Miejsce śmierci

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

arnaw7

Sympatyk

Miejsce śmierci

Post autor: arnaw7 »

Witam,
Zwracam się do Państwa z pytaniem, w jaki sposób mogę ustalić miejsce zgonu pradziadka. Wiem kiedy sie urodził, wiem gdzie mieszkał, po czym opuścił miejsce zamieszkania i ślad po nim zaginął.
Pozdrawiam Filip
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Miejsce śmierci

Post autor: jakozak »

:-)
Witaj. Gdybym ja to wiedziała to nie prowadziłabym od kilku lat bezowocnych poszukiwań moich Podczaskich. Tu jest potrzebna praca detektywa. Powodzenia.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
zetka

Sympatyk
Adept

Miejsce śmierci

Post autor: zetka »

To właśnie sedno sprawy - poszukiwania. Od kilku lat szukam miejsca zgonu, narodzi i ślubu mojego prapradziadka :)

Filipie piszesz że wiesz kiedy dziadek się urodził ale nie piszesz czy wiesz gdzie i czy posiadasz jego akt urodzenia wiec podejrzewam że nie. Ale skoro wiesz gdzie mieszkał i skoro jesteś na świecie to pewnie dziadek się ożenił trzeba by dotrzeć do aktu ślubu.
Pozdrawiam
Żaneta
arnaw7

Sympatyk

Miejsce śmierci

Post autor: arnaw7 »

Ale jakie informacje odnośnie śmierci da mi akt ślubu.
zetka

Sympatyk
Adept

Miejsce śmierci

Post autor: zetka »

Piszesz tak ogólnie że właściwie nic nie wiadomo o tym czego już się dowiedziałeś w trakcie poszukiwań. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie - gdzie szukać miejsca śmierci. Dlatego złożyłam że być może zmarł tam gdzie sie ożenił i zamieszkał z rodzina.
Napisałeś że wiesz gdzie sie urodził i gdzie mieszkał a potem ze opuścił to miejsce i ślad po nim zaginał. czyli musiał się jeszcze ożenić i mieć rodzinę - poszłam tym tropem. Jeśli rozwiniesz temat być może więcej wątków można będzie podjąć.
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Miejsce śmierci

Post autor: ofski »

Witam
Akt ślubu to podstawowy dokument po zdobyciu którego uzyskałem informacje bardzo istotne do dalszych moich poszukiwań.
Przekonałem się o tym dopiero wtedy, jak zdobyłem pierwszy i jak do tej pory jedyny z tych ważnych i potrzebnych w tej całej układance dokumentów.
Bez niego błądziłem w pobliżu rodzinnych miejsc, ale niestety obok i bez cienia przypuszczeń, że mogło się tam właśnie coś wydarzyć.
Nie rezygnuj - znajdziesz.
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”