Jaki to mundur, jakie wojsko?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
marekzaborski

Proszę o pomoc - co to za mundury?
Witam,
proszę o pomoc, co mozna odczytać z mundurów na tych zdjęciach?
na pierwszym jest mój prapradziadek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... f567d.html
mieszkał w okolicach Ryk, niedaleko Kłoczewia. W przybliżeniu może to być rok 1880.
Na drugim po lewej również prapradziadek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 55580.html
tu nie potrafię do końca określić jego wieku, myślę że ma ok 30-40 lat więc to może być ok 1890-1900. Może, nie jestem tego pewien.
Proszę o pomoc
Marek
proszę o pomoc, co mozna odczytać z mundurów na tych zdjęciach?
na pierwszym jest mój prapradziadek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... f567d.html
mieszkał w okolicach Ryk, niedaleko Kłoczewia. W przybliżeniu może to być rok 1880.
Na drugim po lewej również prapradziadek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 55580.html
tu nie potrafię do końca określić jego wieku, myślę że ma ok 30-40 lat więc to może być ok 1890-1900. Może, nie jestem tego pewien.
Proszę o pomoc
Marek
- Lechowski_Cezary

- Kontakt:
Wtam Pana.
Zdjęcia są mocno zniszczone, ale tego typu mundury nosiła armia rosyjska. Nie wiem gdzie leżą Ryki kolo Kłoczewia, lecz pewnie był to zabór rosyjski. Bluzy, to tak zwane rubaszki, czapki typowo rosyjskie, albo kozackie, zapiski z ksiąg też w języku rosyjskim. Na wysokich butach zauważyłem ostrogi, a więc są to kawalerzyści (oddziały konnicy). Wydaje mi się, że czapka leżaca z tylu na takim postumencie (prawdopodobnie kwietnik) ma orzełka, i to jest troszkę dziwne. Pan pisze, że nie zna dokładnego roku powstania tych zdjęć, a więc zdjęcie na której jest czapka z orzełkiem może pochodzić z czasów gdzie już formowały się legiony, a pierwsi legioniści ubrani byli w różne mundury - przeważnie austryjackie i rosyjskie.
Pozdrawiam Cezary Lechowski
Zdjęcia są mocno zniszczone, ale tego typu mundury nosiła armia rosyjska. Nie wiem gdzie leżą Ryki kolo Kłoczewia, lecz pewnie był to zabór rosyjski. Bluzy, to tak zwane rubaszki, czapki typowo rosyjskie, albo kozackie, zapiski z ksiąg też w języku rosyjskim. Na wysokich butach zauważyłem ostrogi, a więc są to kawalerzyści (oddziały konnicy). Wydaje mi się, że czapka leżaca z tylu na takim postumencie (prawdopodobnie kwietnik) ma orzełka, i to jest troszkę dziwne. Pan pisze, że nie zna dokładnego roku powstania tych zdjęć, a więc zdjęcie na której jest czapka z orzełkiem może pochodzić z czasów gdzie już formowały się legiony, a pierwsi legioniści ubrani byli w różne mundury - przeważnie austryjackie i rosyjskie.
Pozdrawiam Cezary Lechowski
- Szczerbiński

Witam Panie Czarku!
Pan Marek napisał dość zawile gdzie znajdują się Ryki (pisze, że koło Kłoczewia), to tak jakby np. Warszawa leżała koło Otwocka (a nie odwrotnie). Otóż zwykle podaje się, że miejscowość mniejsza leży w okolicy miejscowości większej (dla lepszej orientacji, co do jej położenia). Tu natomiast podano odwrotnie i wprowadzono Pana w zakłopotanie. Poprawnie należało podać, że dziadek mieszkał w Rykach koło Dęblina (mapa samochodowa 81-d-2).
Pozdrawiam. Jerzy
Pan Marek napisał dość zawile gdzie znajdują się Ryki (pisze, że koło Kłoczewia), to tak jakby np. Warszawa leżała koło Otwocka (a nie odwrotnie). Otóż zwykle podaje się, że miejscowość mniejsza leży w okolicy miejscowości większej (dla lepszej orientacji, co do jej położenia). Tu natomiast podano odwrotnie i wprowadzono Pana w zakłopotanie. Poprawnie należało podać, że dziadek mieszkał w Rykach koło Dęblina (mapa samochodowa 81-d-2).
Pozdrawiam. Jerzy
Re: Proszę o pomoc - co to za mundury?
Dodam:
Kłoczew obecnie gmina w powiecie Ryki, wówczas bodajże powiat garwoliński w guberni siedleckiej, jak najbardziej zabór rosyjski.
Od 1912 należał chyba do guberni lubelskiej.
Dęblin wówczas nosił przeróżne nazwy, obecnie jak najbardziej można mówić Ryki koło Dęblina chociaż to mniejsze Ryki są stolicą powiatu.
Jeśli orzełki i legiony to może legion puławski formowany przez Rosjan ale nie wiem czy mieli konnicę i jak byli umundurowani.
Kłoczew obecnie gmina w powiecie Ryki, wówczas bodajże powiat garwoliński w guberni siedleckiej, jak najbardziej zabór rosyjski.
Od 1912 należał chyba do guberni lubelskiej.
Dęblin wówczas nosił przeróżne nazwy, obecnie jak najbardziej można mówić Ryki koło Dęblina chociaż to mniejsze Ryki są stolicą powiatu.
Jeśli orzełki i legiony to może legion puławski formowany przez Rosjan ale nie wiem czy mieli konnicę i jak byli umundurowani.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- Aftanas_Jerzy

