Prośba o odczytanie -napisy z nagrobka

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam ; takie wyryte litery w kamieniu najlepiej np. pociągnąć po śladach kredą ,będzie bardziej czytelne , a deszcz zaraz zmyje kredę , nie będzie szkody żadnej ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

z tym że część inskrypcji jest na utworzonej z czasem, tzw. skrrupie, którą boję się ruszyć-może odpać, skruszyć się i nie będzie niczego do odczytywania.
Próbowałem jak zawsze kontrastować zdjęcie, ale na nie wiele się to w moim przypadku zdaje. Dla mnie widać tylko D.O.M i Bronisława. Najpopulariejsze nazwisko na tamtym cmentarzu to Jagodziński i Rejowski, tyle mogę powiedzieć.

Pozdrawiam,
Kamil < kamilsmieszek360@gmail.com >
Awatar użytkownika
OchAdamek

Sympatyk

Post autor: OchAdamek »

Witaj ma rację Sawicki_Julian.
Odczytanie tekstu, który jest wyryty i ma ten sam kolor co tło, jest utrudnione. Trzeba odróżnić kolor liter tekstu wyrytego, od koloru tła, przez zabarwienie kredą lub farbą. Część tekstu już jest zatarta lub od padła, można się tylko domyśleć. Ja na nagrobku taty litery maluję a deszcz i tak z upływem czasu powoduje że nic nie widać - pomnik z lastryko a twój jest albo z piaskowca albo innego materiału więc trzeba ostrożnie aby nie zniszczyć i tak już uszkodzonego upływem czasu.
Pozdrawiam Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”