Szukam aktu chrztu z parafii greckokatolickiej Hoczew-Bachlawa z okresu po 1907 roku.

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 101 times

Re: Szukam aktu chrztu z parafii greckokatolickiej Hoczew-Bachlawa z okresu po 1907 roku.

Post autor: Grazyna_Gabi »

Posiadaja katolickie kopie metryk z lat - Hoczew 1826—1912.
Te informacje sa zapewne sprawdzone przez autora More Maiorum Alana Jakmana (Alan Jakman)
bywa tu na forum. Ostatnio byl na forum 25.08.2026.
https://moremaiorum.pl/kopie-ksiag-metr ... slu-lista/
Mozesz sie z nim skontaktowac i dopytac skad otrzymal taki wykaz do publikacji.
https://genealodzy.pl/user.php?op=useri ... &uid=11779
Lat do -1969 to oczywiste, ze nie maja, sa w USC i parafii.

Pozdrawiam
Grazyna
Mciemala

Sympatyk
Adept
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 17 times

Re: Szukam aktu chrztu z parafii greckokatolickiej Hoczew-Bachlawa z okresu po 1907 roku.

Post autor: Mciemala »

Grazyna_Gabi pisze: śr 26 sie 2026, 18:32 Posiadaja katolickie kopie metryk z lat - Hoczew 1826—1912.
Te informacje sa zapewne sprawdzone przez autora More Maiorum Alana Jakmana (Alan Jakman)
Aktualnie w Archiwum Archidiecezji Przemyskiej są kopie rzymsko-katolickich metryk dla parafii Hoczew
chrzty, śluby, zgony za lata: 1826 do 1889 oraz zapowiedzi od około 1849 do 1889. More Maiorum podało stan posiadanych kopii przez ADP w 1928 za katalogiem utworzonym przez dr Kwolka dyrektora Archiwum (w 1928 roku).

pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 101 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Przeczytalam dokladnie i wiem, ze sa to ekstraty metrykalne AD Przemysl x Jan Wolek
Jest tez taka informacja :
Poniżej znajduje się wykaz ksiąg metrykalnych parafii znajdujących się w Archiwum Archidiecezjalnym w Przemyślu (stan na rok 1928). Zazwyczaj stan aktualny jest z dzisiejszym zasobem.
Chodzi o to, ze nie wiadomo gdzie sa grekokatolickie od 1907/8 + UMZ.
Tam po prostu jest totalny chaos, nikt nic nie wie.

Pozdrawiam
Grazyna
FabVDW

Sympatyk

Post autor: FabVDW »

Grazyna_Gabi pisze: śr 26 sie 2026, 18:32 Posiadaja katolickie kopie metryk z lat - Hoczew 1826—1912.

Pozdrawiam
Grazyna
Dziękuję, Grazyna, za tę informację. Spróbuję się z nim skontaktować i dopytać o szczegóły.

autor: FabVDW » pt 28 sie 2026, 10:37
Grazyna_Gabi pisze: czw 27 sie 2026, 15:52 Przeczytalam dokladnie i wiem, ze sa to ekstraty metrykalne AD Przemysl x Jan Wolek
Jest tez taka informacja :
Poniżej znajduje się wykaz ksiąg metrykalnych parafii znajdujących się w Archiwum Archidiecezjalnym w Przemyślu (stan na rok 1928). Zazwyczaj stan aktualny jest z dzisiejszym zasobem.
Chodzi o to, ze nie wiadomo gdzie sa grekokatolickie od 1907/8 + UMZ.
Tam po prostu jest totalny chaos, nikt nic nie wie.

Pozdrawiam
Grazyna
Rzeczywiście, Grazyna, to jest sedno problemu. Na wszystkie moje pytania i prośby otrzymuję wyłącznie odpowiedzi negatywne. Greckokatolicki rejestr po 1907 roku nadal pozostaje nieuchwytny i jak dotąd nie udało się ustalić, gdzie się znajduje.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział III, pkt 3, lit. c posty zostały scalone. Przypominam również o opcji edycji postu Rozdział IV, pkt 2, lit. q

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Jozwiak_Bartlomiej

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 8 times

Post autor: Jozwiak_Bartlomiej »

Fabrice,
W moim wcześniejszym wpisie z 20/08 napisałem "Zadzwoniłem do USC w Lesko i kierownik potwierdził że mają księgę z parafii greko-katolickiej za okres 1907-1947 i w całym roku 1909 nie znalazł zapisu "Aniela Luczejko".
Pozdrawiam,
Bartek
FabVDW

Sympatyk

Post autor: FabVDW »

Jozwiak_Bartlomiej pisze: pt 28 sie 2026, 23:52 Fabrice,
W moim wcześniejszym wpisie z 20/08 napisałem "Zadzwoniłem do USC w Lesko i kierownik potwierdził że mają księgę z parafii greko-katolickiej za okres 1907-1947 i w całym roku 1909 nie znalazł zapisu "Aniela Luczejko".
Pozdrawiam,
Bartek
Dziękuję, Bartek. Dobrze jest na chwilę się zatrzymać, uporządkować informacje i podsumować to, co udało mi się dotychczas zebrać. Dziękuję Ci za przypomnienie tej bardzo ważnej informacji, że Lesko posiada greckokatolickie księgi metrykalne z lat 1907-1947 i że nie znaleziono w nich żadnego śladu Anieli Luczejko.

Przygotuję podsumowanie wszystkich wiarygodnych informacji, które mam obecnie do dyspozycji, a następnie opublikuję nowy post zawierający pełną listę wszystkich zweryfikowanych danych.
Fabrice
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”