Mikrofilmy u mormonów - apel
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Luziński_Marcin

Szanowni Koledzy Genealodzy,
U mormonów mam wypożyczone mikrofilmy z parafii Babsk, które warto zindeksować. Termin upływa za dwa tygodnie, a ponieważ czytniki mikrofilmów są zarezerwowane aż do kwietnia, nie dam zapewne rady już się do nich dobić. Nie mam też aparatu cyfrowego, żeby zrobić zdjęcia indeksów.
Może ktoś będzie w najbliższym czasie u mormonów i miałby czas/chęć, żeby zrobić zdjęcia tych mikrofilmów, które moglibyśmy zindeksować?
Apeluję zatem o odzew, jakby co mogę przedłużyć wypożyczenie o 60 dni, to niewiele kosztuje.
PS Oczywiście jakby ktoś chciał je po prostu przejrzeć, to proszę bardzo!
U mormonów mam wypożyczone mikrofilmy z parafii Babsk, które warto zindeksować. Termin upływa za dwa tygodnie, a ponieważ czytniki mikrofilmów są zarezerwowane aż do kwietnia, nie dam zapewne rady już się do nich dobić. Nie mam też aparatu cyfrowego, żeby zrobić zdjęcia indeksów.
Może ktoś będzie w najbliższym czasie u mormonów i miałby czas/chęć, żeby zrobić zdjęcia tych mikrofilmów, które moglibyśmy zindeksować?
Apeluję zatem o odzew, jakby co mogę przedłużyć wypożyczenie o 60 dni, to niewiele kosztuje.
PS Oczywiście jakby ktoś chciał je po prostu przejrzeć, to proszę bardzo!
Brawo Kolego
Postawa godna genealoga.Tak należałoby zawsze postępować(niestety marzenia).Większość to (pies ogrodnika)
Problemy ze sprowadzeniem(czekam już 7-my miesiąc na jeden z mikrofilmów).Myślałem również o takiej formie
przekazywania info.Z obserwacji mojej wynika ze co niektórzy okupują tam non stop czytniki przewracając jedną metryką po 5 razy,mimo ze mają możliwość zrobienia spisów rocznych dla innych.
Jeśli przedłużysz termin to jest szansa że ktoś to zrobi .Moja 1-sza rezerwacja to 07.03 br.
Pozdrawiam
Postawa godna genealoga.Tak należałoby zawsze postępować(niestety marzenia).Większość to (pies ogrodnika)
Problemy ze sprowadzeniem(czekam już 7-my miesiąc na jeden z mikrofilmów).Myślałem również o takiej formie
przekazywania info.Z obserwacji mojej wynika ze co niektórzy okupują tam non stop czytniki przewracając jedną metryką po 5 razy,mimo ze mają możliwość zrobienia spisów rocznych dla innych.
Jeśli przedłużysz termin to jest szansa że ktoś to zrobi .Moja 1-sza rezerwacja to 07.03 br.
Pozdrawiam
Nie wszyscy to pies ogrodnika wiele osób wykonuje indeksacje spisując ręcznie indeksy z mikrofilmów w archiwach i robią to z myślą o innych. A jeżeli chodzi o te mikrofilmy to są również w AP w Łodzi i na czytnik można się dostać tylko w wielu przypadkach potrzebna jest chęć aby zrobić coś dla wszystkich
Pozdrawiam
Pozdrawiam
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
-
Luziński_Marcin

- bozenabalaw

Ja jestem zielona w tych sprawach. Moja rodzina pochodzi z kresów wschodnich (dokładnie parafia rzymskokatolicka w Sorocku pow. Skałat woj.tarnopolskie). Chcę obejrzeć spisy osób umieszczone u Mormonów, ale nie wiem jak do tego dotrzeć. Mieszkam w małym miasteczku i nie pojadę ani do Łodzi ani tym bardziej do Warszawy. To jest zbyt daleko jak na moje możliwości. Czy ktoś wie jak można dotrzeć do tych spisów mikrofilmów, itd. 
Serdeczności Bożena Balawender
- Piotr_Młynarczyk

