Refleksje absolwenta szkoły podstawowej wierszem pisane

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Refleksje absolwenta szkoły podstawowej wierszem pisane

Post autor: Młochowski_Jacek »

Po ósmych urodzinach GenPolu oprócz wspomnień ciekawych rozmów pozostał mi tomik wierszy Staszka Pieniążka, który przy tej okazji nabyłem.
Dzisiaj kolejny raz zajrzałem do „Refleksji absolwenta szkoły podstawowej wierszem pisanych”. Zastanawiam się czemu lubię do nich zaglądać i nie będę odkrywczy jeśli stwierdzę że to z powodu poruszanej tematyki. Uprawianie genealogii uwrażliwia człowieka na jego związki z przeszłością i powoduje, że tego rodzaju rozważania są mu szczególnie bliskie. Chyba odczuwamy podobnie, bo czytając odkrywamy, że to co autor chce powiedzieć poprzez jakiś rodzaj rezonansu porusza struny naszej duszy. Autor pisze o sobie i swoich odczuciach a jakby pisał o nas. Te opowieści są dla nas prawdziwe, lapidarnie proste, czasem patetyczne ale też i magiczne zarazem. Wyrażają więcej niż można by wyczytać z samych tylko słów. Czytam dwukrotnie tę samą strofę i za każdym razem inaczej ją odbieram. Bo nie chodzi o dosłownie wyrażoną treść zdania które jest tylko kluczem, ale o wsłuchanie się w emocje, pragnienia i tęsknoty, które owo zdanie otwiera w naszej duszy. Poezja pozwala dotrzeć do jej zakamarków. To co w niej odkrywam jest moje i bardzo osobiste. Jest jednocześnie w 100% prawdziwe bo inne być nie może. I pewnie każdy z nas odkryje coś innego we własnym wnętrzu ale żeby w nie wejrzeć potrzebne są do tego klucze. Staszkowe refleksje dobrze pełnią taką rolę.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Łaptaszynska_Iwona

Sympatyk
Adept

Post autor: Łaptaszynska_Iwona »

Staszek Pieniązek i jego tomik poezji - utwory głównie o charakterze genealogicznym.Na mnie wywarły mocne wrażenie.Refleksje autora zmuszają czytelnika do zastanowienia się nad wieloma, zdawałoby się błachymi sprawami.
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Na ewentualne pytanie jak to wygląda i gdzie to można zdobyć już odpowiadam: informacja będzie dziś umieszczona w galerii Ga.Art, jak tylko załaduję podam link po południu. Myślę, że wielu będzie chciało mieć ten niezwykły tomik - i to z dedykacją autora! :)

A tak generalnie - to ja uznaję ten tomik za bardzo wartościowy, jako przykład niezwyłej twórczości osobistej - tę odróżniam od komercyjnej, tworzonej głównie "pod rynek i modę" i wynikającej głównie z narcyzmu twórcy. U Staszka widać wzruszjącą chęć podzielenia się z innym jego odczuciami i przeżyciami związanymi z poszukiwaniem historii rodziny, dawnej przeszłości co wyrzeźbiła nas takimi jakimi jesteśmy (nie mówiąc już o wieloletniej pomocy Staszka innym w genealogii). Trafił mnie tym w dziesiątkę, bo dla takiej osobistej twórczości została stworzona webgaleria Ga.Art: http://www.narodowa.pl/ga_art/recepcja.htm - niestety ze zgłaszaniem pupa blada i jest mało "eksponatów" - ludzie po cichu coś tam sobie w domu tworzą i chyba wstydzą się to publikować. Jeszcze nie ma w narodzie młodego kapitalizmu tworzenia swojej osobistej sztuki i potrzeby dzielenia się z innymi - a szkoda. Ale będę cierpliwy w oczekiwaniu na kolejne eksponaty do galerii.

Tak więc za kilka godzin podam dokładny link do info jak to wygląda i jak to zdobyć!
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”