[Kresy / Białoruś] Kochanowski – Dworzyszcze (ur. 1923, Antoni, rodzice Bolesław i Stanisława)

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach> Mam informacje o parafii, miejscowości ..

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Adamng

[Kresy / Białoruś] Kochanowski – Dworzyszcze (ur. 1923, Antoni, rodzice Bolesław i Stanisława)

Post autor: Adamng »

Cześć Wszystkim,

Poszukuję informacji o rodzinie mojego przodka oraz pomocy w ustaleniu właściwej parafii rzymskokatolickiej.

Dane z aktu zgonu (USC Wrocław):

Imię i nazwisko: Antoni Kochanowski

Data urodzenia: 5 maja 1923 r.

Miejsce urodzenia: Dworzyszcze

Rodzice: Bolesław Kochanowski oraz Stanisława

Moje wątpliwości i problem:

W akcie zgonu jako miejsce urodzenia widnieje wyłącznie nazwa Dworzyszcze, bez podania powiatu ani gminy. Wiem, że na Białorusi (teren dawnych województw nowogródzkiego i wileńskiego) istniało kilka miejscowości o tej nazwie.

Głównym tropem wydaje mi się Dworzyszcze w pow. lidzkim (parafia Trokiele lub Lida), gdzie z tego co wiem nazwisko Kochanowski występowało licznie wśród szlachty zagrodowej. Poważnie biorę jednak pod uwagę także inne lokalizacje:

Dworzyszcze w pow. wołożyńskim / oszmiańskim (parafia Traby, Wiszniew lub Wołożyn),

Dworzyszcze w pow. mińskim / wilejskim (parafia Radaszkowicze / Białorucze).

Ponieważ rocznik 1923 nie jest ogólnodostępny w internetowych bazach indeksowych, zwracam się z prośbą do osób przeszukujących własne regesty, fotokopie mikrofilmów z NIAB w Grodnie/Mińsku lub wykazy mieszkańców:

Czy ktoś z Was spotkał się w swoich zasobach z małżeństwem Bolesława Kochanowskiego i Stanisławy Kochanowskiej?

Do której parafii najpewniej należały Dworzyszcze, w których na początku lat 20. XX wieku mieszkali tacy Kochanowscy?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pomoc w ukierunkowaniu dalszych poszukiwań!

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 48 times

Re: [Kresy / Białoruś] Kochanowski – Dworzyszcze (ur. 1923, Antoni, rodzice Bolesław i Stanisława)

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Cześć,
sugerowałabym dotrzeć do aktu małżeństwa.
Sporo jest Dworyszcz/Dworzyszcz: https://www.kami.net.pl/kresy/
Tu, np. jest AU Bolesława Kochanowskiego 1898 par. Stokliszki, skan 23: https://www.epaveldas.lt/preview?id=1042%2F1%2F15&wr=23
Pozdrawiam
Elża
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”