Tajemniczy Kacperski/Kasperski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kublik_Anna

Sympatyk
Podziękował: 9 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Tajemniczy Kacperski/Kasperski

Post autor: Kublik_Anna »

Miałam problem z Bazylim-Wasylem, który stał się Janem, ale to, co sie wykonało z nayzwiskiem babki mojego pradziadka to jest galimatias wyższej klasy!
Pewne jest, że mój pradziadek Józef Kublik był synem Wojciecha i Franciszki Mróz-Mrozek-Mrozowskiej.
Pewne jest, że ów Wojtek był synem Jana i Anny. Z Kacperskich.
Ale nigdzie nie ma ślubu Jana z Anną Kasperską, natomiast Jan Kublik, syn Marcina i Jadwigi Piwowarczyk, urodzony w Wodyniach 30.12.1804, żeni się w 1827 z Anną Maciejak,córką Bartłomieja Maciejaka i Rozyny Książek.
Po czym na przestrzeni 20 lat ma sześcioro dzieci z Anną z Kacperskich i jedno z Anną z Maciejaków.
Ten jeden nie jest ani pierwszy ani ostatni, więc to nie tak, że są dwie kolejne żony Anny o różnych nazwiskach.
Pierwsza córka, Salomea, ur. 1829, ma dwóch mężów. Rodzi się i wychodzi za mąz jako córka Kasperskiej,
ale umiera jako córka Jana i Anny Krzyzińskiej.
Wojtek, ur.1832 z matki Kacperskiej umiera jako syn Kacperskiej, w akcie ślubu nie ma nazwiska matki.
Franciszka, ur.1834 z Anny Kacperskiej, wychodzi za mąż jako córka Maciejakówny, ale umiera jako córka Kacperskiej.
Katarzyna i Jan rodzą się i zawierają związki jako dzieci Anny Kacperskiej
Walenty, ten właśnie jedyny urodzony z matki Maciejak, bierze ślub jako syn Anny Krzyzińskiej, ale umiera jako syn Anny Maciejak.
A po nim jest jeszcze Marianka, która rodzi się w 1850 jako córka Jana i Anny z Kacperskich, ale trzy lata póżniej umiera jako córka Jana i Anny z Mańczaków.
Rozumiałabym od biedy pomyłki Maciejak - Mańczak albo ta Krzyzińska. (Krzyżańska jest siostra Anny, Agnieszka po mężu, jednego dnia ślub brały, wpisy w księgi jeden po drugim, mogło się komuś pomylić)
Ale taki misz-masz?
Ten Kacperski? Nie ma go nigdzie. Nie zgłaszał niczyjego zgonu ani narodzenia, nie był chrzesnym ani świadkiem,
Spadł z nieba prosto wodyńskiemu proboszczu w księgi...
Pozdrawiam,
Anka K.
expat

Sympatyk

Re: tajemniczy Kacperski/Kasperski

Post autor: expat »

Brat przodka mojej żony, też z Mazowsza tylko że po drugiej stronie Wisły od Wodynia, gdy brał ślub został zapisany jako Antoni Błaszczak, syn Michała i Antoniny Grzeszczak. Tak naprawdę nazywał się Antoni Kacprzak/Kacperski a zapisano go jako Błaszczak bo jego dziadek miał na imię Błażej i był sołtysem. Antonina Grzeszczak też pochodziła z rodziny sołtysów o nazwisku Bąk, których nazywano również Grzeszczak bo ich przodkiem był Grzegorz Bąk. Takich przypadków jest więcej w tamtych okolicach.

Przy okazji, ja też mam przodka z okolic Wodynia, Michała Sadowskiego który poślubił Anielę Kublik, tylko że Aniela była wdową po Antonim i jej panieńskie nazwisko było Ponikowska.
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Kublik_Anna

Sympatyk
Podziękował: 9 times

Re: Tajemniczy Kacperski/Kasperski

Post autor: Kublik_Anna »

😁😁😁
Konopielka 😁
"A jak wasze nazwisko?
Bartoszko!
A ja tu mam, że Bartoszewicz..
To ty stary Bartoszewicz jesteś? To ja za Bartoszewicza wyszła? I Bartoszewicz się nazywam? A ja całe życie myślała, że Bartoszko!"
No i tak to mogło być. Do ślubu to musiała metrykę z parafii wziąć, ale jak dzieci zgłaszali, to "na gębę".
Twoje to, Janek? Moje. A żona jak po rodzicach? ... I tu mamy moc możliwości....
A jeszcze mi się przypomniała historia, jak mój pradziadek Józef, prawnuk tej Kacperskiej Maciejakówny, przeprowadził się do brata do Warszawy. I jakiś jego ziomek przyjechał i szukał, pytał na ulicy i Józefa Grajka i nikt nie znał takiego. Aż się przypadkiem spotkali i ten ziomek pyta "Józek, jak to jest, ja cię tu szukam, od południa chodzę i pytam i nikt cię tu nie zna!
A o kogo ty pytasz?
No o Józefa Grajka...
A, no to nic dziwnego, że nikt nie zna. Ja się Kublik nazywam ...😜
Pozdrawiam,
Anka K.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 52 times

Re: Tajemniczy Kacperski/Kasperski

Post autor: Krystyna.waw »

Sporo zamieszania, ale na początku XIX wieku nazwiska nazwiska patronimiczne/odimienne to była normalka.
Wnuczka Kaspra/Kacpra to panna od Kasperczaków, Kasperska
Niekoniecznie wnuczka, może też być po ojcu chrzestnym.

Długo swojego Baranowskiego szukałam, aż znalazłam Marciniaka :lol:
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”