W aktach z Kluszczan dla krewnych znalazłem następujące informacje:
Co może znaczyć "z obwodu aleksandrowskiego" w tym kontekscie? i gdzie tego obwodu powinienem szukać? Mam świadomość, że to akt urodzenia i więcej będe mógł powiedzieć z ich aktu ślubu, ale na ten jeszcze czekam.Kiedy, gdzie, kto i przez kogo, z wody tylko czy w pełnym obrzędzie Chrztu: Dnia 28 lutego 1919 roku, w kluszczańskim, rzymskokatolickim kościele parafialnym, ochrzczono dziecko imieniem Ignacy przez ks. R. Juchnisa, w pełnym obrzędzie Chrztu,
Jakiego stanu, z jakich rodziców, kiedy i gdzie, to jest w jakiej parafii urodziła się ochrzczona: syn Jóżefa i Aurelii ze Stwołów, ślubnych małżonków Wieśko z obwodu aleksandrowskiego, urodzony dnia 27 lutego bieżącego roku we wsi Barani w tutejszej parafii,
W aktach z parafii Świranka natomiast:
W internecie znalazłem informacje odnośnie żołnieża biletowanego, wiec to nie problem. Natomiast zastanawiam się nad wsią Horodnice. Takiej nie znalazłem, natomiast znalazłem Horodniki, czy to może być to? Oczywiście celuje w jej aktu urodzenia, dlatego szukam parafii chrztu.Nowo zaślubieni, stan, wiek, parafia: Żołnierz biletowany, Bonifacy Jakubcewicz, 26 lat mający, młodzian, ze wsi Koreniaty, z włościanką Michaliną Makiewiczówną ze wsi Horodnice, parafianie kościoła świrańskiego, po uczynieniu ścisłego na piśmie wyjaśnienia o braku przeciwności do wstąpienia w związek małżeński i po niewykryciu takowych i jednocześnie po okazaniu z obu stron wzajemnej zgody, wyrażonej znakami zewnętrznymi,