Sypniewo (pow. makowski), akta urodzen od. 1917 r. - gdzie sie znajduja?

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

And_Bri

Sypniewo (pow. makowski), akta urodzen od. 1917 r. - gdzie sie znajduja?

Post autor: And_Bri »

Witam,

Poszukuję aktu urodzenia mojego dziadka, Wincentego Plewy, urodzonego 5 kwietnia 1917 r. we wsi Dylewo, gmina Sypniewo, powiat makowski (obecnie woj. mazowieckie). Akt powinien znajdować się w księgach parafii rzymskokatolickiej Sypniewo, prawdopodobnie przechowywanych obecnie w Archiwum Państwowym w Warszawie Oddział w Pułtusku (Sypniewo znajduje się na terenie działania tego oddziału).

Dokument jest mi potrzebny jako dowód w toczącym się postępowaniu o potwierdzenie posiadania obywatelstwa polskiego (przed Wojewodą Mazowieckim).

Ustaliłem, że parafia Sypniewo powstała jako samodzielna jednostka 22 lipca 1914 r., wydzielona z parafii Gąsewo — stąd zapewne brak wcześniejszych wpisów pod tą nazwą. Nie rozumiem jednak, dlaczego dostępna online indeksacja/skany (Geneteka, szukajwarchiwach.gov.pl, katalog online Archiwum w Pułtusku) urywają się ok. 1914–1915 r., skoro parafia funkcjonowała nieprzerwanie. Czy ktoś wie, czy to kwestia braku indeksacji tego rocznika, czy coś innego?

Próbowałem skontaktować się bezpośrednio z Archiwum w Pułtusku – wysłałem e-mail (bez odpowiedzi) oraz dzwoniłem około dziesięciu razy o różnych porach, bez skutku (telefon dzwoni, nikt nie odbiera).

Bede wdzieczny za pomoc lub wskazowke:
  • czy ktoś z Państwa ma dostęp do zeskanowanych lub zaindeksowanych ksiąg parafii Sypniewo z 1917 r.,
  • czy planuje Państwo wizytę w czytelni Archiwum w Pułtusku i mógłby przy okazji sprawdzić ten jeden akt (if that's even possible?)
  • lub czy zna Państwo inny skuteczny sposób kontaktu z tą placówką.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Dziekuje bardzo!

Andrew

--Do Mods: jesli ten watek jest w niewlasciwym dziale, z gory przepraszam. Bede wdzieczny za wskazanie wlasciwego miejsca na to pytanie. Polski nie jest moim jezykiem ojczystym i staram sie jak najlepiej odnalezc sie na forum--
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 53 times

Re: Sypniewo (pow. makowski), akta urodzen od. 1917 r. - gdzie sie znajduja?

Post autor: Krystyna.waw »

Bedą tutaj, ale chyba za rok, gdy minie 100 lat
https://skanoteka.genealodzy.pl/id2854
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
And_Bri

Post autor: And_Bri »

Bardzo dziekuje za link!

Wlasnie zobaczylem okladke tej ksiegi (rok 1917, dzial Urodzenia, Sypniewo) i teraz wiem na pewno, ze akt istnieje i jest przechowywany w Archiwum Pantswowym w Warszawie Oddzial w Pultusku.

To dla mnie ogromna pomoc, bo szukam aktu urodzenia mojego dziadka z tego wlasnie rocznika. Jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc!

A

* Moderation – In accordance with the Rules Chapter II, Section 4, items b and c and established custom, please sign your posts with at least your first name. If signing every post is inconvenient, you can set up an automatic signature in your Profile.
Regards, Marek
Moderator
Awatar użytkownika
RoPson

Sympatyk
Mistrz

Post autor: RoPson »

Urodzenia z 1917 roku na pewno znajdują się w archiwum w Pułtusku, bo minęło 109 lat :)
Pozdrawiam Robert.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 53 times

Post autor: Krystyna.waw »

Dobrze, że ktoś tu u mnie dobrze liczyć :lol:
Spytałabym jednak w Urzędzie Stanu Cywilnego, bo często dość długo zwlekają z przekazaniem do AP
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”