Poświętne, Podlaskie -Szukam ksiąg metrykalnych z parafi
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Poświętne, Podlaskie -Szukam ksiąg metrykalnych z parafi
Witam serdecznie
Szukam ksiąg metrykalnych z parafi Poświętne .Nie mogę znależć ,czyżby nic się nie zachowało?
POŚWIĘTNE - par. pw. Przemienienia Pańskiego
Pozdrawiam
Szukam ksiąg metrykalnych z parafi Poświętne .Nie mogę znależć ,czyżby nic się nie zachowało?
POŚWIĘTNE - par. pw. Przemienienia Pańskiego
Pozdrawiam
Poświętne
Czy chodzi o Poświętne k.Inowłodza?Tam jest wszystko,ale ksiądz nic nie chce udostępnić.Są bardzo stare metryki, wsystko sie zachowało od początku istnienia kościola, czyli kilkaset lat
- Feltynowska_Grażyna

Poświętne
Witam,
W poszukiwaniu Akt z parafii Poświętne zaliczyłam nieudaną wycieczkę do AP w Białymstoku.
W Informatorze o Zasobie Archiwum Państwowego (2008) dostępnym w dziale pobierania plików na stronie
http://www.bialystok.ap.gov.pl/index1.html
w rozdziale XV na str. 283 "Mikrofilmy ksiąg metrykalnych przechowywanych w archiwach kościelnych"
odnalazłam pozycję:
Parafia Rzymskokatolicka w Poświętnem 1657-1882,
zaś w rozdziale IV "Akta Stanu Cywilnego" na str. 156 znalazłam:
872. Akta Stanu Cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Poświętnem, nr 1524; 1888-1905, niezmikrofilmowane.
Przed udaniem się w podróż upewniłam się, czy dostępny jest czytnik oraz czy dostępne jest w tym momencie to, co odnalazłam w nowym informatorze i potwierdzenie otrzymałam. Na miejscu okazało się niestety, że owszem, wszystko jest, ale to Winna Poświętna, nie Poświętne.
Jak widzę po pół roku, w treści informatora (przynajmniej w jego wersji elektronicznej) nic się nie zmieniło, zatem postanowiłam opisać tu moją przygodę w poszukiwaniu metryk Poświętnego.
pozdrawiam serdecznie
W poszukiwaniu Akt z parafii Poświętne zaliczyłam nieudaną wycieczkę do AP w Białymstoku.
W Informatorze o Zasobie Archiwum Państwowego (2008) dostępnym w dziale pobierania plików na stronie
http://www.bialystok.ap.gov.pl/index1.html
w rozdziale XV na str. 283 "Mikrofilmy ksiąg metrykalnych przechowywanych w archiwach kościelnych"
odnalazłam pozycję:
Parafia Rzymskokatolicka w Poświętnem 1657-1882,
zaś w rozdziale IV "Akta Stanu Cywilnego" na str. 156 znalazłam:
872. Akta Stanu Cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Poświętnem, nr 1524; 1888-1905, niezmikrofilmowane.
Przed udaniem się w podróż upewniłam się, czy dostępny jest czytnik oraz czy dostępne jest w tym momencie to, co odnalazłam w nowym informatorze i potwierdzenie otrzymałam. Na miejscu okazało się niestety, że owszem, wszystko jest, ale to Winna Poświętna, nie Poświętne.
Jak widzę po pół roku, w treści informatora (przynajmniej w jego wersji elektronicznej) nic się nie zmieniło, zatem postanowiłam opisać tu moją przygodę w poszukiwaniu metryk Poświętnego.
pozdrawiam serdecznie
- Feltynowska_Grażyna

Poświętne
Na stronie p. Jamiołkowskiego znalazłam informację, że księgi z Poświętnego zachowały się tylko od 1820 r.
Przypuszczam, że znajdują się one albo w parafii, albo w Archiwum Diecezjalnym w Łomży. Mnie interesował dość krótki okres, ostatnie kilkanaście lat dziewiętnastego wieku, bo rodzina moich przodków mieszkała tam właśnie wtedy.
pozdrawiam serdecznie
Przypuszczam, że znajdują się one albo w parafii, albo w Archiwum Diecezjalnym w Łomży. Mnie interesował dość krótki okres, ostatnie kilkanaście lat dziewiętnastego wieku, bo rodzina moich przodków mieszkała tam właśnie wtedy.
pozdrawiam serdecznie
- andrzej_debno

Re: Poświętne
Co zrobić w sytuacji, gdy nie zachowały się księgi parafialne? Czy istnieją imienne wykazy, np. księgi ludności, materiały ze spisów? Moja rodzina przemieszczała się w obrębie parafii Jabłoń Kościelna, Piekuty, Dąbrowa Wielka.Feltynowska_Grażyna pisze:Na stronie p. Jamiołkowskiego znalazłam informację, że księgi z Poświętnego zachowały się tylko od 1820 r.
pozdrawiam serdecznie