Wesołowscy, teściowie generała Bołtucia

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

Poszukuję informacji na temat państwa Wesołowskich, teściach generała Mikołaja Bołtucia (pani podpisana na zdjęciu z albumu jako Z. Wesołowska, Zofia, Zuzanna?). Przed II wojną światową osiedlili się w Radonicach koło Błonia na Mazowszu, lecz przybyli tam z Ukrainy. Tam gdzie oni mieszkali wcześniej, tam urodziła się moja prababcia, lecz nie znam nazwy tej miejscowości. Jeśli ktoś wie, gdzie Wesołowscy mieli swój majątek na Ukrainie, bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Panie Hubercie.
Jeśli chodzi o ród Wesołowskich h. Korczak, to w roku 1546 był na Litwie (prawdopodobnie Oszmiana), potem w 1644 w woj. ruskim, w 1697 w sandomierskim, a następnie w Prusach (Mazowsze). Nie spotkałem go na Ukrainie więc może jest to inny ród. Co do rodu Bołtuciów to były dwa rody herbu Bokij i Dołęga (wspólne gniazdo Bołtuty). Oba w okolicach witebskiego i wileńskiego (także Oszmiana). Ci herbu Dołęga (z którego pochodzi generał) - to:
Pochodzą z Bołtut (witebskie) i są gałęzią Bołtuciów herbu Bokij - zostali uwłaszczeni testamentem, jako towarzysze pancerni 5.X.1757 r. przez małżonków Antoniego i Franciszkę (z Mohuczych) - Lachów Szyrmów Szczyrbińskich później Szczerbińskich (h. Dołęga, h. własny, h. Scypion - akta wileńskie T.XIX s. 248-250).
PS. Polski generał Mikołaj Bołtuć syn Ignacego herbu Dołęga ur. 20.12.1893 w Sankt Petersburgu, zginął pod Łomiankami 22.09. 1939 r.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Miko%C5%82 ... 82tu%C4%87
Pozdrawiam serdecznie Jerzy Adam Szczerbiński
Ostatnio zmieniony pn 21 mar 2011, 10:11 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
generał Bołtuć to piękna postać. Czytałem kiedyś jego biografię pióra dr. Bohdana Królikowskiego z Lublina. Być może tam coś więcej o Wesołowskich? Może warto też odszukać i zapytać dra Królikowskiego?
Pozdrawiam
Wojciech
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Szanowny Panie Wojciechu!
Cały ród Bołtuciów był bardzo waleczny, walczyli już w husarii pod dowództwem Sołłohuba (patrz akta wileńskie). Ojciec generała Mikołaja, też był generałem. Był to ród rycerski. Pozdrawiam serdecznie.
PS. Tak sobie myślę, że jeśli chodzi o Wesolowskich to raczej nie chodzi tu chyba o Ukrainę, lecz raczej woj. ruskie (pojęcie dość szerokie).
No ale trzeba by trochę pogrzebać.
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
rzeczywiście ma Pan rację, nie pamiętałem o tym. Ja głównie miałem na uwadze jego postawę i działalność, jako dcy 4. DP i potem GO "Wschód". Szkoda, że na pomniku w Łomiankach nie nadmieniono czym dowodził.
Serdeczności
Wojciech
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Chyba, że nie jest to ród Wesołowskich h. Korczak, lecz Wiesiołowskich v. Wesołowskich herbu Ogończyk (1641 r., o którym wspomina Okolski w t.2 na str 333 - in Lencicień - Łęczyckie), z którego jeden z potomków, a mianowicie Stefan Wiesiłowski brał udział w obronie Lwowa.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_P._Weso%C5%82owski

PS. Odczytałem dane z nagrobka grobu rodzinnego rodziny Bołtuciów (Powązki kwatera A 10-1-12)

http://bitwanadbzura.republika.pl/Cment ... arze1.html

jest tam napisane:
Mikołaj Bołtuć gen brygady 1893-1939
Maria Bołtuć z Wesołowskich 1906-1964
Irena Bołtuć .... córka (odczyt z niepełnego zdjęcia w internecie)
Czyli wiemy już, że żona generała miała na imię Maria.
Udało mi się także wyszukać, że ślub Mikołaja i Marii był w 1925 r.
http://www.dowodcy1939.wp.mil.pl/boltuc.html/
Wśród szlachty Oszmiańskiej znalazłem (w Klewicy) Wesiołowski ew. Wiesiołowski. Sam folwark w Klewicy (Oszmiana) gmina Grażauszki wg. Słownika geograficznego, należał do Umiastowskich.
Być może jest to także miejsce zamieszkiwania osoby będącej w zainteresowaniu Pana Huberta
Ostatnio zmieniony wt 26 paź 2010, 17:40 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 6 razy.
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

Na zdjęciu są rodzice pani Marii, Zofia Wesołowska i jej mąż, podobno też leżą na Powązkach, zmarli niedługo po wojnie.
Pozdrawiam
Hubert
jurek1

Post autor: jurek1 »

Do huberp.

Tak się składa ,że jestem wnukiem, szwagra Zofii Wesołowskiej
z domu Mrozowskiej-żony Ludwika,który był starszym bratem mojego dziadka Jana.
A więc jest Pan w posiadaniu zdjęcia brata mojego dziadka z jego żoną Zofją?Byłbym bardzo wdzięczny za nawiązaniem bliższego kontaktu.

Jerzy
Katarzyna13

Post autor: Katarzyna13 »

Witam, mój mąż jest również prawnukiem Ludwika i Zofii Wesołowskich herbu Ogończyk.
Oboje spoczywają w Błoniu koło Warszawy, razem z synem Stanisławem i wnuczką Eleonorą Wesołowską-Sawicką.
Do Radonic przybyli w 1920 r. ze Wschodu, a konkretnie z Niżnego Nowogrodu, gdzie Ludwik pracował jako inżynier, z tego co pamiętam, piastował stanowisko dyrektora.
Nie wiem, gdzie urodziła się Zofia z d. Mrozińska, ale na pewno w centralnej Polsce, bo udało się jej wnuczce Irenie ustalić drzewo genealogiczne.
POsiadam zdjęcia:
ze ślubu Marii Wesołowskiej i Mikołaja Bołtucia
zdjęcie Ludwika i Marii Wesołowskich z wnuczką Ireną
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

A czy ktoś z Państwa zetknął się z Anną Wesołowską, która gdzieś około roku 1820 poślubiła Jana Pakielewicza? Łódzkie.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Odnośnie Ludwika i Zofii Wesołowskich to prawdopodobnie przez jakiś czas mieszkali również w Kazaniu, w Rosji (obecnie stolica Tatarstanu).
Majątku, ani tam ani na Ukrainie raczej nie mieli.
Pozdrawiam
Jan
polomski

Post autor: polomski »

Witm
nowy tu jestem i nie zabardzo wiem jak sie tu poruszac a szukam ludzi którzy mogą cos powiedziec o Łucku z czasow 1935-40,szukam rodziny Kiełczewskich i Niementowskich z Łucka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”