- Kontakt:
Mój apel w sprawie Centrum Historii Rodziny u Mormonów ma nieco inny charakter.
Oblężenie czytelni jest tak duże, że obecnie pierwsze wolne miejsca (według zamówień) są ....... w czerwcu
Jednak bywając tam widzę, że w ciągu dnia nie wszyscy zapisani się zjawiają. Przyczyny tego są różne, bo coś niespodziewanego wypadło, bo zamówiliśmy miejsce może pochopnie jakiś czas temu a mikrofilmy nie zdążyły dotrzeć.
Moja prośba brzmi - dawajmy znać na forum, że zwalniamy miejsce, nawet z dnia na dzień. Wiele osób czeka na miejsce tak długo, że zamówiony film "przeterminowuje się" i trzeba dopłacać za przedłużenie. Szanujmy swój czas przeznaczony na hobby.
Oblężenie czytelni jest tak duże, że obecnie pierwsze wolne miejsca (według zamówień) są ....... w czerwcu
Moja prośba brzmi - dawajmy znać na forum, że zwalniamy miejsce, nawet z dnia na dzień. Wiele osób czeka na miejsce tak długo, że zamówiony film "przeterminowuje się" i trzeba dopłacać za przedłużenie. Szanujmy swój czas przeznaczony na hobby.
Z tej parafii mikrofilm FHL INTL Film 766095 Items 3-4 zawiera Akta Małżeństw i zgonów 1784-1867bozenabalaw pisze:Ja jestem zielona w tych sprawach. Moja rodzina pochodzi z kresów wschodnich (dokładnie parafia rzymskokatolicka w Sorocku pow. Skałat woj.tarnopolskie). Chcę obejrzeć spisy osób umieszczone u Mormonów, ale nie wiem jak do tego dotrzeć. Mieszkam w małym miasteczku i nie pojadę ani do Łodzi ani tym bardziej do Warszawy. To jest zbyt daleko jak na moje możliwości. Czy ktoś wie jak można dotrzeć do tych spisów mikrofilmów, itd.
Oglądanie takiego spisu(lista osób) będzie możliwe ,jedynie w tym przypadku,kiedy ktoś kto sprowadził
lub przejrzał mikrofilm z tej parafi i "chciało mu się" zrobic chociaż indeksy roczne (i wszystkie
roczniki zawarte na mikrofilmie),a następnie gotowe indeksy,w postaci swojej "cegiełki wkładu"
wrzucił do wspólnej skarbonki jaką jest baza danych(byc może w przyszłości dostępna w internecie)
Na tym polega indeksacja.Większośc jedynie usiłuje wyciągac z tej skarbonki,a nie ma komu wkładac.
Pozdrawiam
- bozenabalaw

