Szukam aktu chrztu z parafii greckokatolickiej Hoczew-Bachlawa z okresu po 1907 roku.

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

FabVDW

Sympatyk

Szukam aktu chrztu z parafii greckokatolickiej Hoczew-Bachlawa z okresu po 1907 roku.

Post autor: FabVDW »

Dzień dobry,

Poszukuję księgi chrztów dla parafii greckokatolickiej Hoczew-Bachlawa, znajdującej się w Hoczewie, w województwie podkarpackim. W Internecie znalazłem księgę chrztów obejmującą lata 1863-1907:

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/22452200

Jednak moja poszukiwana metryka dotyczy roku 1909, a więc okresu, którego ta księga już nie obejmuje.

Czy istnieje księga chrztów obejmująca rok 1909 i czy jest ona obecnie dostępna w Internecie? Szukałem na różnych polskich portalach genealogicznych, ale nie udało mi się jej znaleźć.

Poszukuję również aktu chrztu mojej babci, Anieli Luczejko (lub Luczejka), urodzonej w Hoczewie 16.10.1909. Jej ojcem był Bazyli (Basilius) Luczejko, a matką Katarzyna (Catharina) Werbowicz.

Jeżeli księga chrztów obejmująca rok 1909 nie jest dostępna online, czy mogliby Państwo doradzić, w jaki sposób mogę uzyskać kopię lub odpis tego aktu chrztu?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje lub wskazówki.

Z góry dziękuję za pomoc.

Dla informacji:

Otrzymałem negatywną odpowiedź z Urzędu Stanu Cywilnego i Wydziału Spraw Obywatelskich Urzędu Miasta i Gminy w Lesku w sprawie poszukiwania aktu urodzenia mojej babci, Anieli Luczejko, urodzonej w Hoczewie dnia 16.10.1909 r. Niestety, aktu tego nie odnaleziono w archiwum USC w Lesku.

Dla informacji, złożyłem również zapytanie do Archiwum Państwowego w Rzeszowie, Oddział w Sanoku, ul. Sadowa 32, 38-500 Sanok, jednak odpowiedź również była negatywna.

Z poważaniem,

Fabrice
Ostatnio zmieniony śr 19 sie 2026, 20:47 przez FabVDW, łącznie zmieniany 4 razy.
Jozwiak_Bartlomiej

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 8 times

Re: Szukam aktu chrztu z parafii greckokatolickiej Hoczew-Bachlawa z okresu po 1907 roku.

Post autor: Jozwiak_Bartlomiej »

Witam,
Jako ze księga 1863-1907 pochodzi z USC Lesko, to ja bym najpierw tam zapytał.

Pozdrawiam,
Bartłomiej
FabVDW

Sympatyk

Re: Szukam aktu chrztu z parafii greckokatolickiej Hoczew-Bachlawa z okresu po 1907 roku.

Jozwiak_Bartlomiej pisze: śr 19 sie 2026, 19:10 Witam,
Jako ze księga 1863-1907 pochodzi z USC Lesko, to ja bym najpierw tam zapytał.

Pozdrawiam,
Bartłomiej
Witam Panie Bartłomieju,

Bardzo dziękuję za odpowiedź i sugestię.

Skontaktowałem się już z Urzędem Stanu Cywilnego w Lesku. Otrzymałem jednak odpowiedź, że poszukiwania w archiwum USC w Lesku były już prowadzone w tej sprawie i że udzielono mi odpowiedzi w dniu 29.08.2024 r.

W moim przypadku chodzi o księgę chrztów parafii greckokatolickiej Hoczew-Bachlawa oraz o akt chrztu mojej babci Anieli Luczejko (Luczejka), urodzonej w Hoczewie 16.10.1909 r.

Czy może Pan wie, gdzie mogłyby znajdować się księgi greckokatolickie z Hoczewa obejmujące rok 1909, jeśli nie ma ich w USC Lesko ani w Archiwum Państwowym w Sanoku?

Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.

Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc,
Fabrice
Jozwiak_Bartlomiej

Sympatyk

A co napisano w odpowiedzi z 2024 roku?

Pozdrawiam,
Bartłomiej
FabVDW

Sympatyk

Jozwiak_Bartlomiej pisze: śr 19 sie 2026, 20:43 A co napisano w odpowiedzi z 2024 roku?