Witam!
Na pierwszym zdjęciu to chyba mundur dragona, ale nie wiem jakiego pułku (były różne kroje mundurów). Na pewno to nie jest kozak (w ręku trzyma szablę "dragonkę", a nie kozacką "szaszkę" ). Niech wypowiedzą się znawcy, ja tylko porównuję z moimi fotografiami rodzinnymi - też mam tam dragonów.
Na pierwszym zdjęciu to chyba mundur dragona, ale nie wiem jakiego pułku (były różne kroje mundurów). Na pewno to nie jest kozak (w ręku trzyma szablę "dragonkę", a nie kozacką "szaszkę" ). Niech wypowiedzą się znawcy, ja tylko porównuję z moimi fotografiami rodzinnymi - też mam tam dragonów.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Lechowski_Cezary

- Kontakt:
Witam
Oczywiście ma Pan rację. Pisząc kozackie miałem na myśli czapki i mundury, a nie szable, które na pewno kozackie nie są. Pisałem, że to konnica, a więc być może dragoni ale rosyjscy - ok?
Cezary Lechowski
Oczywiście ma Pan rację. Pisząc kozackie miałem na myśli czapki i mundury, a nie szable, które na pewno kozackie nie są. Pisałem, że to konnica, a więc być może dragoni ale rosyjscy - ok?
Cezary Lechowski
-
marekzaborski

Witam,
na początek przepraszam za zamieszanie z Rykami i Kłoczewem. Pan Jerzy ma oczywiście rację, a moje określenie położenia miejscowości wprowadziło więcej zamieszania niż pomogło komukolwiek.
co do mundurów - prapradziadek urodził się ok 1860 niedaleko Ryk, tj. zabór rosyjski. Ale na drugim zdjęciu, tym w parze, jest już trochę starszy, i też mnie dziwi ten orzełek na czapce na tym zdjęciu. Czy umundurowania na zdjęciu z dwoma wojakami może mieć coś wspólnego z legionami?
Pozdrawiam
Marek
na początek przepraszam za zamieszanie z Rykami i Kłoczewem. Pan Jerzy ma oczywiście rację, a moje określenie położenia miejscowości wprowadziło więcej zamieszania niż pomogło komukolwiek.
co do mundurów - prapradziadek urodził się ok 1860 niedaleko Ryk, tj. zabór rosyjski. Ale na drugim zdjęciu, tym w parze, jest już trochę starszy, i też mnie dziwi ten orzełek na czapce na tym zdjęciu. Czy umundurowania na zdjęciu z dwoma wojakami może mieć coś wspólnego z legionami?
Pozdrawiam
Marek
-
Szymański_Wojciech

Witammarekzaborski pisze:Witam,
Pozdrawiam
Marek
Zamieszanie moim zdaniem trwa nadal, częściowo za sprawą podłej jakości fotografii. Skoro Pański pradziadek rzeczywiście urodził się ok. roku 1860, to do armii rosyjskiej trafił tuż po roku 1880 i mundur na I zdjęciu pasowałby tu jak najbardziej. Zaryzykowałbym nawet przypuszczenie, że fotografia została wykonana ok. roku 1882, czyli zaraz po odbyciu przez pradziadka służby rekruckiej. Rodzinne doświadczenie poucza mnie, że brani do rosyjskiego wojska nasi rodacy b. chętnie fotografowali się z tej okazji w wyjściowych mundurach i zdjęcie takie wysyłali swoim najbliższym. W przypadku Pańskiego pradziadka jest to - jak już była mowa wyżej - uniform kawalerzysty, zapewne dragona (szabla!); konnego artylerzystę raczej bym wykluczał. Natomiast na II zdjęciu jest - jak mniemam - Pański dziadek, w mundurze polowym z czasów I Wojny Światowej (pradziadek przekroczyłby wówczas 50 lat i na pewno tak nie wyglądał i raczej w wojsku nie służył!). Typowa rosyjska rubaszka w połączeniu z czapką (maciejówką?) na stoliku sugeruje jakąś polską formację wojskową tworzoną po 1917 roku z dawnych żołnierzy carskiej armii, może Korpus Dowbór - Muśnickiego?
Zastrzegam, nie jestem specjalistą od carskich militariów i opieram się na swoim rodzinnym doświadczeniu oraz na wiedzy ogólnej.
Pozdrawiam
Wojciech Szymański
-
marekzaborski

