Krzeczkowski, okolice Sambora

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

t.wolanski

Sympatyk

Krzeczkowski, okolice Sambora

Post autor: t.wolanski »

Witam,
jakiś czas temu zwrócił się do mnie Amerykanin polskiego pochodzenia, z którym być może łączy mnie dalsze pokrewieństwo (około 400 lat wstecz :)). Jego dziadek - Wasyl Krzeczkowski miał się urodzić 15 stycznia 1886 w Samborze lub też okolicznych wsiach. Nie wiem o jak daleką od Sambora może chodzić okolicę. Siostra Pana Krzeczkowskiego sprawdzała podobno u Mormonów grekokatolickie księgi metrykalne dla Sambora, ale nic nie znalazła. Nie wiadomo też w 100 % czy był wyznania greko, czy rzymskokatolickiego, choć brał ślub i jego syn był chrzczony w Pittsburgu w Kościele grekokatolickim. Przypuszczalnie, ale nie na pewno matka Wasyla Krzeczkowskiego nosiła imię Zofia, a ojciec Paweł albo Dymitr.

Czy ktoś natknął się może na rodzinę Krzeczkowskich w Samborze lub okolicach lub nawet na poszukiwanego Wasyla?

pozdrawiam,

TW
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”