Tabele likwidacyjne
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Tabele likwidacyjne
Witam,
w AP Lublin chciałabym zamówić wersje cyfrową tabeli likwidacyjnej i rejestru pomiarowego ze wsi moich przodków. Koszt jest dość wysoki. Może ktoś z forumowiczów orientuje się jakich informacji mogę się spodziewać z takich tabel.
Pozdrawiam
Jola
w AP Lublin chciałabym zamówić wersje cyfrową tabeli likwidacyjnej i rejestru pomiarowego ze wsi moich przodków. Koszt jest dość wysoki. Może ktoś z forumowiczów orientuje się jakich informacji mogę się spodziewać z takich tabel.
Pozdrawiam
Jola
- Szczerbiński

tabele likwidacyjne
Witam Pani Jolu!
Proszę zerknąć na tę stronę: http://www.genepedia.pl/index.php?title ... kwidacyjne
Pozdrawiam. Jerzy Adam Szczerbiński
Proszę zerknąć na tę stronę: http://www.genepedia.pl/index.php?title ... kwidacyjne
Pozdrawiam. Jerzy Adam Szczerbiński
-
Jawoszek_Elzbieta

tabele likwidacyjne
Archiwum Państwowe w Lublinie uprzejmie informuje, że może podjąć się poszukiwań osób we wskazanych przez Panią tabelach likwidacyjnych. Jednakże informujemy, że poszukiwania prowadzone przez pracowników Archiwum są odpłatne, zgodnie z cennikiem określonym w zarządzeniu Dyrektora Archiwum nr 2/2011 z dnia 21 stycznia 2011 r. Opłata za każde rozpoczęte 1 godziny poszukiwań wynosi 30 PLN. Rozpoczęcie poszukiwań następuje po wpłaceniu na konto Archiwum w NBP O/O Lublin 53 1010 1339 0004 7522 3100 0000, zaliczki w wysokości 60 PLN (równowartość pierwszej godziny poszukiwań), która jest odliczana od ogólnego kosztu kwerendy, jednak nie podlega zwrotowi w wypadku negatywnego wyniku poszukiwań. Szczegółowy cennik znajduje się w Biuletynie Informacji Publicznej Archiwum Państwowego w Lublinie www.bip.ap.gov.pl/lublin, zaś jego skrócona wersja zamieszczona jest na stronie Archiwum Państwowego w Lublinie www.lublin.ap.gov.pl).
Natomiast koszt wykonania kopii cyfrowych 21 stron z tabeli likwidacyjnej i rejestru pomiarowego wsi Binduga, oraz 19 stron z tabeli likwidacyjnej i rejestru pomiarowego wsi Klimczyce wynosi 240 zł. Z uwagi na zamówienie przekraczające 10 MB skany są zapisywane na płycie CD-R lub DVD-R, jej koszt – 2 zł.
Taniej wychodzi szukanie samemu
jednak z Gdyni do Lublina to trochę daleko ....
Jola
Natomiast koszt wykonania kopii cyfrowych 21 stron z tabeli likwidacyjnej i rejestru pomiarowego wsi Binduga, oraz 19 stron z tabeli likwidacyjnej i rejestru pomiarowego wsi Klimczyce wynosi 240 zł. Z uwagi na zamówienie przekraczające 10 MB skany są zapisywane na płycie CD-R lub DVD-R, jej koszt – 2 zł.
Taniej wychodzi szukanie samemu
Jola
-
Jawoszek_Elzbieta

Re: tabele likwidacyjne
Dziękuję Jolu za odpowiedź
Pozdrawiam
Elżbieta
Tak sobie kiedyś usiadłam i przeliczyłam, co by mi się bardziej opłacało. Wyjazd do Lublina i do Siedlec (całe szczęście, że mam trochę bliżej niż Ty, ale też daleko), jakiś hotel. Musiałabym w każdym mieście spędzić nie jeden ale 2, 3 dni. Archiwa pracują krótko, kwestia zamówienia, poczekania, przejrzenia. A jak przejrzałam zawartość archiwów, to jest tam kilka zbiorów (poza metrykami i tabelami likwidacyjnymi), do których warto zajrzeć. Więc to wszystko czasochłonne a tym samym kosztowne. Stąd moje pytanie do Ciebie.Jol_Kla pisze:
Taniej wychodzi szukanie samemujednak z Gdyni do Lublina to trochę daleko ....
Jola
Pozdrawiam
Elżbieta
Też robiłam takie wyliczenia
Elu. Pewnie zdecyduje sie na zamówienie tych materialow
, mimo wszystko, to jednak koszt wyjazdu ( Lublin, Siedlce ) i pobytu jest jeszcze wiekszy.
Jola
Jola
To chyba najdroższe archiwum w Polsce. Pierwszy raz widzę, żeby rozgraniczać cenę skanowania od wieku dokumentu.
Dokumenty do 1800 roku - 15 zł za stronę !!!- ze specjalnie zawyżonym minimalnym rozmiarem do A3, żeby nie zaniżać ceny za A4.
Dokumenty po 1800 roku - 6 zł za stronę - tak samo specjalnie zawyżony minimalny rozmiar do A3.
W więksozści AP cena za skan do wielkości A4 jest około 2 do 4 zł.
Pozdrawiam
Artur
Dokumenty do 1800 roku - 15 zł za stronę !!!- ze specjalnie zawyżonym minimalnym rozmiarem do A3, żeby nie zaniżać ceny za A4.
Dokumenty po 1800 roku - 6 zł za stronę - tak samo specjalnie zawyżony minimalny rozmiar do A3.
W więksozści AP cena za skan do wielkości A4 jest około 2 do 4 zł.
Pozdrawiam
Artur
-
Agnieszka_Szumska

Czy ktoś może zna odpowiedź na pytanie, gdzie można znaleźć tabele likwidacyjne wsi Bródno Nr 40. (Pelcowizna w Warszawie).
Pozdrawiam
Małgorzata
Pozdrawiam
Małgorzata
-
Piórkowska_Ewa

- Podziękował: 1 time
gdzie szukać tabel likwidacyjnych
Czy ktoś może wie gdzie szukać tabel likwidacyjnych sporządzonych po carskim ukazie z 1864, interesuje mnie teren gminy Bolimów powiat Łowicz?
Witam
Mógłbym się dowiedzieć co to takiego są tabele likwidacyjne?
Mógłbym się dowiedzieć co to takiego są tabele likwidacyjne?
Szukane przeze mnie nazwiska: Janczewski, Zawalich, Lenkiewicz, Kowalczyk, Choromański, Kacprzyński, Kalapeta, Mierzejewski, Mianowski, Dobkowski, Woroniecki, Bednarz, Zyskowski, Kurpiewski, Łukasiewicz, Szyszkowski, Modzelewski, Świerz, Sawicki, Sobolews
Tabele sporządzane w Królestwie Polskim w wyniku ukazu carskiego o uwłaszczeniu chłopów na gruntach, które użytkowali. Miały postać tabel zawierających imię i nazwisko gospodarza areał gruntów, na których został uwłaszczony (z uwzględnieniem rodzajów gruntów łąka ogród pole orne itp.) oraz związany z uwłaszczeniem podatek jaki od tej pory miał płacić. Z tego podatku miano rekompensować dotychczasowym właścicielom gruntów ich utratę. Sporządzano je osobno dla każdej wsi. Tabele likwidacyjne dotyczyły gruntów prywatnych (szlacheckich) natomiast tabele nadawcze gruntów państwowych.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.