Na jakość zdjęć wpływu nie mam niestety... nawet twarzy prawie nie widać
Fotografie dostałem niedawno z informacją że na obu jest mój prapradziadek. Ale coś mi się wydaje że na pojedynczym jest może i on, ale na drugim już raczej nie, bo miałby wtedy ponad 50 lat i na pewno nie wyglądałby tak młodo. Jest to raczej jego syn. W rodzinie funkcjonuje opowieść że pradziadek służył w legionach. Natomiast postać z prawej strony ma jakieś odznaczenie ale nic nie widać przez jakość fotografii...
Pozdrawiam
Marek
Fotografie dostałem niedawno z informacją że na obu jest mój prapradziadek. Ale coś mi się wydaje że na pojedynczym jest może i on, ale na drugim już raczej nie, bo miałby wtedy ponad 50 lat i na pewno nie wyglądałby tak młodo. Jest to raczej jego syn. W rodzinie funkcjonuje opowieść że pradziadek służył w legionach. Natomiast postać z prawej strony ma jakieś odznaczenie ale nic nie widać przez jakość fotografii...
Pozdrawiam
Marek
- Lechowski_Cezary

- Kontakt:
Legion puławski - ochotniczy wojskowy oddział polski organizowany w końcu 1914 r. przez dowództwo rosyjskie w Puławach w wyniku starań endecji i KNP (2). W zamierzeniu inicjatorów Legionów Pol. utworzenie go mioło być kotrakcją wobec Legionów Pol. (2). Wybitną rolę podczas organizowania L. P. odegrał W. Gorczyński. W X 1915 r. L.P. wcielono do brygady strzelców Pol., całkowicie uzależnionej od władz rosyjskich i mających jedynie komendę polską. W II 1917 r. zostala ona przekształcona w dywizję strzelców polskich, a w VIII 1917 weszła do I Korpusu Pol. pod dowództwem gen. Dowbora - Muśnickiego.
Legiony Polskie (2) - polskie oddziały wojsk. powołane do życia 16.VIII. 1914 r. w Galicji z inicjatywy KSSN jako oddzielna formacja w armii austryjackiej.
Pozdrawiam, Cezary Lechowski
Słownik Historii Polski - str. 180 i 181
Legiony Polskie (2) - polskie oddziały wojsk. powołane do życia 16.VIII. 1914 r. w Galicji z inicjatywy KSSN jako oddzielna formacja w armii austryjackiej.
Pozdrawiam, Cezary Lechowski
Słownik Historii Polski - str. 180 i 181
-
marekzaborski

Dziękuję Panie Cezary
To by się zgadzało. Pradziadek ożenił się w styczniu 1914, w styczniu 1915 rodzi się pierwsze dziecko, ale jeszcze nie wiem kto je chrzcił. Drugie dziecko rodzi się w lipcu 1919, więc istnieje taka możliwość że był w tym legionie, a później, po 1918 lub w 1918, wrócił do domu...
To by się zgadzało. Pradziadek ożenił się w styczniu 1914, w styczniu 1915 rodzi się pierwsze dziecko, ale jeszcze nie wiem kto je chrzcił. Drugie dziecko rodzi się w lipcu 1919, więc istnieje taka możliwość że był w tym legionie, a później, po 1918 lub w 1918, wrócił do domu...
Witam,
czy ktoś wie jaki to mundur?
http://chomikuj.pl/Image.aspx?id=565135598
na zdjęciu jest mój prapradziadek urodzony w roku 1881 w Wielkopolsce okolice Gostynia.
Który może to być rok ok.1900 czy raczej później?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Anna
czy ktoś wie jaki to mundur?
http://chomikuj.pl/Image.aspx?id=565135598
na zdjęciu jest mój prapradziadek urodzony w roku 1881 w Wielkopolsce okolice Gostynia.
Który może to być rok ok.1900 czy raczej później?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Anna
Pozdrawiam
Anna
Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
Anna
Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
-
Zawadzki_Wojciech

Witam, mam wrażenie że nieco później niż r. 1900. Wydaje mi się też, że prapradziadek był muzykalny - służył w orkiestrze, ale nie potrafię bez głębszych poszukiwań określić formacji i pułku.
Pozdrawiam
Wojciech
Pozdrawiam
Wojciech