Witam!
Raz na jakiś czas otrzymuję wiadomości o księgach, które nie tylko wartoby opublikować, ale posiadające ważną cechę:) Takie, których kopie możnaby opublikować.
O ile większość z tych informacji jest "słyszałem" "a może ..." to zdarzają się bardzo konkretne propozycje:
rozmawiałem z proboszczem parafii X, księgi są z XVIII, oporów przed publikacją nie ma/jest wstępna zgoda, szacuję że zajmie to X godzin
mogę wspomóc/zapewnić dojazd/kontak/umowę/część sfinansować/część zindeksować etc
potrzebuję - fotografa/umowy/pomocy przy sfinansowaniu wyjazdu/wsparcie technicznego/obróbki zdjęć do publikacji etc
nie są to "tony maili" ale się zdarzają.
Z drugiej strony czasem bywa tak, że ktoś kto nie może podjąć się fotografowania w "dużym projekcie" - wykonania nastu czy -dziesięciu tysiecy zdjęć mógłby zrobić (po przeszkoleniu?) tysiąc-dwa poświęcając na to jedną sobotęm, czy inny dzień tygodnia
bo będzie miał bliżej, bo na większe zużycie sprzętu nie może sobie pozwolić,etc
Może udałoby się stworzyć platformę do wymiany informacji na ten temat -dostęp dla większej ilości osób zwiększy szansę na realizację.
Apeluje jednak o pewną odpowiedzialność, tj zgłaszanie zasobów PO ustaleniach z dysponentem materiałów praw do publikacji. W tym wątku chodzi o zasoby do digitalizacji z jednoczesną publikacją
Może być i tak, że z osób które czasem podzielą się taką informacją z osobą, której ufają niewielu zdecyduje się na wpis publiczny
to potrzeba będzie koordynatora/organizatora.
pozdrawiam i zachęcam:)
metrykalia - do publikacji: pomogę w uzyskaniu zgody, etc
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Sroczyński_Włodzimierz

metrykalia - do publikacji: pomogę w uzyskaniu zgody, etc
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Kaczmarek_Aneta

metrykalia - do publikacji: pomoge w uzyskaniu zgody, etc
Super inicjatywa - szansa dla metryk, ktorych brak w archiwach panstwowych, a ktore znajdziemy na parafiach ...
Popytam w swoich
A.
Popytam w swoich
A.