Pozdrawiam,
Bartłomiej
Poniżej zamieszczam odpowiedź otrzymaną w 2024 roku.

"W odpowiedzi na wiadomość e-mail, wysłaną w dniu 26.08.2024 r. na adres gmina@lesko.pl, uprzejmie informuję, że archiwa urzędów miast / gmin i archiwa urzędów stanu cywilnego działają na innych zasadach niż archiwa państwowe, w związku z czym nie istnieje możliwość udostępniania danych osobowych za pośrednictwem wiadomości e-mail. Przepisy prawa nie przewidują również wykonywania i udostępniania skanów aktów stanu cywilnego.

Z przykrością informuję jednak również w tym miejscu, że przeszukałem księgi urodzeń z miejscowości Hoczew wg podanych przez Pana danych, lecz nie odnalazłem żadnych zapisów dotyczących wskazanej przez Pana osoby."

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
FabVDW

Sympatyk

Jozwiak_Bartlomiej pisze: śr 19 sie 2026, 20:43 A co napisano w odpowiedzi z 2024 roku?

Pozdrawiam,
Bartłomiej
Bartłomiej,

Aniela LUCZEJKO wyszła za mąż we Francji. Otrzymałem od diecezji Kościoła katolickiego informacje potwierdzające, że rzeczywiście urodziła się 16.10.1909 r. w Hoczewie, ale została ochrzczona dopiero 24.12.1909 r.

Poprosiłem Gminę Lesko o sprawdzenie ksiąg pod kątem daty 16.10.1909 r., ale czy jest możliwe, że tak późna data chrztu mogła spowodować pewne zamieszanie lub utrudnić odnalezienie aktu urodzenia?

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Fabrice
Jozwiak_Bartlomiej

Sympatyk

Fabrice,
Z ostatniego zdania w odpowiedzi z Lesko z 2024 roku wynika ze:
1. Księga dotycząca miejscowości Hoczew z 1909 roku jest w tym urzędzie
2. Urzędnik nie znalazł tam poszukiwanego aktu według podanych danych. Jakie informacje wysłałeś do urzędu w zapytaniu?

Problem w tym ze nie wiadomo dokładnie co on szukał. Czy to na pewno była księga z parafii greko-katolickiej? A może z parafii rzymsko-katolickiej?
Jeśli tylko sprawdził podana datę a zapis był pod 24.12.1909 to mógł go nie znaleźć.

Najlepiej byłoby spróbować zadzwonić do tego urzędu i dowiedzieć się jakie księgi posiadają.

Czy znasz to drzewo na Family Search? https://www.familysearch.org/fr/tree/pe ... e/GYN4-MZM

Pozdrawiam,
Bartłomiej
FabVDW

Sympatyk

Jozwiak_Bartlomiej pisze: śr 19 sie 2026, 22:54 Fabrice,
Z ostatniego zdania w odpowiedzi z Lesko z 2024 roku wynika ze:
1. Księga dotycząca miejscowości Hoczew z 1909 roku jest w tym urzędzie
2. Urzędnik nie znalazł tam poszukiwanego aktu według podanych danych. Jakie informacje wysłałeś do urzędu w zapytaniu?

Problem w tym ze nie wiadomo dokładnie co on szukał. Czy to na pewno była księga z parafii greko-katolickiej? A może z parafii rzymsko-katolickiej?
Jeśli tylko sprawdził podana datę a zapis był pod 24.12.1909 to mógł go nie znaleźć.

Najlepiej byłoby spróbować zadzwonić do tego urzędu i dowiedzieć się jakie księgi posiadają.

Czy znasz to drzewo na Family Search? https://www.familysearch.org/fr/tree/pe ... e/GYN4-MZM

Pozdrawiam,
Bartłomiej
Cześć Bartłomiej,

dziękuję za udostępnienie tego drzewa. Nie, nie znałem go wcześniej. W księdze z Hoczwi, o której wspominałem i która kończy się na 1907 roku, szukałem innych dzieci pary Katarina i Basilius.

Wyszedłem od pewnego założenia, ponieważ w akcie małżeństwa moich dziadków we Francji jest napisane: Aniela LUCZEJKO, córka Basiliusa LUCZEJKO i Katariny LUCZEJKO.

Moje przypuszczenie jest takie, że znalazłem Annę, która znajduje się w drzewie, które mi udostępniłeś, a której rodzicami są Basilius LUCZEJKO i Katarina WERBOWICZ.

Nie wiem, czy Aniela podała po prostu nazwisko matki po mężu, a nie jej nazwisko panieńskie. Takie założenie przyjąłem, ponieważ w księdze, która kończy się na 1907 roku, nie ma pary Basilius Luczejko i Katarina Luczejko, która miałaby dzieci.

W przypadku pary Luczejko/Werbowicz przeglądałem księgę strona po stronie i znalazłem Annę, Nicolausa, bliźnięta Joannesa i Michaela, Basiliusa, kolejnego Joannesa oraz Rosalię. Przeglądając kolejne strony, odnalazłem również pozostałych członków rodziny.

To również jest powód, dla którego tak bardzo zależy mi na odnalezieniu aktu chrztu lub urodzenia Anieli, ponieważ potwierdzi on nazwisko panieńskie jej matki (Luczesko lub Werbowicz).

Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia nie są zbyt chaotyczne.

Bardzo dziękuję za wszystkie rady i za to, że poświęcasz czas, żeby mi odpowiadać.
Fabrice
Jozwiak_Bartlomiej

Sympatyk

Fabrice,
Zadzwoniłem do USC w Lesko i kierownik potwierdził ze maja księgę z parafii greko-katolickiej za okres 1907-1947 i w całym roku 1909 nie znalazł zapisu "Aniela Luczejko". Jako ze ta księga jest do 1947 roku to, według aktualnych przepisów w Polsce, nie będzie dostępna publicznie aż do 2047. Kierownik USC był bardzo uprzejmy i stara się być pomocny, w ramach obowiązujących go przepisów. To raczej nie często się zdarza.

Może trzeba jeszcze raz spojrzeć na dokumenty które masz z Francji lub szukać nowych. Czy Twoi dziadkowie otrzymali obywatelstwo francuskie? Jeśli tak to może w dokumentach "dossier de naturalisation" można coś znaleźć. Polecam tez grupę na Fb "Francja Polska Genealogia - France Pologne Généalogie". Sam do niej nalezę i myślę ze znajdziesz tam pomoc od osób które dobrze znają specyfikę poszukiwań dla polskiej emigracji we Francji.

Bonne journée,
Bartłomiej
FabVDW

Sympatyk

Jozwiak_Bartlomiej pisze: czw 20 sie 2026, 15:36 Fabrice,
Zadzwoniłem do USC w Lesko i kierownik potwierdził ze maja księgę z parafii greko-katolickiej za okres 1907-1947 i w całym roku 1909 nie znalazł zapisu "Aniela Luczejko". Jako ze ta księga jest do 1947 roku to, według aktualnych przepisów w Polsce, nie będzie dostępna publicznie aż do 2047. Kierownik USC był bardzo uprzejmy i stara się być pomocny, w ramach obowiązujących go przepisów. To raczej nie często się zdarza.

Może trzeba jeszcze raz spojrzeć na dokumenty które masz z Francji lub szukać nowych. Czy Twoi dziadkowie otrzymali obywatelstwo francuskie? Jeśli tak to może w dokumentach "dossier de naturalisation" można coś znaleźć. Polecam tez grupę na Fb "Francja Polska Genealogia - France Pologne Généalogie". Sam do niej nalezę i myślę ze znajdziesz tam pomoc od osób które dobrze znają specyfikę poszukiwań dla polskiej emigracji we Francji.

Bonne journée,
Bartłomiej
Dziękuję Ci bardzo, Bartłomieju, za telefon do Leska. Potwierdzam, że osoba, która już kilkakrotnie mi odpowiadała, wykazała się ogromną życzliwością i cierpliwością, ponieważ kilka razy sprawdzała te informacje. Niestety mam bardzo niewiele informacji dotyczących moich polskich dziadków. Nie posiadam żadnych dokumentów, a także nie ma już nikogo żyjącego, kto mógłby mi udzielić jakichkolwiek informacji.

Mam jedynie akty małżeństwa i zgonu, akt urodzenia mojej mamy oraz pismo otrzymane z diecezji w Lille we Francji dotyczące ich małżeństwa, w którym znajdują się informacje, które już Ci przekazałem.

Korzystałem już z pomocy grupy Francja Polska Genealogia, która bardzo mi pomogła, ale również jej członkowie nie znaleźli sposobu, aby posunąć poszukiwania dalej.

