Dolaczam sie do watku..
Mam osoby z par. Mazew konkretnie Żabokrzeki i Łubno,
mieszkajace tymczasowo w okolicy
Żabokrzeki +- 1840 r parobek dworski, owczarz Antoni Domagorski/Danagorski/Danaborski/Danaburski i wszelkie dziwne wariacje tego nazwiska), Konstancja Tomczak
ok.1860 - Marcin Nasalski/Nassalski
Zieleniew, Łubno, - ok 1834-1844 - owczarz Wojciech Danaburski, Felicjanna Czarnecka/Czarniecka, Felicyanna Grzegorzów, Grzegorz Czarnecki + zona Jadwiga,
par. Mazew - Marianna Czarnecka i Tomasz Dominiak
---
Pozdrawiam Anna
Parafia Mazew - stworzenie bazy jej mieszkańców
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
Re: Parafia Mazew - stworzenie bazy jej mieszkańców
Mam tez pytanie o dostep do akt z par. Mazew. Nie widze dostepnych skanow w internecie, czy takowe sa?
Czy tylko wglad na miejscu w archiwum?
Widze sporo literowek przy indeksacji, bledy w nazwiskach i zawodach (albo wina ksiedza), takze chetnie zajrzalabym do oryginalnych akt.
Zauwazylam tez sporo bledow w pobliskiej graniczacej par. Sobótka - ksiadz wpisywal: "stawil sie Jan Kowalski, Marcin Nowak, Wojciech Adamczewski i okazal dziecie o imieniu Jozef ze swojej malzonki Genowefy Iksinskiej" - brak wyraznego zaznaczenia kto jest swiadkiem a kto ojcem i spotkalam potem kwiatki, ze wpisywano w genetece o urodzeniu Jozefa Adamczewskiego, chociaz mezem Genowefy byl Kowalski, wiec powinen byc Jozef Kowalski.
Chociaz nie wiem na ile blad jest tutaj indeksujacego (bo nie idzie sie polapac), bo chyba ksiadz tez skorowidz z bledami tworzyl
Widze sporo literowek przy indeksacji, bledy w nazwiskach i zawodach (albo wina ksiedza), takze chetnie zajrzalabym do oryginalnych akt.
Zauwazylam tez sporo bledow w pobliskiej graniczacej par. Sobótka - ksiadz wpisywal: "stawil sie Jan Kowalski, Marcin Nowak, Wojciech Adamczewski i okazal dziecie o imieniu Jozef ze swojej malzonki Genowefy Iksinskiej" - brak wyraznego zaznaczenia kto jest swiadkiem a kto ojcem i spotkalam potem kwiatki, ze wpisywano w genetece o urodzeniu Jozefa Adamczewskiego, chociaz mezem Genowefy byl Kowalski, wiec powinen byc Jozef Kowalski.
Chociaz nie wiem na ile blad jest tutaj indeksujacego (bo nie idzie sie polapac), bo chyba ksiadz tez skorowidz z bledami tworzyl
Figiel_Józef
Re: Parafia Mazew - stworzenie bazy jej mieszkańców
Witam, w związku z tym że nie ma ksiąg metrykalnych parafii Mazew z okresu przed 1945 rokiem to może ktoś z uczestników tego forum posiada wiedzę na temat osób pochowanych na cmentarzu w Mazewie. Wygląda na to że cmentarz nie został jeszcze zindeksowany na żadnym znanym mi portalu z cmentarzami.
Interesują mnie szczególnie nazwiska Komorowski i Kowalski, ale biorąc pod uwagę że społeczność tej parafii była z sobą dość mocno spokrewniona to również interesują mnie inne nazwiska np. ( Czajkowski, Bechciński, Matuszewski, Witkowski, Spryszyński, Szymczak, Stępniak, Wiśniewski, Kaźmierczak, Otto) . Rodzina mojej matki pochodzi z Mazewa i okolic, ona sama też się tam urodziła w 1927 roku.
Pozdrawiam
Józek
Interesują mnie szczególnie nazwiska Komorowski i Kowalski, ale biorąc pod uwagę że społeczność tej parafii była z sobą dość mocno spokrewniona to również interesują mnie inne nazwiska np. ( Czajkowski, Bechciński, Matuszewski, Witkowski, Spryszyński, Szymczak, Stępniak, Wiśniewski, Kaźmierczak, Otto) . Rodzina mojej matki pochodzi z Mazewa i okolic, ona sama też się tam urodziła w 1927 roku.
Pozdrawiam
Józek