Kwarcińscy a siostry Krasińskie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Marek_Kwarciński

Członek PTG

Post autor: Marek_Kwarciński »

Szanowni Genealodzy!
Zwracam się z bardzo uprzejmą prośbą o pomoc w rozwikłaniu zagadki rodzinnej. Jeden z moich przodków Gerard Kwarciński (ur. 1855 Słupia Nadbrzeżna – zm. 1907 Momina) w latach 1893 - 1899 był felczerem w Opatowie. Ustalone wg Pamiątkowych Ksiąg Radomskiej Guberni z tych lat. W pewnym okresie czasu prawdopodobnie pracował w Odlewni Żeliwa w Stąporkowie – brak danych na ten temat. Żoną była Marianna z Pikulskich. Po zawarciu związku małżeńskiego prawdopodobnie mieszkali w Jędrzejowie. W 1903 roku prawdopodobnie mieszkali w Warszawie - świadczy o tym treść aktu urodzenia Zofii Stanisławy Paliszewskiej z 1903 roku [Warszawa, par. W.Świętych akt 1102]. „Rodzicami chrzestnymi noworodka byli Gerard Kwarciński urzędnik i Maria Kwarcińska”.
Według ustnych przekazów w rodzinie małżeństwo Marianny i Gerarda było bezdzietne. Ale prawdopodobnie wychowywali dwie dziewczynki (nie wiem czy adoptowane?) o nazwisku Krasińska. Faktu tego przez wiele lat nie udało mi się potwierdzić. Ostatnio jeden z kuzynów nadesłał mi posiadane wśród rodzinnych pamiątek zdjęcie. Niestety nic o nim nie wie. Uwagę jego zwróciło tylko moje nazwisko.
Zdjęcie przedstawią Gerarda Kwarcińskiego z żoną Marianną z Pikulskich i stojące cztery osoby: dwie kobiety i dwóch mężczyzn.
http://i1096.photobucket.com/albums/g32 ... i/kras.jpg
http://i1096.photobucket.com/albums/g32 ... /Kras2.jpg
Zdjęcie jak widać jest zniszczone i pogniecione, ale dla mnie jest bardzo cenne. Nie wiem niestety kiedy i gdzie zostało wykonane. Najciekawsze jednak jest odwrocie zdjęcia. Widnieją tu trzy dopiski. Pierwszy głosi - „Doktór Wuj Gerard Kwarciński zmarł 27 września 1907 r. Umarł nagle w Mominie i tam pochowany przez Ks. Proboszcza Czernikiewicza był u Nowackich organistów”. Ten dopisek potrafię wyjaśnić dzięki ustnym przekazom rodzinnym. Gerard Kwarciński był prawdopodobnie felczerem/lekarzem z prawdziwego zdarzenia. Udzielał porad za darmo, rozdawał leki i materiały opatrunkowe a nawet często biedniejszym pacjentom dawał pieniądze. W efekcie żona wygoniła go z domu. Zamieszkał wtedy w miejscowości Momina k/Kielc u rodziny organisty Nowackiego. W chwili śmierci nie miał nawet butów w których można go pochować – przekazy rodzinne.
Drugi dopisek – „z Pikulskich Ciocia Maria Kwarcińska pochowana w Klimontowie w grobie rodzinnym Pikulskich zmarła 11 września 1943 r”. Po rozstaniu z mężem Maria prawdopodobnie zamieszkała w Klimontowie i prowadziła sklep - brak jakichkolwiek danych na ten temat.
Najciekawszy jest jednak dopisek trzeci. Głosi on – „Gienia i Fela są to p. Krasińskie siostrzenice Wuja z mężami”. Zdziwiły mnie użyte nazwy ciocia, wuj i siostrzenice. Według posiadanych przeze mnie wiadomości Gerard miał jedną siostrę o imieniu Józefa i jej potomstwo jest mi dobrze znane. To właśnie wymienieni na początku Paliszewscy.
Poszukując potomków pań Krasińskich (a zakładam, że jest to nazwisko po mężu, - czyli wyszły za mąż za braci?) nawiązałem kontakt z wieloma osobami o tym nazwisku. Niestety bez rezultatu.
Pomóżcie! Jak to rozwiązać?
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź
Pozdrawiam serdecznie
Marek Kwarciński
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Potrzebuję pomocy

Post autor: michalina180 »