Jedynym rozwiązaniem tej zagadki wydaje się albo błąd dotyczący miejscowości urodzenia podanej przez moją babcię, albo błąd w podanej przez nią dacie urodzenia.

Właśnie ponownie wysłałem e-mail do diecezji z pytaniem, czy informacje, które otrzymali w czasie zawierania małżeństwa, w tym daty chrztu, znajdowały się w dokumencie, który jest nadal przechowywany w archiwum.

Czy jest możliwe, że polski urząd stanu cywilnego popełnił błąd? Czy jest możliwe, że moja babcia nie była pewna swojej daty urodzenia ani miejscowości, w której się urodziła?

A przecież, żeby zawrzeć małżeństwo, musieli chyba przedstawić w urzędzie dokument potwierdzający ich tożsamość, a w przypadku ślubu katolickiego również dokument potwierdzający chrzest. Dlatego jest to dla mnie zupełnie niezrozumiałe, prawdziwa zagadka.

Chcę Ci jednak z całego serca podziękować za telefon do Leska. Tym bardziej że jeszcze dziś rano, czyli zaledwie dzień po wysłaniu przeze mnie e-maila, otrzymałem od nich wiadomość, że ponownie sprawdzili archiwa. To niesamowita szybkość i ogromna życzliwość z ich strony.

Im również chciałbym serdecznie podziękować.

Fabrice
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 102 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Zastanawia mnie brak aktu urodzenia Anieli w Lesku, moze akt malzenstwa jej rodzicow tam jest ?
Metryki koscielne by sie przydaly.
Masa ludzi o nazwisku Luczejko emigrowala do USA wlasnie z miejscowosci Hoczew.
Miedzy innymi:
Luczejko, Wasyl Hoczew lat 31 ur. ok. 1878-1879 w 1910 w zona Katarzyna Luczejko zam. Hoczew.
poz. 7
https://www.statueofliberty.org/arrival ... d=JJXF-KWG
i wyglada na to, ze w roku 1923 ponownie plynie.
poz. 11
ma lat 44 a Hoczew zapisano jako Sloczew pow.Nisko, zona Katarzyna.
https://www.statueofliberty.org/arrival ... d=JN72-CML
Mozliwe, ze to rozne osoby.
inni
https://www.jewishgen.org/databases/EID ... ECTION=asc

Pozdrawiam
Grazyna
FabVDW

Sympatyk

Grazyna_Gabi pisze: czw 20 sie 2026, 19:01 Zastanawia mnie brak aktu urodzenia Anieli w Lesku, moze akt malzenstwa jej rodzicow tam jest ?
Metryki koscielne by sie przydaly.
Masa ludzi o nazwisku Luczejko emigrowala do USA wlasnie z miejscowosci Hoczew.
Miedzy innymi:
Luczejko, Wasyl Hoczew lat 31 ur. ok. 1878-1879 w 1910 w zona Katarzyna Luczejko zam. Hoczew.
poz. 7
https://www.statueofliberty.org/arrival ... d=JJXF-KWG
i wyglada na to, ze w roku 1923 ponownie plynie.
poz. 11
ma lat 44 a Hoczew zapisano jako Sloczew pow.Nisko, zona Katarzyna.
https://www.statueofliberty.org/arrival ... d=JN72-CML
Mozliwe, ze to rozne osoby.
inni
https://www.jewishgen.org/databases/EID ... ECTION=asc

Pozdrawiam
Grazyna
Cześć Gabi,

Miło znowu z Tobą porozmawiać. Dziękuję za te informacje, ale z nielicznych dokumentów, które posiadam, wynika, że rodzice Anieli nazywali się Basilius (Wasyl) i Katarzyna Luczejko.

Czy masz może link do księgi małżeństw z Hoczwi z lat 1865-1900? Być może udałoby mi się odnaleźć ślad małżeństwa Bazylego i Katarzyny, przeglądając strony jedna po drugiej.

Wiem od mojej mamy, że ktoś z naszej rodziny był księdzem w USA, ale nie wiem, czy pochodził z rodziny Tusińskich, czy Luczejków. To są wspomnienia z mojego dzieciństwa i niestety nie pamiętam nazwiska.

