Rodzina Winiarskich z Rustweczka i Mazurów z Mościsk

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Inglot_Danuta

Rodzina Winiarskich z Rustweczka i Mazurów z Mościsk

Post autor: Inglot_Danuta »

Dzień dobry,

Chciałabym wznowić zapytanie o Rodzinę Winiarskich z Rustweczka i poprosić o pomoc w znalezieniu wiadomości.

Jakiś czas temu pytałam o możliwość znalezienia informacji o rodzinie mojej Babci Anieli Winiarskiej - Pytel.
Z zachowanego jej aktu urodzenia wynika, że urodziła się w Rustweczku, parafia Myślatycze, powiat Mościcki w 1903r. Jej rodzicami byli Klemens Winiarski i Rozalia Mazur. Miała siostry : Karolinę ( po mężu Krytak ), Antoninę ( po mężu Cech ), Franciszkę ( po mężu Zub ), Klementynę ( po mężu Jakubina ), Mariannę ( po mężu Kulawiec ) , Ludwikę ( nic o niej nie wiem, tylko tyle, że po wojnie mieszkała w Medyce ) i brata Stanisława.

Dzięki Eli z tego forum dowiedziałam się, że był jeszcze jeden brat - Józef, który w 1912 wyjechał do USA i tam ożenił się i został. W liście pasażerów statku było wpisane, że jedzie do ojca Klemensa - czyli Pradziadek też był w Stanach - ale kiedy wyjechał, co robił tam, kiedy wrócił ?... A z pewnością wrócił, bo zmarł tutaj ( chyba w Rustweczku ) w 1922 r.

A ostatnio dzięki łaskawej informacji z Archiwum Archidiecezalnego w Przemyślu otrzymałam bardzo interesujące dane, że Pradziadek Klemens urodził się w 1855r. Jego rodzicami byli Laurenty Winiarski i Franciszka Perdysz. No i, że Pradziadek Klemens był dwukrotnie żonaty - jego pierwszą żoną w 1881r. była Rozalia Partyka , która zmarła po porodzie w 1889r.

I tu kończą się wiadomości. Bez rezultatu szukałam na przeróżnych stronach, przeglądałam księgi metrykalne, w tym ukraińskie - nigdzie nie ma śladu, żadnej wzmianki o rodzinie, jakby wcale tam nie mieszkali - a na pewno mieszkali w Rustweczku - w akcie urodzenia Babci jest wpisany nawet numer domu 13.
Pisałam m.in. do Archiwum w Przemyślu, do Parafii w Myślatyczach i Mościskach - bez odpowiedzi.

I tu wielka, ogromna prośba do forumowiczów - może ktoś też ma w swoim drzewie te wymienione osoby. Może jest gdzieś spis ludności Rustweczka z początku 1900 - lat. Może jakiś inny trop ?

Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Pozdrawiam serdecznie.
Danuta Inglot
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 52 times

Re: Rodzina Winiarskich z Rustweczka i Mazurów z Mościsk

Post autor: Krystyna.waw »

Dlaczego śmiecisz, powtarzasz posty?
viewtopic.php?p=756646#p756646

Skasuj ten i kontynuuj w pierwotnym.
I napisz tam dokładniej:
Klemens Winiarski urodził się w 1855r. Gdzie? Daj link do aktu urodzenia
Klemens był dwukrotnie żonaty - wstaw linki do tych aktów
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Inglot_Danuta

Witaj,

Wiesz, nie jestem tutaj często i nie za bardzo wiem, jak mam dodać kontynuację . A czy to nie może być, jako nowy temat, żeby ktoś nie musiał się cofać do poprzedniego roku ? Może jest ktoś z nowych forumowiczów, kto będzie coś wiedział na ten temat, a nie chce zagłębiać się w dawne tematy ?

Jeśli chodzi o mojego Pradziadka Klemensa - nie mam linków - z Archiwum otrzymałam tylko scany aktów ślubu z pierwszą żoną w 1881r., jej zgonu w 1889r., zgonu Klemensa w 1922r. i akt urodzenia mojej Babci w 1903r.
W akcie ślubu z 1881 r. pisze, że Pradziadek miał 26 lat, a umierając w 1922r. miał 67 lat - z tego wywnioskowałam, że urodził się w 1855r., ale nie mam na to żadnych dokumentów, ani nie wiem gdzie się urodził.

I właśnie między innymi tego szukam , bo nie mogę znaleźć żadnych informacji.

Dziękuję za wyrozumiałość.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 102 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Danusiu,
Poswiec troche czasu i zapoznaj z forum.
Wlasnie powinnas kontynuowac poprzedni aby ci ktorzy chca pomoc mogli przeczytac wszystko co wiesz.
Poza tym jak masz podane linki np. do listy pasazerskiej (manifest) to do niej zerknij.
Jozef nie plynie do ojca Klemensa do USA, Ela napisala do kogo plynie, i kto zostal w domu.
cyt. z poprzedniego postu:
14.08.1912r.z Hamburga,stetek „Kaiserin Auguste Victoria”
Józef Winiarki lat 24 ,Rostowieczko,oj.Klemens Winiarski
do Detroit ,Mich,Jan Czech-szwagier

Z tego wynika, ze Jozef plynie do szwagra - Jan Czech, w domu ojciec Klemens Winiarski, zam. Rostowieczko.

Pozdrawiam
Grazyna
Inglot_Danuta

Grażynko,

Masz całkowitą rację.
Do dokumentów - listów pasażerów - wróciłam po roku i źle przetłumaczyłam sobie tytuł jednej z rubryk.
Faktycznie Józef jechał do szwagra - Jana Cecha.
Zmyliło mnie to, że ostatnio od kogoś z rodziny słyszałam, że Pradziadek Klemens też był w USA, a znalazłam też kartę pasażerów, gdzie był wpisany Winiarski - bez imienia - ale o zbliżonej dacie urodzin, tj. 1858 ( Klemens 1855) i niesłusznie przyjęłam, że to on.
No i - zasugerowałam się tym niepotrzebnie.

Przepraszam za te nieścisłości.

A'propos - wydawało mi się, że kiedyś znalazłam też takie listy pasażerów statków wracających do Polski, ale teraz nie umiem na nie natrafić. Czy rzeczywiście coś takiego jest ?

I jeszcze jedno - czy jest szansa zdobyć zdjęcie takiego pasażera ?

No i - poradź mi proszę, jak mam przenieść ten bieżący post jako kontynuację pierwszego - rzadko się tu "poruszam", więc nie chciałabym znowu coś źle zrobić, a bardzo zależy mi na informacjach i sugestiach forumowiczów, bo dążenie do poznania historii Rodziny "wciągnęło" mnie niesamowicie.

Proszę wybaczyć zamieszanie z postami.
Pozdrowionka.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 102 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Postow juz nie da sie polaczyc, za pozno :!: moze zrobi to admin :wink:
List powrotnych raczej nie ma.
Nie ma szans na zdobycie zdjec pasazerow.

Dla parafii rk Myślatycze nie widze metryk online, troche jest grekokatolickich.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/18065524
Czyli pozostaje tylko AA Przemysl.

Manifest dotyczacy podrozy Jana Czecha.
Czech, Jan Rostoweczko, Galicia 30 1881-1882 1912
poz. 29
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 04&lang=pl
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 04&lang=pl
Jan plynie do brata Tomasza, w domu pozostala zona Antonina Czech, zam, Rostoweczko.

W 1912 plynie tez Jozef Czech do kuzyna Tomasza Czech.
poz. 3
https://www.statueofliberty.org/arrival ... d=JJTN-95Q

Pozdrawiam
Grazyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”