Nazwisko: Harla

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=11660&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
harli

Post autor: harli »

Moi przodkowie pochodzili z południa Polski, głównie z Podkarpacia. Podobno nazwisko Harla było pisane kiedyś przez „ch” Charla. Mój prapradziadek Józef miał żonę Apolonię i dzieci: Antoniego, Jana (1897-1992), Marię(?), Ludwikę (?) i Apolonię (?). Nie znam rodziców i rodzeństwa Józefa niestety.
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

W Jaśle jest nazwisko Charla i Harla ale to jest to samo.Najstarsze zapisy są z Sobniowa z 1793 roku.
Ostatnie zapisy urodzeń z roku 1844.Ostatni zgon z 1858 roku.Być moze któryś z nich przeniósł się do innej miejscowości.
Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
harli

Post autor: harli »

Dziękuję za informację Panie Mieczysławie :-) Wiem napewno, że Jan z rodziną żył w Kiełkowie nieopodal Mielca, o Józefie nie wiem niestety nic.
glodzik1

Post autor: glodzik1 »

Moją praprababką jest Zofia Harla ur.05.05.1856 r. w Kiełkowie - dom nr 34.
Ojciec Gasparus Harla, matka Barbara Nowak.
Pierwszy mąż Andrzej Kozioł ( 1842-1882) z nim miała dzieci: Floriana (po mężu Augustyn),Apolonia (po mężu Głodzik) i Józef.
Drugi mąż Jakub Chmielowski (1835-1895) z nim miała dzieci:Marianna,Franciszek,Stefania,Władysław,Jan i Weronika.
W 1906 roku Zofia wraz z Franciszkiem,Stefanią i Janem wyjechała do USA.W 1933 r. powróciła do Polski i zamieszkała w woj.tarnopolskim.Kolonia Zofiówka (blisko Trembowla).10 lutego 1940r.została deportowana na Sybir i tam zaginęła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”