Wiesz, że te poszukiwania wręcz mnie obsesyjnie pochłaniają. Pomagałaś mi już kilka miesięcy temu i jestem Ci za to ogromnie wdzięczny.
Dzisiaj ponownie napisałem do diecezji w moim regionie, aby zapytać, czy posiadają oryginalne dokumenty związane ze ślubem Piotra i Anieli, takie jak świadectwa chrztu, akty urodzenia itp. Wszystko, co mogłoby pomóc wyjaśnić tę zagadkę.

Kilka miesięcy temu odpowiedzieli mi, przesyłając akt małżeństwa zawierający miejsca urodzenia, daty urodzenia, a przede wszystkim datę chrztu Anieli, która jest bardzo dokładna i znacznie późniejsza od daty jej urodzenia.

Data urodzenia: 16.10.1909
Data chrztu: 24.12.1909

Oba wydarzenia zostały odnotowane jako mające miejsce w Hoczwi.

To właśnie sprawia, że myślę, iż diecezja musiała mieć w rękach dokumenty dotyczące Anieli. Prawdopodobnie oryginalne dokumenty z Polski, potwierdzające, że została ona rzeczywiście ochrzczona.

Dlatego zastanawiam się, czy nie doszło do jakiejś pomyłki, choć wydaje mi się to mało prawdopodobne, jeśli w chwili ślubu kościelnego istniały dokumenty potwierdzające te dane.

Zastanawiałem się też, czy Aniela mogła z jakiegoś nieznanego mi powodu skłamać co do swojej daty urodzenia. Czy przy emigracji do Francji istniał minimalny wymagany wiek? Mam w tej sprawie bardzo wiele pytań.

Jedno natomiast jest pewne: urząd stanu cywilnego w Lesku, którego pracownicy okazali mi niezwykłą życzliwość, kilkakrotnie sprawdzał księgi i nie znalazł żadnego śladu Anieli ani pod datą 16.10.1909, ani nawet pod datą jej chrztu 24.12.1909.

Pozdrawiam serdecznie,

Fabrice
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 102 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Witaj Fabrice,
Niestety ja nie widze online księgi małżeństw z Hoczwi z lat 1865-1900.
Na FS tez brak a nawet urodzenia opisane jako Hoczew a skany sa ze wsi Hoszów.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9SX-93G
Podkarpackie to bardzo trudny teren dla poszukiwan.
Bardzo podobne nazwy wsi
Hoczew
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hoczew
Hoszów
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hosz%C3%B3w
Choceń
https://pl.wikipedia.org/wiki/Choce%C5% ... karpackie)

Pozdrawiam
Grazyna
FabVDW

Sympatyk

Grazyna_Gabi pisze: czw 20 sie 2026, 20:33 Witaj Fabrice,
Niestety ja nie widze online księgi małżeństw z Hoczwi z lat 1865-1900.
Na FS tez brak a nawet urodzenia opisane jako Hoczew a skany sa ze wsi Hoszów.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9SX-93G
Podkarpackie to bardzo trudny teren dla poszukiwan.
Bardzo podobne nazwy wsi
Hoczew
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hoczew
Hoszów
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hosz%C3%B3w
Choceń
https://pl.wikipedia.org/wiki/Choce%C5% ... karpackie)

Pozdrawiam
Grazyna
Gabi, czy Basilius i Wasyl oznaczają to samo?
Jozwiak_Bartlomiej

Sympatyk

Fabrice,
Znalazłem informację o ograniczeniu wiekowym dla kobiet które chciały emigrować:
"Zawarte w 1919 roku porozumienia między Francją i Polską uznawały emigrację za całkowicie wolną, ale bardzo szybko zarówno władze francuskie, jak i polskie zaczęły wprowadzać różne ograniczenia. Zgodnie z rozporządzeniem prezydenta Polski z 11 października 1927 r. prawa emigracji zarobkowej pozbawione zostały osoby niezdolne do samodzielnego utrzymania się oraz samotne kobiety w wieku poniżej 21 lat. Wkrótce ta granica została podniesiona do lat 30. " Źródło: https://ruj.uj.edu.pl/server/api/core/b ... 29/content

Może uda Ci się trafić na ślad kiedy Aniela dotarła do Francji i zaczęła pracować. Byc może musiała się trochę "postarzeć". Chociaż nie wiem czy wiek był tak bardzo przeszkoda w wyjeździe. Babcia mojej zony wyjechała z Polski do Francji w 1930 roku, mając 19 lat.

A czy babcia lub dziadek starali się o obywatelstwo francuskie?

Pozdrawiam,
Bartłomiej
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”