Bochnia i okolice

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

W zasadzie nie mam większego problemu z potomkami Sylwerego Miszke. Są braki, ale do wykrycia. Natomiast co wcześniej jest wielką zagadką (szczególnie, że siostra Sylwerego to moja pra pra pra babka). Czy jest pokrewieństwo z rodziną Mischke? Jeden z synów takie nazwisko ma na grobie, mimo, że w oficjalnych dokumentach (był dyplomatą) cały czas występuje jako Miszke. Rodzina Miszke z Małopolski i Galicji jest bardzo ciekawa. Są tam ludzie związani z kopalniami soli. adiutant gen. Sikorskiego, artysta muzyk itd.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Wracając jeszcze na chwilę do Sylwerego Miszke - jego krótka biografa została podana w Słowniku Biograficznym Wieliczan wydanym przez Muzeum Żup Krakowskich w Wieliczce. Na niej się oparłem operując datami. Natomiast "ilościowo" potomków opisała moja prababka. Do rozpracowania pozostaje brat Sylwerego.
Idąc za tropem informacji p. Tomasza - poszukałem trochę o Głowackich. Składając to z informacją od prababki, że teść Sylwerego był profesorem na Uniwersytecie w Graz natknąłem się na najprawdopodobniej jego syna Juliusza Głowackiego - uznanego w Austrii biologa.
Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
katnal

Sympatyk
Mistrz

Post autor: katnal »

Witam. Poszukuję informacji o miejscowościach Górka i Barczków. Czy możecie mi podpowiedziec gdzie szukać akt? Moja babcia urodziła się w 1918 w Górce a prababcia w 1876r w Barczkowie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Katarzyna Zakryś-Nalazek
Mączka_Wiesław

Sympatyk

Post autor: Mączka_Wiesław »

Witaj Katarzyno!
Barczków to parafia Ujście Solne. Wg informacji Mormonów zachowały się księgi metrykalne od 1728 roku. Natomiast Górka to parafia Szczurowa. Dokładniejsze informacje www.familysearch.org/eng/library/fhlcatalog. Pozdrawiam Wiesław.
Awatar użytkownika
katnal

Sympatyk
Mistrz

Post autor: katnal »

Bardzo dziękuję Wiesławie za pomoc ale "link jest uszkodzony" :(
Katarzyna Zakryś-Nalazek
dzida58

Parafia w Bochni i okolice

Post autor: dzida58 »

Stanisław Bobek ur. w Bochni
Poszukuję metryki urodzenia mojego pradziadka Stanisława Bobek , który urodził się w 1876 w Bochni , a stamtąd wyjechał do Tłumacza woj. Stanisławów. Słyszałem o licznej rodzinie w Bochni ,w której ojcem był szewcem i właścicielem sklepu obuwniczego.Nie wiem tylko czy to ta sama rodzina. Proszę o pomoc w poszukiwaniach. Zdziszek Sulikowski :?:
Ostatnio zmieniony śr 10 lis 2010, 22:39 przez dzida58, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Stanisław Bobek ur. w Bochni
Dzień dobry!
Więc jednak pojechałem do parafii Bochnia. Kościół w dole, parafia u góry góry. Miejsce piękne. Ludzie wspaniali. Siostry zakonne cudowne!!! Znalazłem, com szukał. Rok trwało, ale warto było jechać tam aż od morza.
Krzycho z Koszalina
mika_tomasz

Sympatyk

Post autor: mika_tomasz »

Witam
Przeszukałem 1876 rok dla Bochni i nie znalazłem Stanisława Bobka. Po południu poszukam w sąsiednich rocznikach.
Bochnia-Urbański, Tyll, Skowronek
Wietrzychowice-Mika, Tabor, Sarna, Krzciuk, Burzawa

Historia Wietrzychowic
https://sites.google.com/site/cmeto2009
Iron

Sympatyk

Post autor: Iron »

Witam

Poszukuje dwóch aktów z Bochnii.
akt urodzenia: Wincenty Bernacki/Biernacki - ok.1839 Bochnia - rodzice Sebastian i Katarzyna Pawłowska.
akt ślubu: przed 1839 Bochnia ślub zawarli: Sebastian Bernacki/Biernacki i Katarzyna Pawłowska.

Byłbym bardzo wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam
Paweł
kasiac90

Sympatyk

Post autor: kasiac90 »

Witam, proszę o sprawdzenie czy w wykazie znajdują się dane na temat Małgorzaty Zarobkiewicz z domu Mróz. Niestety, oprócz imienia i nazwiska, nie posiadam żadnych innych informacji.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Katarzyna
Iron

Sympatyk

Post autor: Iron »

Poszukuję i posiadam informacje o rodzinach Przewłockich, Bernackich i Gaik zamieszkujących Bochnię.

Pozdrawiam
Paweł
rjniwy

Sympatyk

Post autor: rjniwy »

Poszukuję wszelkich informacji o rodzinach Stasiak i Chyl z Bochni.
Pozdrawiam
roja
mika_tomasz

Sympatyk

Malarz i pisarz Ludwik Stasiak żył i mieszkał w Bochni. Jego przodków można wyprowadzić do XVIII wieku. Jego wnuczka Pani Olga Chyl kilka lat temu miała wykład o dziadku w bocheńskim muzeum. Nazwisko Chyl pojawia się w Bochni dopiero w 1913 roku.

Historia Wietrzychowic
ProkopJoanna

Post autor: ProkopJoanna »

Witam. Poszukuję informacji na temat Katarzyny Talarek( urodziła się w 1890 roku, miała siostrę bliźniaczkę-Jadwigę) oraz jej rodziny.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam
mika_tomasz

Sympatyk

Nie znalazłem w księdze chrztów Katarzyny Talarek. W tamtym czasie mieszkała w Bochni rodzina Talarków, ale nie mieli oni córek Katarzyny lub Jadwigi.

Historia Wietrzychowic
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”