Antonowo, Czynwa, Kramsk, Jelce - prośba o pomoc

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
KJKZ

Sympatyk

Antonowo, Czynwa, Kramsk, Jelce - prośba o pomoc

Post autor: KJKZ »

Witam
Mam problem z przypisaniem nazw miejscowości z odpisu poświadczenia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7fd ... 1babb.html, konkretnym miejscom na mapie.
Chodzi mi głównie o folwark Antonowo, gdzie urodził się mój Pradziadek Wincenty oraz wieś Czynwa (jeżeli dobrze odczytuję - ???), gdzie urodziła się moja Prababcia Paulina.
W innych dokumentach dotyczących tych osób występuje miejscowość urodzenia: Połock, więc podejrzewam, że w jego pobliżu należy szukać tych miejsc.
Kramsk i Jelce również stanowią dla mnie zagadkę.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Folwark Antonowo, Czynwa, Kramsk, Jelce - prośba o pomoc

Post autor: Łucja »

W Słowniku Geograficznym jest Antonowo w pow. polockim, ten Słownik do szukania miejscowości to podstawowa lektura:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... XV_cz.1/42
(nr 44)

Почтовые индексы по Антоново. Телефонный код +375 2136 ...
Антоново +375 2136 8-02136 - список почтовых отделений. ВИТЕБСКАЯ ОБЛАСТЬ
Толочинский район.
wszystkie miejscowości Antonowo (Białoruś):
http://zip.belpost.by/index/search?name ... A%E0%F2%FC

Tu jest chyba coś ciekawe, ale nie wiadomo czy to to Antonowo, bo coś "skacze" i się nie otwiera, przynajmniej na moim komputerze:
http://www.mytravel.by/byvshij-folvarok-antonovo/

Łucja
Ostatnio zmieniony ndz 26 gru 2010, 14:29 przez Łucja, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
KJKZ

Sympatyk

Dzięki bardzo za szybką reakcję.
Powinienem napisać wcześniej, że w Słowniku Geograficznym znalazłem już folwark Antonowo (chociaż nie byłem pewny, czy to ten właściwy). Natomiast link na stronę ciekawy - chociaż u mnie też strona nie działa tak jak powinna - będę drążył temat.
Byłoby miło gdyby ktoś podpowiedział co z pozostałymi miejscowościami, które wymieniłem.

Krzysztof
emdewu

Sympatyk

Post autor: emdewu »

Nie sadze by to była nazwa Kramsk. Jest tylko jeden Kramsk w polsce i leży w wielkopolsce - powiecie konińskim. Sam się tam urodziłem. Oprócz tego jest jeszcze gdzieś Nowe Kramsko - ale to nie wchodzi w gre. Mi to wygląda bardziej na jakiś: Krańsk lub Krainsk. Jest widoczna kropka nad jedna z liter

Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
KJKZ

Sympatyk

Dzięki za zainteresowanie tematem
Jestem w kropce bo o ile miejscowość Kramsk mimo tego, że jest położona daleko od Mołodeczna, to jednak istnieje.
Natomiast Krańsk, Krainsk czy inne próby odczytania nazwy nie przynoszą żadnych sensownych rozwiązań.To samo dotyczy miejscowości Jelce (których nigdzie nie znalazłem), czy Czyrna (jedyne rozwiązania to wieś w Małopolsce lub wieś na Śląsku).
Może ktoś ma jakieś inne sugestie lub wskazówki będę zobowiązany. :)

Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

A może ktoś w rodzinie ma jakieś pojęcie o zawodzie Wincentego, co mógł robić zawodowo, przecież te różne miejsca urodzenia dzieci wskazują najwyraźniej na jego migracje związane z pracą, był w wieku w którym się pracuje, była wojna, czy cokolwiek wiadomo na temat jego wykształcenia i możliwej pracy?

Jelce, to zwróć uwagę na Jelec w Rosji, byłam tam w 2009 r., na blogu opisałam tę wycieczkę, to było handlowe miasto, po rosyjsku mówi się "w Jelce".

Myślę, że jakiekolwiek pojęcie o zajęciu Wincentego mogłoby pomóc.

Łucja
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Witam
Miejscowość w zaznaczeniu to prawdopodobnie Czyżewo
Krzysztof
Awatar użytkownika
KJKZ

Sympatyk

Dzięki Łucjo i Krzysztofie za sugestie.
Może rzeczywiście zawód Wincentego wiele by wyjaśnił (że też nie zwróciłem sam na to uwagi :)). W chwili obecnej nic nie wiem na ten temat, ale będę szukał pod tym kątem.
Jelce w Rosji są dosyć daleko od Mołodeczna, zresztą tak samo jak ewentualne Czyżewo (nawet jak na dzisiejsze standardy to wielkie odległości), ale kto wie...
Swoją drogą Łucjo bardzo ciekawy blog - gratulacje!!!

Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
JoannaUrban

Sympatyk

Post autor: JoannaUrban »

Może Kraśne, miasteczko w gminie Kraśne w okręgu Mołodeczańskim, województwa Wileńskiego?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”