Poszukiwanie rodziny osoby niespokrewnionej.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Cześć!
Opiszę Wam moją sprawę.
Grób pierwszej żony mojego ojca niszczeje i postanowiłem poszukać jej rodziny. Ojciec mi kiedyś mówił, że nie miała ona już rodziny. Chciałem się upewnić co do tego i poszukać jakichś jej krewnych.
Dzwoniłem do USC, ale powiedziano mi, że nie mogą mi wydać odpisu zgonu osoby niespokrewnionej (chyba, że sądowo).
Szukałem już w internetowych serwisach genealogicznych, ale nie ma tam tej kobiety. Poszukiwania utrudnia fakt, że nie znam nazwiska panieńskiego.
Czy jest jakakolwiek możliwość znalezienia jej rodziny?
Opiszę Wam moją sprawę.
Grób pierwszej żony mojego ojca niszczeje i postanowiłem poszukać jej rodziny. Ojciec mi kiedyś mówił, że nie miała ona już rodziny. Chciałem się upewnić co do tego i poszukać jakichś jej krewnych.
Dzwoniłem do USC, ale powiedziano mi, że nie mogą mi wydać odpisu zgonu osoby niespokrewnionej (chyba, że sądowo).
Szukałem już w internetowych serwisach genealogicznych, ale nie ma tam tej kobiety. Poszukiwania utrudnia fakt, że nie znam nazwiska panieńskiego.
Czy jest jakakolwiek możliwość znalezienia jej rodziny?
Witaj!
W akcie slubu musi byc wpisane jej nazwisko panienskie. A skoro jej maz to Twoj ojciec, to nie powinno byc problemow z wydaniem tego aktu. Tam beda tez dane o jej rodzicach. To juz jakis poczatek...
Zycze powodzenia
Gosia
W akcie slubu musi byc wpisane jej nazwisko panienskie. A skoro jej maz to Twoj ojciec, to nie powinno byc problemow z wydaniem tego aktu. Tam beda tez dane o jej rodzicach. To juz jakis poczatek...
Zycze powodzenia
Gosia
- Fronczak_Waldemar

-
Luziński_Marcin

-
Jawoszek_Elzbieta

Wszystkie metryki moich dziadków i pradziadków uzyskiwałam w ten sposób, iż pisałam do USC pokazując dokładnie moje pokrewieństwo (wystarczyło napisać, nie musiałam dołączać dokumentów to potwierdzających). Dołączałam potwierdzenie dokonania opłaty (22 lub 33 złote w zależności jaki akt chciałam) i pisałam, iż akty te potrzebne mi są do spraw rodzinnych, spadkowych. Nigdy nikt mi nie odmówiła, akty były przesyłane na podany przeze mnie adres.
Nie wierzę, że nie możesz uzyskać aktu ślubu swojego ojca.
Załatwiaj to nie ustnie ale pisemnie
Elżbieta
Nie wierzę, że nie możesz uzyskać aktu ślubu swojego ojca.
Załatwiaj to nie ustnie ale pisemnie
Elżbieta
Patrząc po datach postów, to nie dostałeś tej informacji pisemnie z USC. Złóż więc wniosek o wydanie aktu ślubu wskazując, że jesteś zstępnym osoby której akt dotyczy. I poczekaj na odpowiedź.
Ustnie w USC dostałam informację, że nie dostanę aktu zgonów pradziadków, bo zgodnie z ustawą (!) można wydać taki dokument tylko ich dzieciom - czyli moim dziadkom. Zrobiłam duże oczy i nie dyskutowałam z Panią. Na pisemnie złożony wniosek o wydanie dokumentów dostałam odpowiedź pozytywną.
Ustnie w USC dostałam informację, że nie dostanę aktu zgonów pradziadków, bo zgodnie z ustawą (!) można wydać taki dokument tylko ich dzieciom - czyli moim dziadkom. Zrobiłam duże oczy i nie dyskutowałam z Panią. Na pisemnie złożony wniosek o wydanie dokumentów dostałam odpowiedź pozytywną.