoła parafialnego marzeńskiego, czyli urodził się w parafii Marzenin, linkuj:
Zdaje się, że pierwotne nazwisko to Madała.
Pozdrawiam.

To że jest z parafii Marzenin to wiem, chodzi mi oto że na MyHeritage osoby piszą że urodził się w Młodawinie i nie wiem skąd mają taką informację!!

Pozdrawiam
Krawczyk Patryk
Zieliński_Jan

Sympatyk
Podziękował: 8 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Zieliński_Jan »

Może przekaz rodzinny?

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
franekpatyk

Sympatyk

Nie wydaje mi się. Większość osób które ma pokrewieństwo przez małżeństwo z Stanisławem
Krawczyk Patryk
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 14 times
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: sbasiacz »

Może ktoś pojechał do księdza a tam okazało się, że są akty z Marzenina i sprawdził (w genetece jest luka) zapytaj tych osób Myheritage
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
franekpatyk

Sympatyk

sbasiacz pisze: śr 19 sie 2026, 15:31 Może ktoś pojechał do księdza a tam okazało się, że są akty z Marzenina i sprawdził (w genetece jest luka) zapytaj tych osób Myheritage
Zapytałem ok. 2 miesiące temu kilka osób i nadal nie odpisują.. :?
Krawczyk Patryk
Awatar użytkownika
franekpatyk

Sympatyk

Może ta informacja jest z odpisu aktu chrztu Stanisława? W Szadku wiem że jest bardzo dużo takich odpisów ale w par. Marzenin na skanotece nie widziałem….
Krawczyk Patryk
Andrzej75

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 24 times

Post autor: Andrzej75 »

Na podstawie tego, co jest dostępne online, nie ma potwierdzenia Młodawina jako miejsca urodzenia. (Ani w akcie cywilnym, ani w akcie kościelnym małżeństwa, ani w zapowiedziach, ani w akcie zgonu nie podano miejsca urodzenia; alegatów brak).
Ale nie wszystko musi być dostępne online. Teoretycznie mogą być jakieś akta w parafii (księga chrztów; księga alegatów) albo rodzina może mieć odpis aktu urodzenia. A może akt co prawda dzisiaj nie ma, ale wtedy, kiedy jeszcze były, ktoś zrobił na ich podstawie genealogię.
W takim przypadku tylko ten, kto robił dane drzewo może powiedzieć, skąd wziął się ten Młodawin. A skoro nie chce powiedzieć…
Pozdrawiam
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”