Witam serdecznie¨
Na poczatku schylam pokornie glowe przed wszystkimi osobami zajmujacymi sie indeksykacja metryk. Dzieki Wam dotarlam w krotkim czasie do czterech waznych dla mnie metryk i posunelam sie o jedno pokolenie dalej. Jeszcze raz: wielkie dzieki!
Mam niestety rowniez maly problem:
w Genetece znalazlam wzmianke o slubie moich pradziadkow Leona Maliszewskiego i Franciszki Szyszkowskiej. Slub ten odbyl sie w 1889 r w Augustowie. W 1894 r rowniez w Augustowie przyszedl na swiat ich syn, moj dziadek Edward Maliszewski. Chcialabym dotrzec do metryk zwiazanych z ta czescia mojej rodziny (o nich wiem najmniej). Wiem, ze akta powinny byc w Suwalkach - ale wg BAZY PRADZIAD interesujach mnie lat tam nie ma. Czy moge wiec miec nadzieje, ze znajde je bezposrednio w parafii?
Serdecznie pozdrawiam
Gosia
Augustow - gdzie sa metryki?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Dziekuje za podpowiedz. Ale czy rzeczywiscie w Lomzy? Czy Augustow to nie raczej diecezja Elcka?
Rozumiem, ze tych "starych" akt juz nie bedzie w parafii, czy tak?
Pozdrawiam serdecznie
Gosia
Rozumiem, ze tych "starych" akt juz nie bedzie w parafii, czy tak?
Pozdrawiam serdecznie
Gosia
-
Albin_Kożuchowski

Witam.
Diecezja ełcka powstała dopiero 25.03.1992r. Obecnie Augustów rzeczywiście należy do tej diecezji, ale do 1992 r należał do diecezji łomżyńskiej. I w archiwum w Łomży są księgi metrykalne z interesującego okresu /przeważnie udostępniane mikrofilmy/. Ale takie same mikrofilmy są w AP w Suwałkach. Z metrykaliami z Augustowa jest trudna sprawa, bo są duże braki /pożar kościoła/.
Diecezja ełcka powstała dopiero 25.03.1992r. Obecnie Augustów rzeczywiście należy do tej diecezji, ale do 1992 r należał do diecezji łomżyńskiej. I w archiwum w Łomży są księgi metrykalne z interesującego okresu /przeważnie udostępniane mikrofilmy/. Ale takie same mikrofilmy są w AP w Suwałkach. Z metrykaliami z Augustowa jest trudna sprawa, bo są duże braki /pożar kościoła/.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Dziekuje bardzo zy odpowiedzi.
Wlasnie sek w tym, ze, przynajmniej wg. PRADZIADA, tych mnie interesujacych lat w Suwalkach nie ma. Trzeba wiec bedzie sprobowac w Lomzy. Mam nadzieje, ze to nie wlasnie ze spalone akta...
Dziekuje jeszcze raz
Gosia
Wlasnie sek w tym, ze, przynajmniej wg. PRADZIADA, tych mnie interesujacych lat w Suwalkach nie ma. Trzeba wiec bedzie sprobowac w Lomzy. Mam nadzieje, ze to nie wlasnie ze spalone akta...
Dziekuje jeszcze raz
Gosia