T:"Szukam prywatnego archiwisty do zbadania sprawy w Zielonej Górze"
Dzień dobry,
szukam pomocy w sprawie badań genealogicznych mojej rodziny.
Moi krewni – trzej bracia:
Jan Kulas (ur. 1904 r.),
Stanisław Kulas (ur. 1911 r.),
Marcin Kulas (ur. 1914 r.),
synowie Mikołaja i Marii Kulas.
Do około 1940 roku mieszkali we wsi Dźwinogród, parafia Buczacz (obecnie obwód tarnopolski). W czasie lub tuż po II wojnie światowej przybyli z rodziną do Polski i osiedlili się w Zielonej Górze.
Szukam jakichkolwiek dokumentów, które mogłyby potwierdzić ich narodowość lub obywatelstwo (np. księgi meldunkowe, listy ludności, sprawy repatriacyjne, obywatelstwo itp.). Informacje te są mi potrzebne do złożenia wniosku o Kartę Polaka w Ukrainie.
Czy ktoś z Państwa mógłby pomóc w poszukiwaniach w archiwum w Zielonej Górze albo podpowiedzieć, gdzie najlepiej szukać takich dokumentów?
Kulas (Lubuskie)
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
-
mykola_str
- Podziękował: 1 time
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 48 times
Re: Szukam prywatnego archiwisty do zbadania sprawy w Zielonej Górze
Jeśli tu jest akt urodzenia Stanisława i jego grób:
http://agadd2.home.net.pl/metrykalia/30 ... 4_0177.htm
http://mogily.pl/lagowstary/KulasStanis%C5%82aw_1659551
to poszukiwania, być może, należy rozszerzyć o woj. dolnośląskie?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Elża
-
mykola_str
Re: Szukam prywatnego archiwisty do zbadania sprawy w Zielonej Górze
Dziękuję za odpowiedź – naprawdę znalazłeś informacje o moim krewnym. Napisałem Ci prywatną wiadomość.Officinalis_Paeonia pisze: pn 09 lut 2026, 15:20 Jeśli tu jest akt urodzenia Stanisława i jego grób:
Pozdrawiam.
-
mykola_str
Re: Kulas (Lubuskie)
Dzień dobry,
wracam do mojego wcześniejszego tematu. Dzięki otrzymanym tutaj wskazówkom udało mi się przez ostatnie miesiące ustalić znacznie więcej informacji o Stanisławie Kulasie.
Stanisław Kulas, syn Mikołaja Kulasa i Marii Chamulki, urodził się 24.05.1911 r. w Dźwinogrodzie, parafia Buczacz.
Archiwum Państwowe we Wrocławiu, Oddział w Bolesławcu odnalazło jego akta osiedleńcze:
86/435/0/1/261 – KULAS STANISŁAW, syn Mikołaja, SIEKIERCZYN 90, 1947–1993.
W aktach znajduje się m.in. akt nadania gospodarstwa oraz decyzja dotycząca tego aktu. W uzasadnieniu decyzji Stanisław Kulas został określony jako „repatriant”.
Urząd Gminy Siekierczyn ustalił również na podstawie księgi meldunkowej, że Stanisław Kulas był zameldowany w Siekierczynie 90 od 28.12.1945 do 05.01.1974, a w rubryce „przynależność państwowa” wpisano „Polska”.
Następnie mieszkał w Łagowie nr 42. Urząd Gminy Zgorzelec potwierdził również, że posiadał dowód osobisty — mam numer tego dokumentu.
Poszukuję jednak nadal dokumentu, w którym byłaby wprost wpisana narodowość polska („narodowość: polska”), ponieważ taki dokument jest mi potrzebny do postępowania dotyczącego Karty Polaka.
Chciałbym więc zapytać osoby bardziej doświadczone w takich poszukiwaniach:
1. Czy w kopercie dowodowej Stanisława Kulasa mogą znajdować się ankiety lub wnioski o wydanie / wymianę dowodu osobistego z lat 50. lub 60., w których występuje rubryka „narodowość”? Czy warto poprosić urząd o udostępnienie całej koperty dowodowej, a nie tylko danych z rejestru?
2. Znalazłem również w zasobie Państwowego Urzędu Repatriacyjnego – Oddział Wojewódzki we Wrocławiu jednostkę:
82/345/0/1.2/438 – „Wykazy repatriantów i osiedleńców Oddz. Pow. w Lubaniu”, 1945–1946
oraz
82/345/0/1.2/439 – „Zestawienie rodzin osiedlonych w pow. Lubań”, 1947.
Czy ktoś miał do czynienia z tymi jednostkami i wie, czy takie wykazy zawierają rubrykę dotyczącą narodowości albo odwołania do indywidualnych kart / akt repatriacyjnych?
3. Czy są jeszcze inne zespoły archiwalne dotyczące repatriantów przybyłych w 1945 r. do powiatu lubańskiego, w których mogła być wpisywana narodowość a nie tylko obywatelstwo lub przynależność państwowa?
Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę, szczególnie dotyczącą kopert dowodowych, ankiet dowodowych oraz dokumentacji PUR z Lubania.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
wracam do mojego wcześniejszego tematu. Dzięki otrzymanym tutaj wskazówkom udało mi się przez ostatnie miesiące ustalić znacznie więcej informacji o Stanisławie Kulasie.
Stanisław Kulas, syn Mikołaja Kulasa i Marii Chamulki, urodził się 24.05.1911 r. w Dźwinogrodzie, parafia Buczacz.
