Dzień dobry,
Czy ktoś wie, gdzie mogę znaleźć, bądź jest w posiadaniu metryk z Ujazdu Zamek. Ujazd jest częsciowo zeskanowany na szukajwarchiwach, ale niestety część która mnie interesuje nie jest dostępna. Pozostaje nadzieja na to, że ktoś ma coś u siebie. Potem tylko wizyta w archiwum, która w najbliższym czasie nie będzie możliwa. Szukam nazwiska Przesdzing
Pozdrawiam Ola
Poszukuję metryk: Ujazd Zamek, powiat strzelecki, opolskie
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
Poszukuję metryk: Ujazd Zamek, powiat strzelecki, opolskie
Ostatnio zmieniony pt 04 wrz 2026, 20:11 przez Berolina, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Poszukuję metryk: Ujazd Zamek, powiat strzelecki, opolskie
W końcu znalazłam czas na wyjazd do Opola. A tu niespodzianka. Termomodernizacja i akta metrykalne wyłączone z czytelni. A więc ponawiam pytanie, czy ktoś ma lub może sprawdzić dla mnie informacje?
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Moderator
Pozdrawiam, Ola
-
Arturro

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Dobry,
A o jakie lata się rozchodzi?
Pozdrawiam,
Artur
A o jakie lata się rozchodzi?
Pozdrawiam,
Artur
Ciekawe nazwisko, zaczyna się po polsku a kończy po niemiecku . Współcześnie spotykane w Polsce jak i Niemczech
Pozdrawiam.
Rysiek
Rysiek
1/1890-1907 -Szukam zgonu Nicolausa Przesdzinga, w 1890 rodzi mu się syn Anton, nie wiem czy to ostatnie dziecko. W 1907 jest ślub młodszego syna Jakoba (tylko tę 2 znam) i w akcie pisze, że ojciec nie żyje. Więc przekrój tych lat.
2/ 1851 -Aktu urodzenia Cathariny Kubitzki około 1851 roku. Mam akt zgonu z 1928 w którym pisze, że miała 77 lat
3/ Dzieci Nocolausa Przesdzinga/Przewdzinga/ Psezdzinga i Cathariny z domu Kubitzki. Mam dwoje dzieci Jakoba ur. 1883 i Antona 1890, ale poszukuję reszty
4/ 1869-1883 -aktu ślubu Cathariny i Nicolausa. Jeśli Catharina urodziła się w 1851 roku to zakładam, że aktu powinnam szukać w latach 1869 (kiedy miała 18 lat), a 1883 (kiedy urodził się młodszy znany mi syn)
autor: Berolina » czw 03 wrz 2026, 23:46
Oj z tym nazwiskiem mam niezłe utrapienie. Widziałam już Przesdzing, Przewdzing, Przewdzięk, Presdzing, Przezdzing, a ostatnio Psezdzing i wszelakie różne kombinacje
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział III, pkt 3, lit. c posty zostały scalone. Przypominam również o opcji edycji postu Rozdział IV, pkt 2, lit. q
Moderator
Pozdrawiam, Ola