Towarzystwa Genealogiczne a USC (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=160&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Zależy mi szczególnie na tym aby TG miały prawo wglądu do pomocy kancelaryjnych tj. indeksów aktów znajdujących sie w USC. Najpierw trzeba jednak być uprawnionym do zajrzenia w księgi.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Jędrek

Sympatyk

Post autor: Jędrek »

Jacku, bardzo dobrze, ze zwróciłeś uwagę na ten błąd interpretacyjny. Trzymam kciuki i jeżeli możemy być w czymś pomocni , to jesteśmy do dyspozycji. Piszę my mając na myśli WTG Gniazdo.
Wojtek Jędraszewski
Awatar użytkownika
Janusz_Stankiewicz

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Janusz_Stankiewicz »

.
kilka miesiecy temu taki sobie tekścik przygotowałem...

• Pan MARSZAŁEK SEJMU
    RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
    Bronisław Komorowski

My genealodzy badacze historii i rodziny, sygnatariusze niniejszej petycji, zwracamy się do Pana Marszałka Sejmu z prośbą oraz inicjatywą zmiany przepisów Ustawy z dnia 29 września 1986 r. Prawo o aktach stanu cywilnego (tekst jednolity) opublikowanej w Dz.U.04.161.1688, w szczególności Art. 83., dotyczących sposobu wydawania odpisów oraz zaświadczeń określonych w art. 79 tj. odpisów zupełnych i skróconych aktów stanu cywilnego.

Ruch genealogiczny, skupiający tysiące osób w Stowarzyszeniach Genealogicznych, wspierany inicjatywami zgłaszanymi przez niezrzeszonych genealogów-amatorów, na wielu portalach genealogicznych, apeluje o niezbędne zmiany w powyższej Ustawie, celem umożliwienia łatwiejszego dostępu do źródłowych informacji zawartych w Aktach Stanu Cywilnego.

W trakcie poszukiwań genealogicznych, dążąc do uzyskania jak najpełniejszej informacji o własnych przodkach, spotykamy się z problemem, którego nie jesteśmy w stanie pokonać, nie mając interesu prawnego, ani nie będąc zstępnymi, a dotyczącym uzyskania odpisów aktów stanu cywilnego zmarłego kuzyna, dla którego stosowany jest 100 letni okres ochrony danych.
    Nie możemy uzyskać np. odpisu aktu urodzenia z 1912 r. dla osoby, która zmarła w 1993 r.

Dla nas – badaczy naszych rodzinnych dziejów niezmiernie ważnym jest uzyskanie precyzyjnych informacji o naszych przodkach, nie tylko w linii prostej, ale także o kuzynach z bocznych linii, a w przypadku osób zmarłych dotychczasowe brzmienie przepisu Ustawy jest zbyt rygorystyczne.

Proponujemy, aby wydawane odpisy dla osób zmarłych, których daty zdarzenia zawierają się w okresie ostatnich 100 lat, a będące w archiwach Urzędów Stanu Cywilnego, mogły być wydawane na wniosek zainteresowanych, na przykład na podstawie udowodnienia relacji rodzinnych lub zawierały klauzulę dotyczącą wykorzystania „tylko do celów genealogicznych”.

Prosimy o uwzględnienie naszej petycji i umożliwienie uzyskiwania, niezbędnych dla genealogów, danych o osobach zmarłych w zakresie odpisów aktów stanu cywilnego dot. ich narodzin i ślubów.

Warszawa 19.12.2007 r.

Podpisy:
    1. Janusz Stankiewicz – członek Polskiego Towarzystwa Genealogicznego
    2. ...
    3. ...
    4. ...
    5. ...
    6. ...
    7. ...
    8. ...
    9. ...
    10. ...
    11. ...
    12. ...
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Post autor: cichocka.karolak »

Aby w przypadkach wątoliwych wydawano przy wykupionym np:AKCIE ZUPEŁNYM-ksero wpisu w księdze zgonu-ja do nazwiska pra,pra babki mam wątpliwość-podejrzewam błąd pisarski, a 33.zł zapłaciłam i stoję w miejscu.USC sprzedaje za duże pieniądze nie zbyt pewne dokumenty-to nieprzyzwoite, a nawet może .... cichocka.karolak
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Towarzystwa Genealogiczne a USC (komentarz)

Post autor: Młochowski_Jacek »

Janusz_Stankiewicz pisze:kilka miesiecy temu taki sobie tekścik przygotowałem...

Pan MARSZAŁEK SEJMU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Bronisław Komorowski
Zaczniemy od właściwego ministerstwa tj. MSWiA. Gdziekolwiek wyżej byśmy nie napisali i tak sprawa trafi tam właśnie.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Jędrek

Sympatyk

Post autor: Jędrek »

Z tego co zrozumiałem z artykułu Jacka rzecz nie w zmianie ustawy, a przepisach wykonawczych.Dlatego też sprawa nie jest w gestii sejmu , a w gestii MSWiA które akty wykonawcze do tej ustawy wydało.
Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”