Archiwum Państwowe we Wrocławiu, Oddział w Bolesławcu odnalazło jego akta osiedleńcze:
86/435/0/1/261 – KULAS STANISŁAW, syn Mikołaja, SIEKIERCZYN 90, 1947–1993.
W aktach znajduje się m.in. akt nadania gospodarstwa oraz decyzja dotycząca tego aktu. W uzasadnieniu decyzji Stanisław Kulas został określony jako „repatriant”.
Urząd Gminy Siekierczyn ustalił również na podstawie księgi meldunkowej, że Stanisław Kulas był zameldowany w Siekierczynie 90 od 28.12.1945 do 05.01.1974, a w rubryce „przynależność państwowa” wpisano „Polska”.
Następnie mieszkał w Łagowie nr 42. Urząd Gminy Zgorzelec potwierdził również, że posiadał dowód osobisty — mam numer tego dokumentu.
Poszukuję jednak nadal dokumentu, w którym byłaby wprost wpisana narodowość polska („narodowość: polska”), ponieważ taki dokument jest mi potrzebny do postępowania dotyczącego Karty Polaka.
Chciałbym więc zapytać osoby bardziej doświadczone w takich poszukiwaniach:
1. Czy w kopercie dowodowej Stanisława Kulasa mogą znajdować się ankiety lub wnioski o wydanie / wymianę dowodu osobistego z lat 50. lub 60., w których występuje rubryka „narodowość”? Czy warto poprosić urząd o udostępnienie całej koperty dowodowej, a nie tylko danych z rejestru?
2. Znalazłem również w zasobie Państwowego Urzędu Repatriacyjnego – Oddział Wojewódzki we Wrocławiu jednostkę:
82/345/0/1.2/438 – „Wykazy repatriantów i osiedleńców Oddz. Pow. w Lubaniu”, 1945–1946
oraz
82/345/0/1.2/439 – „Zestawienie rodzin osiedlonych w pow. Lubań”, 1947.
Czy ktoś miał do czynienia z tymi jednostkami i wie, czy takie wykazy zawierają rubrykę dotyczącą narodowości albo odwołania do indywidualnych kart / akt repatriacyjnych?
3. Czy są jeszcze inne zespoły archiwalne dotyczące repatriantów przybyłych w 1945 r. do powiatu lubańskiego, w których mogła być wpisywana narodowość a nie tylko obywatelstwo lub przynależność państwowa?
Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę, szczególnie dotyczącą kopert dowodowych, ankiet dowodowych oraz dokumentacji PUR z Lubania.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
- benyzet

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Re: Kulas (Lubuskie)
Witaj Mykoła. Nie jestem biegły w tym temacie, ale może Ci pomogą informacje, które Ci przekażę. W teczce z dokumentami repatriacyjnymi ( nadania gospodarstwa na " ziemiach odzyskanych"), nie będziesz miał rubryki ''Narodowość". Mam sfotografowaną całą teczkę mojego dziadka i jego brata ( archiwum państwowe w Legnicy) i takiej rubryki nie ma.
Teraz konkrety. Z WŁASNEGO DOŚWIADCZENIA ( dlaczego z dużej litery? ponieważ wiem o czym piszę
), dokładnie rubrykę " Narodowość " znajdziesz w :
po pierwsze
W " ANKIECIE", którą twój krewny wypełniał celem otrzymania dowodu osobistego
Pkt. 8 Narodowość - Polska
Pkt. 9 Obywatelstwo - Polskie
Ankietę taką mój dziadek wypełniał w 1952 roku w Biurze Dowodów Osobistych, w Urzędzie Powiatowym do którego należała jego wioska ( gmina Paszowice, dawne woj. Legnickie)
po drugie
ORZECZENIE KOMISJI POBOROWEJ - KARTA POBORU
pkt. 8 Język macierzysty - Polski
pkt. 9 Narodowość - Polska
Takie karty poboru np. z okręgu Stanisławów dla poborowych urodzonych w 1916 roku ( tak jak mój dziadek) dostępne na FamilySearch, mikrofilm 2420495. W wyszukiwarce na stronie FamilySearch wpisujesz " Military Records" i szukasz.
To chyba wszystko. Jakby co, służę pomocą. Pisz na PW.
Teraz konkrety. Z WŁASNEGO DOŚWIADCZENIA ( dlaczego z dużej litery? ponieważ wiem o czym piszę
po pierwsze
W " ANKIECIE", którą twój krewny wypełniał celem otrzymania dowodu osobistego
Pkt. 8 Narodowość - Polska
Pkt. 9 Obywatelstwo - Polskie
Ankietę taką mój dziadek wypełniał w 1952 roku w Biurze Dowodów Osobistych, w Urzędzie Powiatowym do którego należała jego wioska ( gmina Paszowice, dawne woj. Legnickie)
po drugie
ORZECZENIE KOMISJI POBOROWEJ - KARTA POBORU
pkt. 8 Język macierzysty - Polski
pkt. 9 Narodowość - Polska
Takie karty poboru np. z okręgu Stanisławów dla poborowych urodzonych w 1916 roku ( tak jak mój dziadek) dostępne na FamilySearch, mikrofilm 2420495. W wyszukiwarce na stronie FamilySearch wpisujesz " Military Records" i szukasz.
To chyba wszystko. Jakby co, służę pomocą. Pisz na PW.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.