Gdzie dalej szukać przodków

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Marcin4340

Sympatyk
Podziękował: 9 times
Otrzymał podziękowania: 3 times

Re: Gdzie dalej szukać przodków

Post autor: Marcin4340 »

isbat pisze: pn 20 kwie 2026, 19:58
Marcin4340 pisze: pn 20 kwie 2026, 13:23 P. S. Zauważyłem spisy poddanych nie tylko wsi, ale też małych miast prywatnych. Czy znaczy to, że mieszczanie z tych miasteczek podlegali poddaństwu osobistemu podobnie jak chłopi? Dotychczas byłem pewny, że wszyscy mieszczanie byli ludźmi wolnymi.
Pozdrawiam
- Marcin
Co do kwestii mieszczan z miast prywatnych jako poddanych to kwestia ta jest lekko poruszona w artykule Widok Elity w małych miastach prywatnych Małopolski w XVII i XVIII wieku, "Roczniki dziejów społecznych i gospodarczych, t. 77, 2016, ss. 298 - 318. A konkretniej w jego części Pozycja prawna mieszczan w dobrach prywatnych, czyli strony 304 - 308. Artykuł jest dostępny tutaj: https://apcz.umk.pl/RDSG/article/view/R ... I.13/11366
Sprawa chyba wydaje się nieco bardziej skomplikowana niż podręcznikowe mieszczanin = wolny.

Szymon
Też znalazłem ciekawą pozycję nt. statusu mieszczan z miast prywatnych, ale na Lubelszczyźnie. Z treści wynika, że podług prawa byli wolni, choć niekiedy właściciele miast ograniczali (najczęściej nielegalnie!) poziom autonomii mieszczan żyjących w tych miasteczkach.
https://bazhum.muzhp.pl/media/texts/prz ... 09-629.pdf
Pozdrawiam
- Marcin
AdamKolacz

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Gdzie dalej szukać przodków

Post autor: AdamKolacz »

Marcin4340 pisze: czw 02 kwie 2026, 23:12 Na wstępie dziękuję za wszystkie wskazówki Tobie, userom Mciemala, Jan2024, Kaczmarek_Aneta, i wszystkim pozostałym, którzy mi odpowiedzieli.
Konkretne informacje o najdalszych ustalonych przodkach (zaznaczeni dużymi literami):
FRANCISZEK KOZŁOWSKI (1797-1856), wyrobnik, jego żona FRANCISZKA FOLWARSKA (1797-?). Ich syn: Antoni Kozłowski (1837-1889), zmarł w Górze Kalwarii, żonaty (ślub 1865 w Czersku) z Jadwigą Wyszogrodzką (1837-?), urodzoną w Sobieniach Biskupich. Rodzice Jadwigi:
SYLWESTER WYSZOGRODZKI (1809-?), włościanin, wyrobnik, zamieszkały Sobienie Biskupie, żonaty z AGNIESZKĄ (1807-?), z domu Kabala lub Żelazo.

MATEUSZ JEZIOREK, gospodarz, żonaty z MARCJANNĄ JANISZEWSKĄ/Daniszewską(?) Jego syn:
Antoni Jeziorek, (1829-?), urodzony w Sobieniach Kiełczewskich, zamieszkały w Cendrowicach i Mikówcu. Gospodarz, potem wyrobnik. W 1852 roku wziął w Sobikowie ślub z Józefą Szymańską (1834-?), urodzoną w Cendrowicach. Rodzice Józefy: Józef Szymański i Tekla Dobosz/Dobasz. Dziadkiem Józefy był TOMASZ SZYMAŃSKI (1785-1809), włościanin zmarł we wsi Wdzięczna, żonaty z Marianną Osiadacz (jej ojciec JAN OSIADACZ, żonaty być może z Katarzyną Wyrobiałą).
Rodzice Tekli Dobasz:
JAN DOBASZ i MAGDALENA KRÓLAK.

Pozdrawiam
- Marcin
Marcinie, czyjakolwiek genealogia to nie jest - ta osoba jest spokrewniona z moją ciocią:

Obrazek

Pozdrawiam,
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”