Poszukuję aktu urodzenia mojego dziadka, Wincentego Plewy, urodzonego 5 kwietnia 1917 r. we wsi Dylewo, gmina Sypniewo, powiat makowski (obecnie woj. mazowieckie). Akt powinien znajdować się w księgach parafii rzymskokatolickiej Sypniewo, prawdopodobnie przechowywanych obecnie w Archiwum Państwowym w Warszawie Oddział w Pułtusku (Sypniewo znajduje się na terenie działania tego oddziału).
Dokument jest mi potrzebny jako dowód w toczącym się postępowaniu o potwierdzenie posiadania obywatelstwa polskiego (przed Wojewodą Mazowieckim).
Ustaliłem, że parafia Sypniewo powstała jako samodzielna jednostka 22 lipca 1914 r., wydzielona z parafii Gąsewo — stąd zapewne brak wcześniejszych wpisów pod tą nazwą. Nie rozumiem jednak, dlaczego dostępna online indeksacja/skany (Geneteka, szukajwarchiwach.gov.pl, katalog online Archiwum w Pułtusku) urywają się ok. 1914–1915 r., skoro parafia funkcjonowała nieprzerwanie. Czy ktoś wie, czy to kwestia braku indeksacji tego rocznika, czy coś innego?
Próbowałem skontaktować się bezpośrednio z Archiwum w Pułtusku – wysłałem e-mail (bez odpowiedzi) oraz dzwoniłem około dziesięciu razy o różnych porach, bez skutku (telefon dzwoni, nikt nie odbiera).
Bede wdzieczny za pomoc lub wskazowke:
- czy ktoś z Państwa ma dostęp do zeskanowanych lub zaindeksowanych ksiąg parafii Sypniewo z 1917 r.,
- czy planuje Państwo wizytę w czytelni Archiwum w Pułtusku i mógłby przy okazji sprawdzić ten jeden akt (if that's even possible?)
- lub czy zna Państwo inny skuteczny sposób kontaktu z tą placówką.
Dziekuje bardzo!
Andrew
--Do Mods: jesli ten watek jest w niewlasciwym dziale, z gory przepraszam. Bede wdzieczny za wskazanie wlasciwego miejsca na to pytanie. Polski nie jest moim jezykiem ojczystym i staram sie jak najlepiej odnalezc sie na forum--