Imię i nazwisko: Idzik
Onufrey Idzik b. 1850 zonaty Katarzyna Tuzow
Rzymskokatolicki
Mieszkała w: Lwów, Libiążu
Dzieci: John B. 28 lipca 1871 w Libiążu
Josef b. 1879 we Lwowie
John Idzik żonaty Maria Szaflarska. Żyli w Czarnym Dunajcu.
Dzieci: Stanisław B. 23 maja 1904 Czarny Dunajec
Katarzyna B. 30 lipca 1908 Czarny Dunajec
Mary b. 4 grudnia 1910 Czarny Dunajec
Czy możesz mi pomóc? Dziękuję.
Katarzyna Idzik
cathybelch@aol.com
USA
Idzik
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Idzik
Idzik
Lwów, Libiążu, Czarny Dunajec
Rzymskokatolicki
Onufrego Idzik urodzony około 1850 roku poślubił Katarzynę Tuzow. Dwóch znanych dzieci. John urodził się 28 lipca 1871 w Libiążu. Josef ur. 1879 we Lwowie.
Syn Jan Idzik, żona Maria Szaflarska. Żyli w Czarnym Dunajcu. Ich dzieci urodzone w Czarnym Dunajcu są:
Stanley ur. 23 maja 1904
Katarzyna ur. 30 lipca 1908
Mary ur. 04 grudnia 1910
Mam nadzieję, proszę mi pomóc. Dziękuję!
Mogę pomóc ludziom z USA records@ancestry.com
Cathy Idzik
USA
cathybelch@aol.com
Lwów, Libiążu, Czarny Dunajec
Rzymskokatolicki
Onufrego Idzik urodzony około 1850 roku poślubił Katarzynę Tuzow. Dwóch znanych dzieci. John urodził się 28 lipca 1871 w Libiążu. Josef ur. 1879 we Lwowie.
Syn Jan Idzik, żona Maria Szaflarska. Żyli w Czarnym Dunajcu. Ich dzieci urodzone w Czarnym Dunajcu są:
Stanley ur. 23 maja 1904
Katarzyna ur. 30 lipca 1908
Mary ur. 04 grudnia 1910
Mam nadzieję, proszę mi pomóc. Dziękuję!
Mogę pomóc ludziom z USA records@ancestry.com
Cathy Idzik
USA
cathybelch@aol.com
- Ewa_Szczodruch

Witam
Służę etymologią nazwiska:
Idzik 1224 - od imienia Idzi, to zaś stanowi polską wersję imienia łacińskiego Aegidius. Do języka łacińskiego przeszło z języka greckiego, Aigidios, od agis, agidos ‘tarcza dębowa’. W Polsce imię znane od XII wieku. Formy na Id- mogły być także tworzone od imienia Ida, genetycznie germańskiego.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Służę etymologią nazwiska:
Idzik 1224 - od imienia Idzi, to zaś stanowi polską wersję imienia łacińskiego Aegidius. Do języka łacińskiego przeszło z języka greckiego, Aigidios, od agis, agidos ‘tarcza dębowa’. W Polsce imię znane od XII wieku. Formy na Id- mogły być także tworzone od imienia Ida, genetycznie germańskiego.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch