Radziwiłł Franciszek - pocz. XVIII wieku - Jaszuny(?)

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Majtka_Łukasz

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Radziwiłł Franciszek - pocz. XVIII wieku - Jaszuny(?)

Post autor: Majtka_Łukasz »

Dzień dobry,

Poszukuję wszelkich informacji na temat Franciszka Radziwiłła, który mógł żyć w pierwszej połowie XVIII wieku - być może właściciela majątku Jaszuny w powiecie wileńskim?

W dokumentach wywodu szlacheckiego moich przodków z rodziny Zniszczyńskich znalazłem informację, że w roku 1721 Krystyna z Jundziłłów i jej mąż Jerzy Zniszczyński przekazali 600 zł swojemu synowi. Zapisano też, że owa suma była połową spadku po ojcu Krystyny, dziedzicu majątku Jundziliszki-Powisińcze.
Drugą połowę miała odziedziczyć po ojcu wraz z siostrą - Marianna, żoną Franciszka Radziwiłła(!).

Do tej pory wydaje mi się to dość mało prawdopodobne, aby Marianna Jundziłłówna z mało zamożnej szlachty wyszła za mąż za przedstawiciela arystokratycznej rodziny Radziwiłłów...ale...
Okazuje się, że Radziwiłłowie byli właścicielami majątku Jaszuny, który dosłownie graniczył z majątkiem Jundziliszki-Powisińcze...
W podymnym 1690r. - Jaszuny - Szymon Karol Ogiński w zastawie od Ludwiki Karoliny Radziwiłłówny.
W wikipedii czytam, że "Ostatecznie latyfundia po śmierci Ludwiki Karoliny Radziwiłł [w 1695r.] przypadły w XVIII wieku Radziwiłłom z Nieświeża."
Z Archiwum Radziwiłłów - w 1768r Karol Stanisław Radziwiłł dziedziczny folwark Jaszuny daje w zastaw Tadeuszowi Laskarysowi.

Nie potrafię znaleźć żadnych informacji o tym majątku między 1690 a 1768 rokiem...a tym bardziej nie mogę znaleźć nic o żadnym Franciszku Radziwile, który mógłby żyć w tamtych okolicach...poproszę o pomoc.

Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”