13-letnia panna młoda

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

yodla

Sympatyk

13-letnia panna młoda

Post autor: yodla »

Witam

Mam o to taki problem: akt zaślubin rok 1805 parafia Borzykowa (villa Pukarzów)
Pan młody - 20 lat i panna młoda -13 lat
http://www.sadko.com.pl/zdjecia/1805.jpg
i nigdzie nie jest napisane czy była zgoda rodziców lub czy była jakaś dyspensa chociaż.

I tak się zastanawiam czy było to możliwe czy jest to po prostu błąd w zapisie aktu? (w sensie pomyłka w wieku)

z góry dziękuje za pomoc
Michał
polomski

Re: 13-letnia panna młoda

Post autor: polomski »

yodla pisze:Witam

Mam o to taki problem: akt zaślubin rok 1805 parafia Borzykowa (villa Pukarzów)
Pan młody - 20 lat i panna młoda -13 lat
http://www.sadko.com.pl/zdjecia/1805.jpg
i nigdzie nie jest napisane czy była zgoda rodziców lub czy była jakaś dyspensa chociaż.

I tak się zastanawiam czy było to możliwe czy jest to po prostu błąd w zapisie aktu? (w sensie pomyłka w wieku)

z góry dziękuje za pomoc
Michał
witam,po mojemu to nie pomyłka,tak mogło byc,jesli tylko mlódzi zadeklarowali zbożne życie nic nie stało na przeszkodzie.pozdrawiam
Marylka

Sympatyk

Post autor: Marylka »

W swoich poszukiwaniach trafiłam na małżeństwa, on lat 15 ona 14. Dotyczy Wołynia.
Marylka z Mazowsza
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam ; w mojej rodzinie jest ślub z 1722 r. panna młoda ma 13 lat a młody 49 lat ( byłby dziadkiem ) i nic w tym dziwnego , teraz to są dziwy , we dwie lub dwóch biorą ślub. Pozdrawiam - Julian
Bagins

Sympatyk

Post autor: Bagins »

Moja prababcia miała 14 lat w dniu ślubu ale zapisali w akcie małżeństwa, że ma 17. Ale to był już koniec XIX wieku, więc może dlatego dodali te 3 lata.
Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

W 1844 moja pra- babcia według aktu małżeństwa miała 20 lat. W rzeczywistości było to chyba 16, bo na aktach chrztu jej trzynaściorga dzieci już stale powtarzała się wskazująca na to liczba lat.
A pomyłek też jest masa.
Gdybym patrzyła na akt zgonu moja inna pra- miałaby dziewięć lat, rodząc syna. 1845. Wszystko łódzkie
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Jawoszek_Elzbieta

Sympatyk

Post autor: Jawoszek_Elzbieta »

Okolice Tarnowa, początek XVIIIw. Bardzo częste jest "zawyżanie" wieku panny młodej. Sprawdziłam jedną moją pra ... bardzo dokładnie.
W chwili ślubu 18 a naprawdę (zgodnie z aktem urodzenia) 14 lat.
Mam też przypadek "odmłodzenia". W chwili ślubu 18, faktycznie 26, przy kolejnym ślubie i zgonie już podany prawdziwy wiek. Chyba tatuś wydając córkę za mąż chciał ją "wcisnąć" młodszemu panu młodemu, albo po prostu tak "dziecinnie" wyglądała.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Jako przyczynek podaję fragment decyzji Greko-Katolickiego Synodu Przemyskiego z 1693 roku wydanego drukiem w 1694 roku (w tłumaczeniu na język polski przez dra Pawła Chruszcza) - cytat wg wydania z 1939r (z moich zbiorów):
"Titulus 4-tus. De Parochis et Parochiis.
.....19) Sakramentem małzęstwa obowiazać niepowinni WW. Oycowie Parochowie pod karami kannonymi, nasamprzod tych ktorzy niemaią doskonałych lat, ktore się maią rozumieć azeby młodzian miał zakączone czternascie, a Panna zakączonych dwanascie, potem zeby nizeli do przysięgi przystąpią umieli o wierze naszej Swiętej Katolickiej o Przykazaniach y Sakramentach Świętych y zeby pacierze nalezycie mówili: Zeby trzy zapowiedzi koniecznie niewraz iednego dnia ale w osobliwe trzy niedzielne dni lub tez swiąteczne ogłoszone byli, po ktorych ogłoszeniu spowiedz s. odprawić y kommunię przyiąc powinni...."
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andrzejkapron »

