Inwentarz osobowy Volumina Legum - poszukuję
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witaj!
Bardzo się cieszę. Same Volumina są dostępne.
Chciałabym się dowiedzieć czy i w których tomach i na jakich stronach są wzmiankowane osoby noszące nazwisko:
Górecki (Gorecki)
Fournier (Furnier)
Schutter
Oczywiście jeśli to nie będzie nadużyciem.
Małgosia
Bardzo się cieszę. Same Volumina są dostępne.
Chciałabym się dowiedzieć czy i w których tomach i na jakich stronach są wzmiankowane osoby noszące nazwisko:
Górecki (Gorecki)
Fournier (Furnier)
Schutter
Oczywiście jeśli to nie będzie nadużyciem.
Małgosia
Jakbym i ja mogła przy okazji odnieść "korzyść" to bardzo proszę o zerknięcie jak z nazwiskiem:
Wierzycki
wiem, że jest w tomie 5 strona 423 zajrzałam, ale powinien być też w którymś z późniejszych tomów, niestety nie wiem w którym i na której stronie. Jakby więc można było to byłabym wdzięczna bo chcę sprawdzić województwo, ten pierwszy jest z krakowskiego (przy okazji dla Zetki może przeczyta - mnóstwo tam Otwinowskich).
Łucja
Wierzycki
wiem, że jest w tomie 5 strona 423 zajrzałam, ale powinien być też w którymś z późniejszych tomów, niestety nie wiem w którym i na której stronie. Jakby więc można było to byłabym wdzięczna bo chcę sprawdzić województwo, ten pierwszy jest z krakowskiego (przy okazji dla Zetki może przeczyta - mnóstwo tam Otwinowskich).
Łucja
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Re: Inwentarz osobowy Volumina Legum - poszukuję
Górecki (Gorecki)- I 173, 219, II 88, 303, III 18, 86, 131, 420, IV 103,333, V 428, 431, 437, 438, 439, 446, 447, VI 314, VIII 283, 323, 360, 361, 362, 383, 387, 388, 413, 419, 432, 434, 441, 452, 464, 476, IX 313,
Fournier -VII 149, (Furnier) - VII 374,
Schutter - VIII 209,
Wierzycki - V 423, VII 66,
Fournier -VII 149, (Furnier) - VII 374,
Schutter - VIII 209,
Wierzycki - V 423, VII 66,
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
Bardzo serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam,
Małgosia Górecka
Pozdrawiam,
Małgosia Górecka
-
Wielebnowski

Dzięki wielkie, już nawet sprawdziłam, wileńskie to drugie.
WieŻycki to w ogóle nie ma takiego nazwiska, jest Wyrzycki i Wyżycki jeszcze, ale nie wiem czy tam.
Łucja
WieŻycki to w ogóle nie ma takiego nazwiska, jest Wyrzycki i Wyżycki jeszcze, ale nie wiem czy tam.
Łucja
-
Wielebnowski

-
Jacek_Lesnik

-
Wielebnowski

-
Jacek_Lesnik

Zauważyłam Otwinowskich tam gdzie znalazłam Wierzyckiego (jednego), Otwinowskich wielu - tom V strona 423.zetka pisze:Łucjo właśnie zerknęłam tu i widzę Twój wpis o Otwinowskich - tylko nie wiem co mi to może dać ? czego można się dowiedzieć z tego spisu?
Krakowskie województwo, takie miało granice:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... kieIRP.png
Na Twoim miejscu bym sprawdziła czy w innych województwach też mieszkali (zostali odnotowani w Volumina Legum).
W Twoim przypadku poszukiwań Otwinowskich masz tak płytko odnalezione (koniec XIX w.), że założyłabym roboczę hipotezę, że głębsze korzenie będą jednak szlacheckie, i takie dane z Volumina Legum się mogą przydać jako ogólny pogląd na "glebę".
Widzę pewne podobieństwa między Twoimi Otwinowskimi i moimi Wierzyckimi, u mnie teraz najgłębszy ślad nazwiska to jest to Volumina Legum tom V rok 1697, krakowskie województwo.
A najgłębsze udowodnione ślady to ślub Pawła Wierzyckiego i Krystyny Hertel (niemieckie pochodzenie jak sądzę), który był ale nie wiadomo gdzie i kiedy. Czyli tak jak u Ciebie, że z Niemcami się zmieszali, moi wcześniej niż Twoi, ale nie wiesz czy Twoi nie byli zmieszani też wcześniej. W okolicach Częstochowy Niemcy byli, Częstochowa to było województwo krakowskie. Itd.
O Volumina Legum w Wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Volumina_Legum
tamże link do wersji cyfrowych:
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/results ... &eid=64550
A mapa wojewódzw w I RP jest w linku wyżej, jest tam na czerwono krakowskie i zarysy granic innych województw. Ponieważ to I RP i Volumina Legum jej dotyczy, to trzeba to każdorazowo do ówczesnych granic odnosić. I wyciągać wnioski.
Dużo bym dała żeby się dowiedzieć ten Jan Wierzycki 1697 w krakowskim to gdzie dokładnie było, ha, nie wiem, czy on mój też oczywiście nie wiem, ale jakaś informacja to jest.
Obejrzyj tak Otwinowskich, a może Cię coś oświeci.
Łucja