Poszukuję rodziców Antoniego Vieweger
Proszę o pomoc w odnalezieniu aktu urodzenia, zgonu lub ślubu mojego prapradziadka Antoniego Vieweger.
ANTONI VIEWEGER, pedagog, radca stanu. Urodził się w Warszawie w 1818 r. Po ukończeniu gimnazjum wyjechał do Petersburga na uniwersytet. W 1840 r. uzyskał wraz ze złotym medalem stopień kandydata nauk filozoficznych. W tymże roku został nauczycielem łaciny w Warszawie, w szkole przy ulicy Freta. W latach 1845-1861 był nauczycielem języków starożytnych w Suwałkach, a potem rektorem gimnazjum w Łomży. Po „nowej reformie" w 1879 r. przeszedł na emeryturę. Znawca litewszczyzny do końca życia pracował nad słownikiem polsko-litewskim. Jego żoną była Anna z Bergmanów. Mieli 16 dzieci. Zmarł 9 lutego 1901 roku. Pogrzeb odbył się 11 lutego z kościoła Św. Barbary. Pochowany na cmentarzu powązkowskim kw.245.
Najbardziej zależy mi na zidentyfikowaniu rodziców Antoniego. Z różnych przekazów rodzinnych pojawiają się informacje o jego ojcu:
1.pierwsza wersja - ojciec Antoniego - Amadeusz - przybył do Wilna za czasów Wilhelma Orańskiego z powodu prześladowań religijnych i osiadł tam jako księgarz. Ożenił się z Polką
2. druga wersja - przybył do Polski z Lotaryngii wraz z armią Napoleona
3. ja natomiast natrafiłem na dwa dokumenty, w których występuje Amandus Vieweger (majster piwowarski). Teoretycznie (wiek, nazwisko, imię zbliżone brzmieniem do Amadeusz) może być ojcem Antoniego (http://www.geneteka.genealodzy.pl/index.php? rid=A&from_date=1830&to_date=1847&search_lastname=Vieweger&rpp2=5&rpp1=0&bdm=A&url1=&w=71wa&op=gt)
Nie wiem co o tym sądzić?
Vieweger -Poszukuję rodziców Antoniego
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Florek_Jacek

Witaj Jacku!
Na Twoim miejscu zaczelabym od kosciola sw. Barbary - skoro wiesz, ze tam odbyla sie msza zalobna musi tam byc rowniez akt zgonu (a w nim imiona rodzicow zmarlego). Ja sama ostatnio dostalam swiadectwo malzenstwa moich dziadkow wlasnie z tej parafii - bez problemow.
Zycze powodzenia!
Gosia
Na Twoim miejscu zaczelabym od kosciola sw. Barbary - skoro wiesz, ze tam odbyla sie msza zalobna musi tam byc rowniez akt zgonu (a w nim imiona rodzicow zmarlego). Ja sama ostatnio dostalam swiadectwo malzenstwa moich dziadkow wlasnie z tej parafii - bez problemow.
Zycze powodzenia!
Gosia
-
Florek_Jacek

Dziękuję Ci Gosiu za radę. Czy Twoja wizyta w Św. Barbarze wiązała się z jakimiś formalnościami, umawianiem się na wizyty, ... czy udało Ci się załatwić za jednym podejściem czy też poszukiwania właściwego dokumentu trwały jakiś czas?
Pozdrawiam
Jacek Florek
Jacek Florek
Panie Jacku,
proszę zajrzeć do bazy Geneteka i w zasobach Warszawy wpisać: Vieweger i oboczności tego nazwiska (najlepiej wpisać %weger) i dowie się Pan wielu interesujących rzeczy po sprawdzeniu kilku aktów.
Napiszę tylko kilka informacji o ojcu Antoniego z jego zgonu:
Amandus Viweger, żonaty Piwowar,
zam. Warszawa, ul. Nowolipie 2416,
lat 54, urodzony w mieście Frejchan w Prusach,
zostawił żonę Katarzynę z Sznickich, synów: Antoniego i Józefa oraz córki: Amalię, Paulinę i Otolię,
zm. 24.09.1842 r.
zgon zgłosił m.in. Antoni Vieweger, nauczyciel Gimnazjum 2, lat24
Pozdrawiam
Dominik
proszę zajrzeć do bazy Geneteka i w zasobach Warszawy wpisać: Vieweger i oboczności tego nazwiska (najlepiej wpisać %weger) i dowie się Pan wielu interesujących rzeczy po sprawdzeniu kilku aktów.
Napiszę tylko kilka informacji o ojcu Antoniego z jego zgonu:
Amandus Viweger, żonaty Piwowar,
zam. Warszawa, ul. Nowolipie 2416,
lat 54, urodzony w mieście Frejchan w Prusach,
zostawił żonę Katarzynę z Sznickich, synów: Antoniego i Józefa oraz córki: Amalię, Paulinę i Otolię,
zm. 24.09.1842 r.
zgon zgłosił m.in. Antoni Vieweger, nauczyciel Gimnazjum 2, lat24
Pozdrawiam
Dominik
-
Florek_Jacek

Dominik! Jesteś WSPANIAŁY. Już tak szukałem, ale nie mogłem znaleźć. Zaraz Tam zajrzę.
Pozdrawiam
Jacek Florek
Jacek Florek