Jaminy

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Jaminy

Post autor: Mierzejewski »

Pomocy! - parafia Jaminy
Witam serdecznie Czytelników tego forum
Zwracam się do was z prośbą o konkretną pomoc do osób które operują w okolicach Sztabina lub Augustowa.
Chodzi o wizytę na parafii w miejscowości Jaminy oddalonej od Augustowa o ok 30km lub od Sztabina ok. 6 km

Proszę o wykonanie zdjęcia aktu ślubu z parafii Jaminy. Akt ślubu dotyczy moich dziadków macierzystych z 11.11.1941 roku,
Władysławy Noruk z Jaziewa parafii Jaminy oraz Bolesława Orbika z Tajna Łanowego parafii Bargłów Kościelny.

Nie mogę obecnie sam się udać do tej miejscowości która lokalnych poszukiwaczy może zaskoczyć wieloma miejscami upamiętniającymi historię. Między innymi historią Rzeczpospolitej Sztabińskej, hrabiego Brzostowskiego z naprawdę pierwszą linią telegraficzną w Europie. Manufakturami innowacyjnymi na ówczesne czasy, hutą pracującą na potrzeby budowanego kanału augustowskiego, zabytkowym cmentarzem z wieloma żeliwnymi krzyżami oraz pięknym drewnianym kościółkiem z XVIII wieku na nim położonym.

Osoby zechcące mi pomóc w taki lub inny sposób proszę o kontakt na forum lub poprzez mego bloga.
Z góry dziękuję wszystkim.
Bagins

Sympatyk

Parafia Jaminy

Post autor: Bagins »

Tu jest dużo informacji o rodzinie Orbików oraz o terenach Bargłowa. Indesky, opisy, zdjęcia:
http://www.orbikfamily.com/

i jeszcze jedna rodzina z tych okolic - Prawdzik:
http://www.dziemiela.com/prawdzik/

Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Parafia Jaminy

Post autor: Mierzejewski »

Tak wiem. Dziękuję. Jay Orbik jest moim odległym kuzynem. Sam także wspomagam jego poszukiwania. Obecnie zbieram tzw. "twarde dowody" nasze powinowactwa czyli akta metrykalne. Stąd moja prośba.
Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”