Towarzystwa Genealogiczne a USC (komentarz)
Moderator: maria.j.nie
- Komentarze

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=160&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Zależy mi szczególnie na tym aby TG miały prawo wglądu do pomocy kancelaryjnych tj. indeksów aktów znajdujących sie w USC. Najpierw trzeba jednak być uprawnionym do zajrzenia w księgi.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
Jacku, bardzo dobrze, ze zwróciłeś uwagę na ten błąd interpretacyjny. Trzymam kciuki i jeżeli możemy być w czymś pomocni , to jesteśmy do dyspozycji. Piszę my mając na myśli WTG Gniazdo.
Wojtek Jędraszewski
Wojtek Jędraszewski
- Janusz_Stankiewicz

- Kontakt:
.
kilka miesiecy temu taki sobie tekścik przygotowałem...
kilka miesiecy temu taki sobie tekścik przygotowałem...
- Pan MARSZAŁEK SEJMU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Bronisław Komorowski
My genealodzy badacze historii i rodziny, sygnatariusze niniejszej petycji, zwracamy się do Pana Marszałka Sejmu z prośbą oraz inicjatywą zmiany przepisów Ustawy z dnia 29 września 1986 r. Prawo o aktach stanu cywilnego (tekst jednolity) opublikowanej w Dz.U.04.161.1688, w szczególności Art. 83., dotyczących sposobu wydawania odpisów oraz zaświadczeń określonych w art. 79 tj. odpisów zupełnych i skróconych aktów stanu cywilnego.
Ruch genealogiczny, skupiający tysiące osób w Stowarzyszeniach Genealogicznych, wspierany inicjatywami zgłaszanymi przez niezrzeszonych genealogów-amatorów, na wielu portalach genealogicznych, apeluje o niezbędne zmiany w powyższej Ustawie, celem umożliwienia łatwiejszego dostępu do źródłowych informacji zawartych w Aktach Stanu Cywilnego.
W trakcie poszukiwań genealogicznych, dążąc do uzyskania jak najpełniejszej informacji o własnych przodkach, spotykamy się z problemem, którego nie jesteśmy w stanie pokonać, nie mając interesu prawnego, ani nie będąc zstępnymi, a dotyczącym uzyskania odpisów aktów stanu cywilnego zmarłego kuzyna, dla którego stosowany jest 100 letni okres ochrony danych.
Nie możemy uzyskać np. odpisu aktu urodzenia z 1912 r. dla osoby, która zmarła w 1993 r.
Dla nas – badaczy naszych rodzinnych dziejów niezmiernie ważnym jest uzyskanie precyzyjnych informacji o naszych przodkach, nie tylko w linii prostej, ale także o kuzynach z bocznych linii, a w przypadku osób zmarłych dotychczasowe brzmienie przepisu Ustawy jest zbyt rygorystyczne.
Proponujemy, aby wydawane odpisy dla osób zmarłych, których daty zdarzenia zawierają się w okresie ostatnich 100 lat, a będące w archiwach Urzędów Stanu Cywilnego, mogły być wydawane na wniosek zainteresowanych, na przykład na podstawie udowodnienia relacji rodzinnych lub zawierały klauzulę dotyczącą wykorzystania „tylko do celów genealogicznych”.
Prosimy o uwzględnienie naszej petycji i umożliwienie uzyskiwania, niezbędnych dla genealogów, danych o osobach zmarłych w zakresie odpisów aktów stanu cywilnego dot. ich narodzin i ślubów.
Warszawa 19.12.2007 r.
Podpisy:
1. Janusz Stankiewicz – członek Polskiego Towarzystwa Genealogicznego
2. ...
3. ...
4. ...
5. ...
6. ...
7. ...
8. ...
9. ...
10. ...
11. ...
12. ...
- cichocka.karolak

Aby w przypadkach wątoliwych wydawano przy wykupionym np:AKCIE ZUPEŁNYM-ksero wpisu w księdze zgonu-ja do nazwiska pra,pra babki mam wątpliwość-podejrzewam błąd pisarski, a 33.zł zapłaciłam i stoję w miejscu.USC sprzedaje za duże pieniądze nie zbyt pewne dokumenty-to nieprzyzwoite, a nawet może .... cichocka.karolak
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Re: Towarzystwa Genealogiczne a USC (komentarz)
Zaczniemy od właściwego ministerstwa tj. MSWiA. Gdziekolwiek wyżej byśmy nie napisali i tak sprawa trafi tam właśnie.Janusz_Stankiewicz pisze:kilka miesiecy temu taki sobie tekścik przygotowałem...
Pan MARSZAŁEK SEJMU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Bronisław Komorowski
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski