Dzień dobry,
Interesuje mnie wciąż sytuacja rodziny Tołkin w okolicach Kuźnicy. Żyli we wsi Radziewicze od początku XIX wieku. Tuż po drugiej wojnie światowej mieli najbogatsze gospodarstwo we wsi i 4 konie.
Samo nazwisko ma (chyba) pochodzi od staropruskiego tolk, oznaczające tłumacza lub dyplomatę. Na Grodzieńszczyznę przybyli zapewne po 1525 roku, kiedy to w Prusach Książęcych narzucono luteranizm (jest to luźna hipoteza).
Skąd teoria o asymilacja ze szlachtą? Zobaczyłem, iż w obrębie tej samej rodziny miały miejsce śluby ze szlachecko brzmiącymi rodzinami:
- Franciszek Tołkin z Heleną Lewonowicz (vel Biryło) (1853)
- Marianna Tołkin z Piotrem Eliaszewiczem (1884)
Najstarszym znanym mi przedstawicielem tej rodziny jest Szymon Tołkin (1792- po 1864)
Nazwisko pruskie? Asymilacja ze szlachtą zagrodową?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
AdamML

- Podziękował: 23 times
- Otrzymał podziękowania: 6 times
Nazwisko pruskie? Asymilacja ze szlachtą zagrodową?
Pozdrawiam,
AdamM
Poszukuję informacji o rodzinach: Lewoniewski, Tołkin (Białoruś, Podlasie), Jakubczyk, Ninard, Paliksza, Charuk, Bobryk (par. Wołkowysk), Kępka (par. Łunno, okolice Węgrowa i par. Belsk Duży)
AdamM
Poszukuję informacji o rodzinach: Lewoniewski, Tołkin (Białoruś, Podlasie), Jakubczyk, Ninard, Paliksza, Charuk, Bobryk (par. Wołkowysk), Kępka (par. Łunno, okolice Węgrowa i par. Belsk Duży)
- Krystyna.waw

- Podziękował: 99 times
- Otrzymał podziękowania: 53 times
Re: Nazwisko pruskie? Asymilacja ze szlachtą zagrodową?
"szlachecko brzmiące" nazwiska?
Chyba na manowce zawędrowałeś
Chyba na manowce zawędrowałeś
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.