Marku
Po przeczytaniu Twojej historii ja założyłabym że siostry nazwisko Krasiński miały jako nazwisko panieńskie ,
a nie jest to nazwisko po mężach. Ja próbowałabym szukać ślubów Genowefy Krasińskiej i Felicji Krasińskiej w parafii w której
mieszkały z państwem Kwarcińskimi
Pozdrawiam
Michalina
Awatar użytkownika
Marek_Kwarciński

Członek PTG

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Niestety nie dysponuję żadnymi innymi danymi poza przedstawionymi w moim poście. Nie znam parafii w której mieszkali Gerard i Maria Kwarcińscy poza Opatowem. W parafii Opatów w której mieszkali w latach 1893-99 nie odnalazłem ślubów pań Krasińskich. W Warszawie tez na razie nie. Ale może kiedyś...
Serdecznie pozdrawiam
Marek Kwarciński
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 6 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam

ciekawa rodzinna historia :-)
Co ja bym zrobila ?
Sprobowalabym dotrzec do:
- aktow zgonow Gerarda i Marii
- aktu slubu w.w.
- spisow ludnosci z Opatowa, Klimontowa, Jedrzejowa i Mominy
- nadal nie odpuszczalabym Warszawy ;-)

Takie szeroko zakrojone kwerendy czasem przynosza niespodzianki :-)

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Marek_Kwarciński

Członek PTG

Potrzebuję pomocy

Bardzo dziękuję za podpowiedź.
Nie dysponuję aktami zgonów, może na którymś będzie jakiś ciekawy dopisek. Nie wiem kiedy i gdzie brali ślub. Spisy ludności Opatowa sprawdziłem - występuje tylko Gerard Kwarciński wraz z żoną.
Chyba tej Warszawy nie odpuszczę.
Zresztą pójdę za Twoją Aneto radą. Sprawdzę spisy Klimontowa, Jędrzejowa i Mominy. I może zdobędę akty zgonów - jak się uda.
Pozdrawiam
Marek Kwarciński :)
Sawicki_Julian

Sympatyk

Potrzebuję pomocy

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Pana Marka ; w moim drzewku jest moją prababką Teofila Pikulska ur. w 1819 r. w Nasławicach parafia Goźlice ( sąsiednia Klimontowa) i wiem ze miała brata , był zarządcą w Jurkowicach parafia Olbierzowice i byli w latach 1800 Pikulscy właściciele majątku Łukawica powiat Staszów . Kto wie czy ta Maria nie była córką tego zarządcy bo ta na twym zdjęciu jest podobna także do mojej rodziny . Moim zdaniem na tym zdjęciu z około roku 1900 bo Gerard wygląda na 45 lat są te dwie wychowanice z meżami , a piszą wujek i ciocia umownie bo nie byli ich rodzicami ci Kwarcińscy. Szukanie w samym spisie jest błędne , wiem z mojego szperania ze w normalnych pełnych metrykach znajdzie dużo więcej. Dodam jeszcze ze tu poniżej twego wpisu ( sądząc po wyglądzie Marku to tez emeryt ) jest taki zapis - Re; Prośba o wyszukanie w MyHritage - jest tam podany link ( centrum genealogii ) i wpisz sobie nazwisko które szukasz , są tam Pikulscy , Krasińscy a najmniej Kwarcińskich , jeśli się coś kojarzy to można pisać do tego co wpisywał to nazwisko . Według Ewangelii ; szukajcie , a znajdziecie - pozdrawiam - Julian Sawicki
Awatar użytkownika
Marek_Kwarciński

Członek PTG

Potrzebuję pomocy

Witam Panie Julianie!
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Chyba faktycznie pozostaje mi dość żmudne ale obiecujące szperanie po metrykach. Ostatnio na naszej stronie odnalazłem trzy metryki urodzenia. Par. wszystkich Świętych Warszawa - rok 1902, 1903 i 1904. W jednym przypadku rodzicami chrzestnymi są Maria i Gerard Kwarcińscy (akt 1102, rok 1903).
Jestem w posiadaniu aktu urodzenia Marianny Michaliny z Pikulskich. Urodzona w Olbierzowicach w 1861 roku. Ojciec Karol Pikulski.
http://i1096.photobucket.com/albums/g32 ... halina.jpg
Może to jest brat Pańskiej Prababci Teofili Pikulskiej?
Serdecznie pozdrawiam
Marek Kwarcińskii
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Marku ; piszmy sobie po imieniu jak wszyscy Polacy w necie - jednak odgadłem ze to z tych Pikulskich co moja prababcia , jak chcesz więcej pogadać na tematy z genealogii , może jeszcze gdzieś się łączą znowu to podaje adres maila mojego ; julsaw5@o2.pl - Pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”