Ta dyskusja jest bez sensu. Wg prawa kanonicznego wymagany wiek kobiety 12 lat, a mężczyzny 14.
Andrzej
yodla

Sympatyk

Post autor: yodla »

Naprawdę bardzo dziękuje za Wasze odpowiedzi - pomogły mi bardzo dużo!

Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

andrzejkapron pisze:Ta dyskusja jest bez sensu. Wg prawa kanonicznego wymagany wiek kobiety 12 lat, a mężczyzny 14.
Andrzej
Witam!
Andrzeju, sadząc z wypowiedzi dyskutantów uważam, że ta dyskusja ma jednak sens dla genealogów. Wszyscy odwołują się do prawa kanonicznego, a niektórzy nawet podają numery kanonów, nie tłumacząc, że przepis ograniczający wiek minimalny dopuszczalny dla zawarcia związku małżeńskiego jest wcześniejszy niż cytowany zazwyczaj Kodeks Prawa Kanonicznego kościoła katolickiego z 1983 roku. Dlatego podałem cytat z końca XVII wieku interpretujący wyniki Soboru Trydenckiego jako przepisy obowiązujące w cerkwi greko-katolickiej, gdyż zdarzały się na wsiach przypadki małżeństw prawie dzieci, co zapewniało rzekomo szybszy przyrost rąk do pracy, których ciągle brakowało ("wcześniej zaczną, to więcej dzieci będą mieć"), a także jako sposób na zapobieganie rodzenia się dzieci nieślubnych. Więcej na ten temat zawierają podane na końcu odnośniki do artykułów (linki).

Powstałe w okresie XII - XV w. przepisu prawa kanoniczne zostały dopiero po Soborze Trydenckim 1545-1563 ujednolicone pod wspólna nazwa Corpus Iuris Canonici i tak przetrwały do nowoczesnego kodeksu prawa kanonicznego z 1917 r (za papierza Benedykta XV), zastąpiony nową aktualizacją z 1983r promulgowaną przez Jana Pawła II.Kodeks był nadal nowelizowany (w 1998 roku przez JanaPawła II oraz w 2009 roku przez Benedykta XVI.
Kodeks nie jest jedynym źródłem prawa kanonicznego (dochodzi jeszcze tradycja kościoła).
Jeszcze przed soborem Trydenckim obowiązywał przepis potwierdzony przez Corpus Iuri Canonici, że nie wolno zawrzeć małżeństwa mężczyźnie, który nie ukończył 14 lat a kobiecie, która nie ukończyła lat 12. Jest to minimalna norma wiekowa dotycząca godziwości zawarcia małżeństwa. Konferencje Episkopatu zwykle podnosiły wiek zawarcia małżeństwa, dostosowując go do aktualnych poglądów (np 16 i 14lat), a także do przepisów prawa cywilnego w danym kraju.
Prawo małżeńskie w kościołach ulegało zmianom na przestrzeni historii, z dużymi często różnicami w zależności od religii, kraju i epoki. Występują dotychczas znaczne różnice, których znajomość jest niezbędna dla genealogów poruszających się często w czasie i przestrzeni dość rozległej. Dlatego warto przy tej okazji zapoznać się z wyjątkowo obszernie i poprawnie (jak na Wikipedię) napisany artykuły z linkami pt "Historia małżeństwa" http://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_m ... C5.84stwie
"Małżeństwo (sakrament)" http://pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%82%C ... sakrament)
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”