Suraż, parafia Bożego Ciała
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Ten wątek zawiera informacje na temat <A HREF="modules.php?op=modload&name=Katalog&file=index&req=details&pid=8304&ez=2 target=_top">tej parafii</A>
Posiadm wiele informacji z parafii Suraż, które dotyczą wyłącznie mieszkańców Suraża.
-
rzeszotalski_andrzej

-
rzeszotalski_andrzej

- Grzegorz_Bączek

- Kontakt:
-
rzeszotalski_andrzej

-
rzeszotalski_andrzej

-
Szaciłowski_Marcin

Witam, proszę o informacje o nazwisku Ambrożyk. W XIX w. w metrykach byli pisani jako mieszczanie Suraża, chociaż mieszkali w Średzińskich. Czy posiada Pan wiedzę na temat przydomków nazwiska Srzedziński, według moich informacji Ambrożyk, Rafalik itp. był jednym z przydomków. Poszukuje także informacji na temat nazwiska bądź przezwy Szichuta/Szychuta i Towarzysz - występują w metrykach XIXw.
Polecam niedawno wydaną monografię parafii Suraż autorstwa Wiesława Wróbla - młodego historyka z Białegostoku.
pozdrawiam
Marcin Szaciłowski
Polecam niedawno wydaną monografię parafii Suraż autorstwa Wiesława Wróbla - młodego historyka z Białegostoku.
pozdrawiam
Marcin Szaciłowski
Panie Marcinie w parafii Suraż przy nazwisku Średziński występowały przydomki :Towarzysz,Szechuta, Ambrożyk, Baniuk ,Szpak.Szlachta która zamieszkiwała par.Suraż a nie wylegitymowała się przed zaborcą swoim pochodzeniem była przez jakiś czas 2połowy XIXw.zapisywana w księgach parafialnych jako mieszczanie.Nazwisko Ambrożyk według mnie pochodzi od przydomka Średzińskich.Pozdrawiam.
-
Szaciłowski_Marcin

Bardzo dziękuję, to potwierdziło moje domysły.
Czy mógłby Pan podzielić się ze mną źródłem tej informacji, które by potwierdziło określenie "mieszczanin" dotyczące niewylegitymowanych Srzedzińskich?? Ja w swoich bardzo pobieżnych notatkach wykonywanych przy okazji badań innej parafii mam zarówno Urodzonych Srzedzińskich Ambrożyków jak i Ambrożyków mieszczan suraskich. Faktem jest że mieszczanie są z drugiej połowy XIX w.
Bardzo mnie interesują Srzedzińcy z wszystkimi przydomkami, dlatego też chciałbym nawiązać kontakt z kimś, kto również zajmuje się badaniem tego nazwiska (chociażby jako bocznych odgałęzień swojej rodziny), żeby w przyszłości nie powielać dokonanych ustaleń. Może Pan się w jakimś stopniu tym zajmuje, lub też ktoś ze znajomych?
pozdrawiam
Marcin Szaciłowski
Czy mógłby Pan podzielić się ze mną źródłem tej informacji, które by potwierdziło określenie "mieszczanin" dotyczące niewylegitymowanych Srzedzińskich?? Ja w swoich bardzo pobieżnych notatkach wykonywanych przy okazji badań innej parafii mam zarówno Urodzonych Srzedzińskich Ambrożyków jak i Ambrożyków mieszczan suraskich. Faktem jest że mieszczanie są z drugiej połowy XIX w.
Bardzo mnie interesują Srzedzińcy z wszystkimi przydomkami, dlatego też chciałbym nawiązać kontakt z kimś, kto również zajmuje się badaniem tego nazwiska (chociażby jako bocznych odgałęzień swojej rodziny), żeby w przyszłości nie powielać dokonanych ustaleń. Może Pan się w jakimś stopniu tym zajmuje, lub też ktoś ze znajomych?
pozdrawiam
Marcin Szaciłowski
Panie Marcinie źródłem informacji na temat niewylegitymowanych Średzińskich ze wsi Średzińskie a zapisywanych w księgach jako mieszczanie Surascy są moje przypuszczenia oparte na analizach ksiąg parafialnych 2 poł. XIX w. Dotyczy to nie tylko nazwiska Średziński ale też i innych pochodzenia szlacheckiego. Przydomki wszystkich osób zapisywałem w swoich notatkach. Z tym nazwiskiem nie jestem spokrewniony.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Kadej_Malgorzata