Suraż, parafia Bożego Ciała

Wątki tworzone z pozycji Moduł Katalog Zasobów Metrykalnych > Dodaj Parafię ... ; pozycja „Nasze parafie” (Poszukuję w Parafii..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Ten wątek zawiera informacje na temat <A HREF="modules.php?op=modload&name=Katalog&file=index&req=details&pid=8304&ez=2 target=_top">tej parafii</A>
tadeusz_k

Sympatyk

Post autor: tadeusz_k »

Posiadm wiele informacji z parafii Suraż, które dotyczą wyłącznie mieszkańców Suraża.
rzeszotalski_andrzej

Sympatyk

Post autor: rzeszotalski_andrzej »

Witam. Czy może jest coś o Wawrzyńcu Hryniewickim? Pozdrawiam
tadeusz_k

Sympatyk

Jest dwóch Wawrzyńców
1 Wawrzyniec Hryniewicki ur. 1833r syn Ignacego i Katarzyny zd. Jarmoc
2 Wawrzyniec Hryniewicki ur. 1909r syn Jana i Emilii zd. Półtorak
rzeszotalski_andrzej

Sympatyk

Dziękuję bardzo, to będzie ten "młodszy" Hryniewicki. Czy mógłby Pan napisać mi wszystkich Hryniewickich i w miarę możliwości z dokładniejszymi datami? Z góry bardzo dziękuję
Awatar użytkownika
Grzegorz_Bączek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Grzegorz_Bączek »

Witam.
Czy w par. Suraż występuje nazwisko Rynkiewicz lub Łozowski?
Pozdrawiam.
Grzegorz Bączek
tadeusz_k

Sympatyk

W Surażu takie nazwiska nie występują
Pozdrawiam
Tadeusz K.
rzeszotalski_andrzej

Sympatyk

Rozumiem, że jest dużo Hryniewickich. W takim razie może są jakieś inne dzieci Jana H. i Emilii Półtorak?
tadeusz_k

Sympatyk

Proszę przeczytac moje wiadomości na Pana p.w.
pozdrawiam
rzeszotalski_andrzej

Sympatyk

Witam. Wysłałem Panu właśnie jeszcze raz p.w. o stopniu pokrewieństwa, które Pan prosił. Jeśli nie dotrze to proszę dać znać. Pozdrawiam
Szaciłowski_Marcin

Sympatyk

Post autor: Szaciłowski_Marcin »

Witam, proszę o informacje o nazwisku Ambrożyk. W XIX w. w metrykach byli pisani jako mieszczanie Suraża, chociaż mieszkali w Średzińskich. Czy posiada Pan wiedzę na temat przydomków nazwiska Srzedziński, według moich informacji Ambrożyk, Rafalik itp. był jednym z przydomków. Poszukuje także informacji na temat nazwiska bądź przezwy Szichuta/Szychuta i Towarzysz - występują w metrykach XIXw.
Polecam niedawno wydaną monografię parafii Suraż autorstwa Wiesława Wróbla - młodego historyka z Białegostoku.
pozdrawiam
Marcin Szaciłowski
tadeusz_k

Sympatyk

Panie Marcinie w parafii Suraż przy nazwisku Średziński występowały przydomki :Towarzysz,Szechuta, Ambrożyk, Baniuk ,Szpak.Szlachta która zamieszkiwała par.Suraż a nie wylegitymowała się przed zaborcą swoim pochodzeniem była przez jakiś czas 2połowy XIXw.zapisywana w księgach parafialnych jako mieszczanie.Nazwisko Ambrożyk według mnie pochodzi od przydomka Średzińskich.Pozdrawiam.
Szaciłowski_Marcin

Sympatyk

Post autor: Szaciłowski_Marcin »

Bardzo dziękuję, to potwierdziło moje domysły.

Czy mógłby Pan podzielić się ze mną źródłem tej informacji, które by potwierdziło określenie "mieszczanin" dotyczące niewylegitymowanych Srzedzińskich?? Ja w swoich bardzo pobieżnych notatkach wykonywanych przy okazji badań innej parafii mam zarówno Urodzonych Srzedzińskich Ambrożyków jak i Ambrożyków mieszczan suraskich. Faktem jest że mieszczanie są z drugiej połowy XIX w.
Bardzo mnie interesują Srzedzińcy z wszystkimi przydomkami, dlatego też chciałbym nawiązać kontakt z kimś, kto również zajmuje się badaniem tego nazwiska (chociażby jako bocznych odgałęzień swojej rodziny), żeby w przyszłości nie powielać dokonanych ustaleń. Może Pan się w jakimś stopniu tym zajmuje, lub też ktoś ze znajomych?

pozdrawiam
Marcin Szaciłowski
tadeusz_k

Sympatyk

Panie Marcinie źródłem informacji na temat niewylegitymowanych Średzińskich ze wsi Średzińskie a zapisywanych w księgach jako mieszczanie Surascy są moje przypuszczenia oparte na analizach ksiąg parafialnych 2 poł. XIX w. Dotyczy to nie tylko nazwiska Średziński ale też i innych pochodzenia szlacheckiego. Przydomki wszystkich osób zapisywałem w swoich notatkach. Z tym nazwiskiem nie jestem spokrewniony.
Pozdrawiam.
Kadej_Malgorzata

Sympatyk

Post autor: Kadej_Malgorzata »

Dobry Wieczór!
Jestem zainteresowania rodziną Jarmoc (Jarmocow, Jarmoczow). Czy oprócz cyt: " Wawrzyniec Hryniewicki ur. 1833r syn Ignacego i Katarzyny zd. Jarmoc " znajdą się może w Pańskich źródłach inne informacje ?
Pozdrawiam.
M.Kadej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Katalog Zasobów Metrykalnych - Nasze Parafie”