Dziękuję za odpowiedź. Ja jestem emerytką i mam czas na to aby zająć się indeksacją (oczywiście bezpłatnie) i bardzo chętnie bym to robiła tylko nie wiem gdzie się zgłosić i do kogo.Taka baza danych była by wspaniałą rzeczą dla wszystkich poszukujących swoich korzeni. Nie wiem jak dotrzeć do mikrofilmów bo te namiary nic mi nie mówią. Gdzie trzeba napisać aby obejrzeć te mikrofilmy?
Serdecznie pozdrawiam
Serdecznie pozdrawiam
Serdeczności Bożena Balawender
Otóż mikrofilmy(Czytniki) dostępne są jedynie w archiwach i np w CHR wbozenabalaw pisze: Ja jestem emerytką i mam czas na to aby zająć się indeksacją (oczywiście bezpłatnie) i bardzo chętnie bym to robiła tylko nie wiem gdzie się zgłosić i do kogo.
Warszawie,ale tam należy dojechac i wcześniej zamówic.
Rozwiązaniem jest zgłoszenie akcesu pomocy tu na Forum gdzie Koledzy jej potrzebują.
Sam osobiscie korzystając z dostępu do mikrofilmów zrobiłem parę fotek
z całkiem obcych mi parafii ,które znajdowały się tam (items) i nie jestem w stanie ich wszystkich obrobic.
W odpowiedzi dla Kol Elizy . Jeśli uruchomimy już indeksację,bazy itp ,to te moje indeksy już zrobione
parę tysięcy + nad tymi co pracuję, kolejne parę tysięcy ,oraz te które wykonałem pomagając innym
to będzie łącznie ze 20 tys.Aby każdy wrzucił taką "cegiełkę" to za rok będziemy mieli "super bazę".
Jeśli będą pracowali ciągle Ci sami ,a inni czekali na pracę tych drugich, to możemy zapomniec o bazach.
Powinien by opracowany system motywacyjny,aby czekających czymś zachęcic.Pisałem już kiedyś o tym.
(nie mam na myśli żadnych gratyfikacji pieniężnych).
Pozdrawiam
Muszę się przyznać, że i mnie zdarza się indeksować "do szuflady" a to dlatego, że Geneteka w swojej obecnej postaci niestety nie wspiera poszukiwań w rodach "beznazwiskowych" przed XIX wiekiem - mam tu na myśli brak kolumn dla imion rodziców. Nie wyślę przecież Jackowi kilku tysięcy rekordów bez nazwisk, które tylko niepotrzebnie będą zajmować miejsce na serwerze, bo nikt z nich nie skorzysta.marksp pisze: W odpowiedzi dla Kol Elizy . Jeśli uruchomimy już indeksację,bazy itp ,to te moje indeksy już zrobione
parę tysięcy + nad tymi co pracuję, kolejne parę tysięcy ,oraz te które wykonałem pomagając innym
to będzie łącznie ze 20 tys.Aby każdy wrzucił taką "cegiełkę" to za rok będziemy mieli "super bazę".
Mam cichą nadzieję, że ta wypowiedź przysporzy Jackowi długo oczekiwanych pomocników do administracji bazą Geneteki :)
Pozdrawiam
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Swoją drogą czy istnieją jakiekolwiek szanse na uruchomienie w Polsce kolejnych Centrów Historii Rodziny ? Jest jedno i to oblegane najbardziej w Europie, a tymczasem w Niemczech jest ich prawie 100, nawet Czesi mają 2. Oczywiście niewątpliwie ma tu znaczenie praktycznie znikoma popularność religii mormonów w Polsce, ale może coś słychać w tym temacie ?
-
radicalman

Warunek jest jeden- to lokalni członkowie Kościoła powinni takie centrum prowadzić. Według mnie - narazie takich możliwości nie ma.sciurek pisze:Swoją drogą czy istnieją jakiekolwiek szanse na uruchomienie w Polsce kolejnych Centrów Historii Rodziny ? Jest jedno i to oblegane najbardziej w Europie, a tymczasem w Niemczech jest ich prawie 100, nawet Czesi mają 2. Oczywiście niewątpliwie ma tu znaczenie praktycznie znikoma popularność religii mormonów w Polsce, ale może coś słychać w tym temacie ?
Ale postaram się dziś zadzwonić do Roberta Magnuskiego i zobaczę co w trawie piszczy...
Pozdrawiam,
Radosław Zań
- bozenabalaw

Ja bardzo chętnie zgłaszam swój akces i na pewno będę służyć pomocą bo zdaję sobie sprawę jakie to jest ważne dla ludzi szukających powiązań i historii swoich rodów nie będących wielkimi rodami.Rozwiązaniem jest zgłoszenie akcesu pomocy tu na Forum gdzie Koledzy jej potrzebują.
Ja również szukam swoich korzeni ale to jest bardzo trudne jeżeli mieszka się daleko od Warszawy. Jeżeli mogę być pomocną to proszę o korzystanie z mojego czasu. Nadmieniam, że nie poruszam się zbyt płynnie na tym forum i dopiero się uczę, ale nie boję się komputera
Pozdrawiam serdecznie
Bożena Balawender