Victor Alvarez Ostrowski z Argentyny.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Babcia_Ela

Sympatyk

Post autor: Babcia_Ela »

Witam Wszystkich,
Nie wiem dlaczego akurat do mojej skrzynki na ,,genealogach,, napisal dzis Victor Alvarez Ostrowski ,nick lalo 1960 , proszac o pomoc w poszukiwaniach swojej rodziny Ostrowskich.Nie mam nic wspolnego z nazwiskiem Ostrowski ale skontaktowalam sie z nim oferujac swoja pomoc w miare skromnych swoich mozliwosci.
Okazuje sie ,ze Victor nie zna jezyka polskiego/napisalam ,ze moze pisac po angielsku/ i nie umie sie poruszac po tych naszych labiryntach.
Wiktor szuka swoich polskich korzeni i rodziny w Polsce.
Pisze ,ze jego dziadek PIOTR OSTROWSKI ,syn Michala i Marii ,urodzil sie
4 grudnia 1904 roku w Trembowli .W 1927 roku wyemigrowal do Argentyny. Przed emigracja prawdopodobnie dziadek mieszkal w Krakowie.
Victor napisal do USC w Warszawie /Archiwum Zabuzanskie/ z prosba o akt urodzenia dziadka.Sa tam akta Trembowli z tego roku.
Zatanczmy genealogiczne tango argentynskie z Victorem Alvarezem Ostrowskim!!! Pomozmy mu.
POzdrawiam.
Elzbieta Pat. :D
Awatar użytkownika
Babcia_Ela

Sympatyk

Post autor: Babcia_Ela »

Witam ,
Z dużą radością chcę poinformowac,ze Victor Alvarez z Argentyny odnalazł swoich krewnych /potomków braci swojego dziadka Piotra/ w Polsce i na Ukrainie !!!
W poszukiwania zaangażowało sie kilka osób z forum / m.in. Maria J. ,Ewa / nawzajem o sobie nie wiedząc.Poza tym jeszcze inne osoby.Ktoś znalazł w Archiwum Zabużańskim metrykalia Ostrowskich,zbudował ich drzewo.Najpierw trop prowadził do Świebodzina,jednak okazał się błedny.
Sprawa wydawała się beznadziejną,jednak udało sie znależc telefon do Księdza Proboszcza w parafii Trembowla,który to Ksiądz odnalazł rodzinę Ostrowskich we wsi k/Trembowli.Potem już poszło gładko.Rodzina ta podałą kontakty do Ostrowskich,którzy przesiedlili się po wojnie w okolice Wrocławia.
Wiktor jest bardzo szczęsliwy i wzruszony.Jego rodzina też .Kontaktują się już poprzez internet,wymieniają zdjęcia.Victor przyjeżdża do Polski w maju.Pojedzie też na Ukrainę.Od dawna marzył żeby odnalezc polskich krewnych.Powodem tego był jego ukochany ,polski dziadek Piotr,który zmarł gdy Victor miał 18 lat.Teraz Victor ma 47 lat i jak pisze ,,polską duszę,,. Warto było mu pomóc.
http://gen.genealogiapolska.pl/descend. ... erations=8
Pozdrawiam serdecznie.
Ela Pat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”