Jak piszemy?

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam!
Panie Bronisławie dobrze Pan pisze 40, ale jak widać na przytoczonej stronie o znakach kodu ASCII, którą sam Pan podał (link nr. 1)- jest to w tzw. kodzie szesnastkowym (podstawa liczenia 16) czyli tzw. heksadecymalnym.
My zaś na codzień operujemy w kodzie decimal czyli dziesiętnym. Mantysy kodu dziesiętnego to 0..9, zaś szesnastkowego to: A B C D E F i liczby od 0-9. System heksadecymalny stosuje się podczas programowania i nie posługujemy się nim na codzień.
Jak Pan z klawiatury cyfrowej wystuka mantysy literowe, skoro tam sa same cyfry?
Nie zamierzam wchodzić z Panem w dalszy spór techniczny, ale nie wystuka Pan ani z lewym altem ani z prawym altem (jak pan podaje)znaku @ w podany przez Pana sposób. tj z liczbą 40.
Każdy użytkownik może sam to sprawdzić osobiście na własnej klawiaturze, którą ma przed sobą.
A co do strony kodowej to ja ją podałem, że jest w standarcie US 437 proszę zerknąć do góry.
Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że obaj mamy rację.
Pozdrawiam serdecznie.
PS. Diabeł rzeczywiście tkwi czasami w szczegółach, ale w istocie rzeczy, ani Panu ani mnie tak naprawdę nie chodziło o kod ASCII. Panu prawdopodobnie chodziło o atmosferę tamtych czasów, mnie natomiast o znak @ (określany jako małpa), zaś Pani Lidii, jak sama pisze o czystość i poprawność językową.
Z poważaniem. Jerzy :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”