Trusiewicze i Malinowscy - Szlacheckie rody

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Krivickas_Kasparas

Trusiewicze i Malinowscy - Szlacheckie rody

Post autor: Krivickas_Kasparas »

(Korzystam z tłumacza)

Cześć wszystkim,
Poszukuję informacji o rodzinach Trusiewiczów i Malinowskich z Białorusi. Podobno są szlachcicami (być może drobną szlachtą) i pochodzą z tych samych okolic.

Trusiewicz:
Pochodzą z okolic Hanusowszczyzny, Kamionki i Wołpy. Najstarszym odnotowanym w indeksach zapisem dotyczącym mojego przodka o nazwisku Trusiewicz jest wpis o małżeństwie Jana Trusiewicza i Heleny Wróblewskiej, zawartym w 1818 roku w parafii Indura. Syn Jana, Viktor, przeniósł się z Podlasia do Poniewieża na Litwie i tam zmarł. Ponadto osoby z tej gałęzi rodu Trusiewiczów bywają niekiedy określane mianem szlachty, a innym razem – wolnych poddanych.

Malinowski:
Żoną Wiktora Trusiewicza była Aleksandra Malinowska, prawdopodobnie z Kamenki. Pobrali się w 1849 roku. Nie udało mi się jeszcze odnaleźć (lub nie zostało to zaindeksowane) aktu małżeństwa rodziców Aleksandry – domniemanych szlachciców Józefa Malinowskiego i Joanny Dowejko.

W litewskich archiwach historycznych znajduje się niewiele informacji – lub nie ma ich wcale – na temat wspomnianych przeze mnie miejsc. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc lub wskazówki, które pomogłyby mi znaleźć więcej informacji o tych rodzinach. Dziękuję!

Kasparas Krivickas
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 52 times

Re: Szlacheckie rody Trusiewiczów i Malinowskich

Post autor: Krystyna.waw »

Edytuj swój post - wstaw tam linki do
- akt ślubu 1818 roku w parafii Indura
- akt ślubu 1849
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”