Nazwiska - K
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Nazwiska K
Witam ,jestem pierwszy raz na Forum . Interesuje mnie etymologia mojego nazwiska Kłobutowski.
W Niemczech jest Klobutowski.Czy jest zatem mozliwe ,że pochodzimy od tego samego protoplasty
Pozdrawiam serdecznie.
W Niemczech jest Klobutowski.Czy jest zatem mozliwe ,że pochodzimy od tego samego protoplasty
Pozdrawiam serdecznie.
- Adam_Kalemba

Witaj RyszardRyszard pisze:Witam ,jestem pierwszy raz na Forum . Interesuje mnie etymologia mojego nazwiska Kłobutowski.
W Niemczech jest Klobutowski.Czy jest zatem mozliwe ,że pochodzimy od tego samego protoplasty. Pozdrawiam serdecznie.
Etymologia wg. prof. K. Rymuta.
Od nazwy męskiej Kłobukowo(włoc., gm. Tłuchowo):Kłobutowski bez daty.
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Adam
Kalemba
- Janusz_Laskowski

ferdek61 pisze:Witaj RyszardRyszard pisze:Witam ,jestem pierwszy raz na Forum . Interesuje mnie etymologia mojego nazwiska Kłobutowski.
W Niemczech jest Klobutowski.Czy jest zatem mozliwe ,że pochodzimy od tego samego protoplasty. Pozdrawiam serdecznie.
Witam
Ma być .. od nazwy miejscowości Kłobukowo... a nie męskiej
Pozdrawiam Janusz Laskowski
- Adam_Kalemba

Witam!ferdek61 pisze:Witaj RyszardRyszard pisze:Witam ,jestem pierwszy raz na Forum . Interesuje mnie etymologia mojego nazwiska Kłobutowski.
Powinno być : Od n. m. Kłobukowo ..........
n. m. -> nazwa miejscowa, przepraszam że wprowadziłem w błąd.
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Adam
Kalemba
-
Joanna_Stempniewicz

- Kontakt:
Kolodziej to rzemieslnik zajmujacy sie budowa kol z osiami.
Ostatnio zmieniony ndz 14 sty 2007, 21:27 przez Joanna_Stempniewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Joanna_Stempniewicz

- Kontakt:
Znalazlam jeszcze informacje o pochodzeniu nazwy miejscowosci: Kołodzieje – wieś położona w województwie pomorskim, powiat: kwidzyński, gmina: Prabuty. Wies Kolodziejowo itp.
Kolodziej nie byl tylko tworca kol (to Stelmach - tez czeste nazwisko). Kolodzieje wytwarzali wszelkie czesci zwiazane z dawnym transportem - wozy, bryczki, karety itp. Biorac pod uwage czestosc tego rodzaju warsztatow rzemieslniczych, trwajacych juz od sredniowiecza, wydaje sie najbardziej oczywistym, ze etymologia nazwiska Kolodziejski jest bezposrednio zwiazana z tym rzemioslem. Oczywiscie wydaje mi sie, ze madrzejsze glowy na tym forum powiedza cos wiecej, np. to, gdzie noszacych to nazwisko jest najwiecej.
Kolodziej nie byl tylko tworca kol (to Stelmach - tez czeste nazwisko). Kolodzieje wytwarzali wszelkie czesci zwiazane z dawnym transportem - wozy, bryczki, karety itp. Biorac pod uwage czestosc tego rodzaju warsztatow rzemieslniczych, trwajacych juz od sredniowiecza, wydaje sie najbardziej oczywistym, ze etymologia nazwiska Kolodziejski jest bezposrednio zwiazana z tym rzemioslem. Oczywiscie wydaje mi sie, ze madrzejsze glowy na tym forum powiedza cos wiecej, np. to, gdzie noszacych to nazwisko jest najwiecej.
- Adam_Kalemba

Witaj Joanna !Joanna_Stempniewicz pisze:Oczywiscie wydaje mi sie, ze madrzejsze glowy na tym forum powiedza cos wiecej, np. to, gdzie noszacych to nazwisko jest najwiecej.
W Polsce nosi to nazwisko 9342 osoby z tego w dawnych województwach;
Warszawskie - 1160 osób,
Płockie - 989 osób,
Bydgoskie - 486 osób,
Gdańskie - 429 osób.
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Adam
Kalemba
- Adam_Kalemba

-
Kuczmarski
Proszę o informację, czy nazwisko Kuczmarski pochodzie od słowa "kaczmarczyk" tj.agnieszkawardzyńska pisze:WITAM SERDECZNIE!!!
CHCIAŁA BYM SIĘ DOWIEDZIEĆ O POCHODZENIE NAZWISKA ,,WARDZYŃSKI,, (PRADZIATKOWIE LEŻĄ POCHOWANI NA CMENTARZ W DYSIE KOŁO LUBLINA.ORAZ NAZWISKA,, BRZYCHCY,, PRADZIADKOWIE LEŻĄ W GRABIENICACH W WOJ. POZNAŃSKIM. PRAWDOPODOBNIE BYŁO ZMIENIONE W OKRESIE POWSTANIA LISTOPADOWEGO. GDZIE SZUKAĆ ZMIAN?
AGNIESZKA W
dawnego właściciela karczmy, czy też się mylę.
Serdeczne dzięki. Kuczmarski.
- Ewa_Szczodruch

Witam
!
Kuczmarski - na pewno nie od "kaczmarczyk" ( ? ) ani karczmarczyk. Raczej od kucza, kuczka "szałas, buda, chatka, namiot"; może też od kucać ( staropolskie: kucznąć, kuczeć ) "przysiadać na zgiętych kolanach, przycupnąć; może też od nazwy heraldycznej Kucza?
Pełnej etymologii nie znam ( brak źródeł ).
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Kuczmarski - na pewno nie od "kaczmarczyk" ( ? ) ani karczmarczyk. Raczej od kucza, kuczka "szałas, buda, chatka, namiot"; może też od kucać ( staropolskie: kucznąć, kuczeć ) "przysiadać na zgiętych kolanach, przycupnąć; może też od nazwy heraldycznej Kucza?
Pełnej etymologii nie znam ( brak źródeł ).
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Witajcie, Ewo, Jacku! Dziekuje za informacje! Co do nazwiska Kozera, w rodzinie krazy opowiesc, ze przodkowie mojego Dziadka nazywali sie wlasnie Kozyra. Pochodzili z obszaru poludniowej Polski! Ta ewentualna, bo jeszcze nie udowodniona zmiana, to dodatkowa trudnosc, ale i wyzwanie. Nie bede kryc: polknelam bakcyla genealogicznego. Mam troche "pod gorke", bo poszukiwania prowadze korespondencyjnie (mieszkam we Wloszech). Ale przyjdzie juz wkrotce czas na kurz starych ksiag!
Jeszcze raz dziekuje! Pozdrawiam. Grazyna
Jeszcze raz dziekuje! Pozdrawiam. Grazyna
- Adam_Kalemba